Eleccions al Parlament

PSC (34-39) i ERC (33-38) tornarien a repetir un empat tècnic al Parlament seguits de JxCat (23-28), segons el CEO

Vox, CUP i ECP mantindrien els escons actuals mentre que el PPC puja i Cs podria quedar fora del Parlament

PSC (34-39) i ERC (33-38) tornarien a repetir un empat tècnic al Parlament seguits de JxCat (23-28), segons el CEO. ACN

PSC (34-39) i ERC (33-38) tornarien a repetir un empat tècnic al Parlament seguits de JxCat (23-28), segons el CEO. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

PSC (34-39) i ERC (33-38) tornarien a repetir un empat tècnic en unes eleccions al Parlament, segons l'últim Baròmetre d'Opinió Pública del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Junts mantindria la tercera posició amb una forquilla entre 23 i 28 diputats, per sota dels 32 escons obtinguts a les últimes eleccions del 14 de febrer del 2021. Vox (9-12), CUP (8-11) i ECP (6-10) mantindrien aproximadament la representació actual amb poques variacions mentre que PPC passaria dels 3 diputats a 6-8. En canvi, Ciutadans cauria en l'última posició i, fins i tot, podria quedar fora del Parlament ja que se li atribueix una forquilla d'entre 0 i 4 escons.

El CEO pronostica que la reducció estimada de l'abstenció beneficiaria fonamentalment el PSC i ERC. Respecte a les últimes eleccions al Parlament, el baròmetre pronostica que anirien a votar 450.000 persones més. Segons el director del CEO, Jordi Muñoz, no es tracta de xifres molt altes de mobilització, sinó que responen a una "normalització" de la participació electoral, després que en les darreres eleccions del 14-F es registrés el mínim històric d'unes eleccions a la cambra catalana (53,5% de participació).

Així, si es fessin ara eleccions al Parlament, els socialistes passarien dels 33 escons actuals a una forquilla d'entre 34 i 39; mentre que els republicans, que ara també tenen 33 diputats, n'obtindrien entre 33 i 38. El PSC se situaria al capdavant en percentatge de vot (entre 23 i 29%), però la diferència amb ERC (20-25%) no és estadísticament significativa, segons el baròmetre.

Junts per Catalunya, actualment amb 32 escons, en trauria entre 23 i 28. La baixada s'explica per la mobilització de l'electorat. És a dir, no és que JxCat perdi votants si es fan unes noves eleccions, sinó que té menys capacitat d'atraure'n de nous –que votarien PSC o ERC. "Junts no baixa, sinó que no beu de l'abstenció", ha dit Muñoz. A més, ha apuntat que en les últimes eleccions tenia un electorat "especialment mobilitzat" pel context.

Més enllà d'això, les transferències de vot no mostren grans canvis. Segons el baròmetre del CEO, Vox passaria dels 11 escons actuals a una forquilla d'entre 9 i 12. La CUP obtindria entre 8 i 11 diputats –ara en té 9- i els comuns en traurien entre 6 i 10 –actualment en tenen 8-. El PPC pujaria fins als 6-8 diputats –ara en tenen 3- i agafaria part dels votants de Ciutadans, que dels 6 escons actuals baixarien fins als 0 o 4.

Majoria independentista

Així doncs, als partits independentistes se'ls atribueix una forquilla d'entre 77 i 64 diputats. Actualment en tenen 74. "En un context de més mobilització és menys probable que es doni aquesta majoria del 52%", ha subratllat Muñoz. Així mateix, el 52% inclou el PDeCat. El director del CEO ha assegurat que aquest partit també està contemplat al baròmetre, si bé per qüestions estadístiques "si no hi ha un número significatiu de respostes", no es posa.

Oriol Junqueras, el líder polític més ben valorat

Pel que fa a líders polítics, el més ben valorat és Oriol Junqueras (ERC) amb un 5,3; seguit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), amb un 4,9; i Jaume Asens (comuns) amb un 4,6. Les qualificacions més baixes les obtenen Carlos Carrizosa (Cs), un 2; Ignacio Garriga (Vox), un 2,1; i Inés Arrimadas (Cs), un 2,3.

Entre els seus votants, Carles Puigdemont (JxCat) destaca per ser el líder més ben valorat amb un 7,7. El segueix Oriol Junqueras amb un 7,4 i Laura Borràs amb un 6,6. La líder que obté una valoració més baixa per part dels seus electors és Lorena Roldán (PPC).

Un 53% de la població aprova el Govern

A l'hora de valorar la gestió del Govern de la Generalitat, un 53% de la població l'aprova amb un 5 o més. El 43% el suspèn i un 11% li atorga un 0. Amb tot, la mitjana de la valoració de l'executiu és de 4,3. La valoració es manté estable respecte als últims baròmetres del CEO.

Pel que fa al grau de confiança en les institucions, la monarquia i els partits polítics són els que tenen notes més baixes. Un 69% de la població qualifica amb un 0 o un 2 la monarquia espanyola. La Unió Europea i els ajuntaments són les administracions que obtenen millor valoració. De fet, els ajuntaments són l'únic ens que aconsegueix una mitjana de confiança superior a 5.

Entre partits polítics, els votants del PPC, Ciutadans i PSC són els que tenen més confiança en la Unió Europea, la monarquia espanyola i els tribunals de justícia. Els votants d'ERC són els que més confien en el Parlament i la Generalitat.

La meitat de la població no sap dir el nom del president de la Generalitat

El baròmetre d'enguany és el primer que ha fet el CEO amb Jordi Muñoz com a director. Entre altres canvis, Muñoz ha introduït noves preguntes a l'enquesta i, entre aquestes, hi ha un apartat que té l'objectiu de conèixer què saben de política els catalans. El baròmetre detalla que, quan es pregunta el nom del president de la Generalitat, un 41% encerta el nom de Pere Aragonès, un 3% s'hi aproxima i un 50% declara que no sap el nom o no respon.

Un 51% indica correctament quins partits formen el govern espanyol i un 45% dona la xifra correcta del salari mínim interprofessional.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local