Ple extraordinari

El ple de Vilanova aprova la licitació del servei de jardineria amb l'amenaça d'impugnació de la plantilla

La nova empresa adjudicatària subrogarà els treballadors i treballadores de la concessió actual, que reclamen que s'apliqui la jornada de 35 hores setmanals com es va aprovar fa tres anys al ple

El ple de Vilanova aprova la licitació del servei de jardineria amb l'amenaça d'impugnació de la plantilla. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilanova aprova la licitació del servei de jardineria amb l'amenaça d'impugnació de la plantilla. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns, en una sessió extraordinària, el procediment per contractar el servei de jardineria i manteniment de les àrees verdes de la ciutat per als propers anys. El contracte actual amb l'empresa Valoriza es troba en la fase final de la segona pròrroga (acaba el 31 de maig) i ara s'obre doncs la licitació per promoure una nova adjudicació. L'aprovació es va fer amb els vots del govern local i Ciutadans i les crítiques de la resta de grups de l'oposició i els treballadors del servei, que ja han anunciat que impugnaran la licitació: "s'incompleixen els acords que es van aprovar al ple per unanimitat l'any 2019 i que establien una jornada de 35 hores setmanals".

La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha explicat que la voluntat del govern municipal és la gestió directa dels serveis públics, sempre que sigui possible. En el cas de la jardineria, es va valorar internalitzar el servei mitjançant la Mancomunitat Tegar, en un format similar com s'està internalitzant el servei de la neteja a través de la Companyia Municipal d'Aigües. Tot i així, pel que fa a la jardineria no es va veure viable i per això s'ha procedit a impulsar un nou contracte.

En la prestació del servei al conjunt de la ciutat, es manté la distribució actual d'una part a realitzar per part de l'empresa adjudicatària, i l'altra, per part dels usuaris i usuàries de la Mancomunitat Tegar. Pel que fa a les condicions del nou contracte (enllaç notícia), la regidora Jofra n'ha destacat el fet que suposa “un pas endavant per una gestió de la jardineria més sostenible i potenciadora de la biodiversitat”, amb inversió en maquinària i sistema de reg, amb una planificació i un millor control del compliment del servei.

Subrogació de les treballadores i treballadors

D'altra banda, el plec de condicions contempla també la subrogació, per part de la nova empresa adjudicatària, de les 57 persones que presten actualment el servei amb l'empresa Valoriza, a més d'altres millores, com per exemple que les tasques de manteniment es realitzin únicament de dilluns a divendres, excloent la possibilitat que es facin en dissabte com fins ara.

Així mateix, tal com ha exposat la regidora en nom del govern, s'ha inclòs en la licitació el conveni col·lectiu dels treballadors del servei, que es va negociar aquest març passat, fet que ha endarrerit l'inici d'expedient de contractació i ha provocat la celebració d'aquest Ple extraordinari pocs dies abans de la fi de la pròrroga vigent. Per aquest mateix motiu, s'ha acordat requerir a l'empresa Valoriza que mantingui el servei fins que s'executi el nou contracte.

L'única demanda del personal de la jardineria que no s'ha pogut incloure en el plec de condicions és la reducció de la jornada laboral, de 37'5 a 35 hores setmanals. Marta Jofra ha argumentat que, “malgrat la voluntat del govern municipal era incorporar aquest canvi en la jornada laboral, jurídicament no és possible fer-ho”.

En representació del col·lectiu de treballadors, Neus Biarnès Batlle ha recordat al Consistori la moció aprovada al Ple el 18 de març de 2019, en què s'acordava tenir en compte aquesta reducció per al personal de jardineria. La regidora ha apuntat que les mocions, a diferència dels dictàmens, no són vinculants, i que aquest “és l'únic punt que no s'ha pogut incorporar en el plec de condicions, malgrat que en teníem la voluntat i ho hem intentat”. L'Ajuntament, no obstant, farà mediació amb la nova empresa adjudicatària per facilitar al màxim l'aplicació d'aquest canvi d'horari.

Crítiques dels grups de l'oposició

Els grups municipals de l'oposició han retret al govern municipal que no s'hagi inclòs aquesta condició, i sobretot la “falta de previsió”, per haver portat la licitació a aprovació en un ple extraordinari poc abans que finalitzi la pròrroga del servei actual.

El grup de Som VNG, a més a més, ha criticat l'impuls d'un nou contracte, en lloc d'internalitzar la gestió del servei. “Han passat dos anys de pròrroga del servei i ara ens diuen que es desestima la internalització -ha manifestat el regidor Juanma Rodríguez- queda en paper mullat el PAM i l'acord de govern”. Pel que fa a la convocatòria de ple extraordinari, “s'arriba sense els deures fets”, ha afirmat.

C's ha estat l'única formació que ha donat suport a la proposta del govern municipal de promoure el nou contracte. “La internalització dels serveis no és el nostre model, l'important d'un servei no és la forma de gestió, sinó que es gestioni de forma correcta”, ha argumentat la portaveu Erika Quintero. Així mateix, ha criticat el govern municipal per “falta de previsió”.

Per part del PSC, el regidor Gerard Llobet ha explicat el vot en contra del grup “perquè no hem participat en cap moment d'aquest procés, per tant entenem que és un projecte únicament del govern municipal”. En la mateixa línia, ha lamentat que “en temes transcendents de ciutat” no es faci partícips els grups de l'oposició i ha adduït que “la forma de funcionar” del govern els “genera dubtes”.

Aquesta convocatòria extraordinària del Ple s'ha aprofitat també per donar compte de l'aprovació, per part de la Junta de Govern Local, de l'oferta pública de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per a l'estabilització de l'ocupació temporal. La regidora de Gestió del Talent i les Persones, Mercè Mateo, ha ressaltat el treball conjunt fet amb les seccions sindicals i els consensos assolits. “Estem duent a terme un dels processos més delicats que tenen les administracions en aquests moments i és molt positiu fer-ho de la mà dels sindicats i buscant consens”, ha afirmat. D'acord amb el calendari previst, es contempla que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú assoleixi, a finals de 2024, el compliment de les condicions que marca la llei 20/2021, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local