Vilafranca acollirà un homenatge als consistoris de la 2a República . Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
20-09-2022 18:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En les properes setmanes es realitzaran els dos darrers actes de celebració del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República i de reconeixement als regidors vilafranquins d’aquest període. El Ple de l’Ajuntament va aprovar en el seu dia per unanimitat reconèixer la tasca realitzada pels regidors de la vila durant la Segona República (1931-1939), la primera experiència democràtica plena al nostre país.
Aquest reconeixement es vol fer extensiu al conjunt de la ciutadania que va defensar el valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat des de l’acció cultural, sindical i política. Fet que va permetre de realitzar transformacions profundes, tant a la vila, com al conjunt del país, entre les quals cal destacar les educatives i culturals, les urbanístiques, les dels drets socials, les municipals, ... I que, a Vilafranca es concretaren en la transformació de la caserna militar en una biblioteca popular i unes escoles graduades mixtes.
La Comissió encarregada d’organitzar aquest reconeixement i celebrar el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República està formada per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès (Cultura), Vinseum i l’Institut d’Estudis Penedesencs.
Homenatge als consistoris de la República
Així doncs, el proper divendres 30 de setembre tindrà lloc un acte d'homenatge als consistoris vilafranquins durant la Segona República (1931-1939). Serà a les 19h al Teatre Municipal Cal Bolet, en què s’homenatjarà als polítics d'època republicana i on s’han convocat els familiars d'uns 70 regidors municipals d'aquell període, la majoria dels quals va patir de forma directa o indirecta la repressió de la dictadura franquista.
Els regidors actuals retran l’homenatge mitjançant el lliurament als familiars dels diplomes de reconeixement de la tasca realitzada als consistoris dels anys republicans (1931-1939).
Documental sobre el Pla Barenys
D’altra banda, el proper dijous 6 d’octubre, a les 19h, a l’auditori del VINSEUM, s’estrenarà el documental Pla Barenys. La Vilafranca que hagués pogut ser, produït per Penedès TV (Joan Beumala, Goretti Martínez i Joan Mestres) i que compta amb la participació de l’arquitecte Josep Soler, la geògrafa M. Àngels Alió, la historiadora de l’Art Immaculada Socias i l’historiador Ramon Arnabat.
L’abril de l’any 1933, l’Ajuntament de Vilafranca va convocar un concurs per a la confecció del ‘Plànol general de clavegueres i del projecte d’eixamplament’ de la vila. El concurs el va guanyar l’arquitecte Josep M. Barenys i Gambús amb una proposta que transcendia l’encàrrec inicial. Barenys dibuixava una Vilafranca delimitada per una gran via de circumval·lació, que havia de desenvolupar el seu creixement de forma racional, donant resposta a les necessitats de la població i plantejant una estructura interna equilibrada, amb equipaments, espais verds i zones especialitzades. Amb un horitzó a cinquanta anys vista, la Vilafranca que imaginava Barenys tenia en compte la mobilitat, la higiene i l’activitat productiva. En definitiva, la vida de les persones que habitaven i habitarien la vila, que la visitaven i la visitarien en el futur. El desenvolupament del Pla Barenys va quedar truncat per la guerra i la dictadura franquista però és hora de conèixer més a fons un projecte que recollia les avantguardes del moment, les adaptava al benestar de les persones i del qual en conservem rastres avui dia.
Actes commemoratius
Fins ara s’han realitzat ja un seguit d’actes en el marc d’aquesta celebració:
-‘Quan la vida entra a l'escola. El mètode Freinet al Penedès 1934-1937', una exposició temporal produïda per VINSEUM que ha reivindicat el treball dels i les mestres que en època de la II República van aplicar el mètode pedagògic Freinet a les escoles penedesenques. Amb la col·laboració del Memorial Democràtic, i els ajuntaments de Vilafranca del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, i Olèrdola. L’exposició va tenir lloc a la Capella de VINSEUM, entre el desembre de 2020 i l’abril de 2021.
-Despengem el rei!, una exposició temporal produïda per VINSEUM, amb el suport de l'Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona (OPC), dins el cicle anual Memòria en Xarxa de l'OPC que du per títol 'Visca la República!'. Projecte de microexposicions a 25 museus de la Xarxa de Museus Locals que il·lustren els fets més rellevants de la proclamació de la II República al municipi. Va ser al vestíbul del VINSEUM, del 8 d’octubre 2021 al 9 de gener 2022.
-La Primavera Republicana al Penedès, la reposició de l'exposició organitzada per l'IEP, i que reivindica els valors que va a portar el període republicà al Penedès. Va tenir lloc a la sala d'actes de L'Escorxador del 13 de desembre de 2021 al 16 de gener de 2022.
-La publicació del llibre Els Alcaldes de la Segona República. Vilafranca del Penedès (1931-1939), de Jaume Bassegoda i Josep Vallès que recull l'acció política dels alcaldes i els ajuntaments de Vilafranca del Penedès durant els anys de la Segona República, que es va realitzar a la primavera de 2022.
El conjunt d’activitats tenen per objectiu reivindicar els avenços en llibertats democràtiques i justícia social del període republicà al municipi, garantir el reconeixement als protagonistes polítics d'aquell període d'esperança, divulgar l'activitat política empresa des del consistori vilafranquí, i posar en valor el caràcter innovador urbanísticament del Pla Barenys a la Vila. El programa d’activitats compta amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!