Vilafranca aprova un pressupost de 65'3 milions d'euros amb l'únic suport dels dos partits del govern, Junts i PSC. Ramon Filella
Ramon Filella |
Vilafranca del Penedès
21-12-2022 16:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El ple municipal de desembre de l'Ajuntament de Vilafranca va tenir el tema estrella del debat sobre el pressupost de 2023 que ascendeix fins els 65'3 milions d'euros, un 9% més que el d'aquest 2022. Els comptes es van aprovar amb el vot favorable dels dos partits que formen el govern municipal, Junts per Vilafranca i el PSC, l'abstenció de Ciutadans i el vot contrari de la resta de grups, ERC, Vilafranca en Comú i la CUP.
El regidor d'Hisenda, Aureli Ruiz, va explicar que l'actual situació d'increment de preus de l'energia, l'augment de l'IPC i la reducció d'ingressos que comporta la desaparició de la pluvàlua (al voltant d'1 milió d'euros) han provovat “grans dificultats a l'hora d'elaborar aquedts pressupostos”. Per la seva banda, el tinent d'alcalde, Francisco Romero (PSC) va assenyalar que “estem davant el darrer pressupost del mandat. Es un pressupost continuista perquè continua amb els projectes que ja estan en marxa en els darrers anys i perquè fa front al que marquen els nous plans d'habitatge i de mobilitat de la ciutat”.
La rèplica dels diferents partits de l'oposició va ser atemperada perquè tots ells van admetre la dificultat del moment econòmic global. Des d'ERC, Pere Sàbat, va voler deixar clar que “la nostra intenció inicial era votar a favor, però no ho podem fer perquè l'equip de govern no ha escoltat cap de les nostres propostes”. Els republicans havien plantejat, entre d'altres, la redacció de projectes com ara la rehabilitació de l'antic hospital o de la segona biblioteca, un estudi de l'estat de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil o l'increment de la partida destinada a la rehabilitació d'habitatges”.
Per la seva banda, Montse Romagosa (VeC) va titllar els comptes de “continuistes i insuficients per a fer front a la crisi social, energètica i climàtica en la que ens trobem immersos”. Una argumentació molt semblant es va plantejar des de la CUP. El seu portaveu, Txus Bagallón, va indicar que “estem davant un pressupost que no dona sortida a les necessitats dels veïns i veïnes de Vilafranca i que no preveu actuacions per fer front als temps difícils que s'acosten”. Finalment, Ciutadans es va abstenir i va advertir que “els costos del gas i l'electricitat s'incrementaran un 41% i cal estar preparats”.
El ple de desembre també va servir per aprovar de manera definitiva les ordenances fiscals de l'any que ve. Durant el periode d'exposició pública que es va obrir a l'octubre, es van presentar fins a 18 al.legacions per part dels partits de l'oposició. Finalment, 17 d'aquestes 18 al,legacions es van acabar rebutjant. Davant d'aquesta situació, ERC, VeC, Cup i Ciutadans van votar en contra de les ordenances fiscals i només Junts i PSC hi van votar a favor.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!