Sequera

L’Arc Metropolità demana al Govern que permeti omplir les piscines públiques per una qüestió de “salut pública”

Els ajuntaments reunits a Vilafranca del Penedès retreuen una manca d’inversions de l’ACA i reclamen un pla per evitar futures mesures excepcionals

L’Arc Metropolità demana al Govern que permeti omplir les piscines públiques per una qüestió de “salut pública”. ACN

L’Arc Metropolità demana al Govern que permeti omplir les piscines públiques per una qüestió de “salut pública”. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità demana a la Generalitat que autoritzi els ajuntaments a omplir les piscines públiques aquest estiu per a què actuïn com a refugis climàtics. “Comprenem la situació de sequera, però tenir piscines a l’estiu per afrontar la calor és un tema de salut pública”, han defensat els alcaldes aquest dimecres a Vilafranca. L’entitat ha acordat instar el Govern a fer un nou decret de sequera consensuat amb els ajuntaments on es reculli aquesta possibilitat i també l’ús de fonts. Al mateix temps, els consistoris han retret a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) una manca d’inversions en infraestructures hídriques i han reclamat un pla que s’anticipi a futures situacions de mancança d’aigua.

ls alcaldes de la segona corona metropolitana han reclamat a la Generalitat poder ser interlocutors en la definició de les mesures per afrontar la sequera. Han lamentat que el Govern hagi “tirat pel dret” i que els consideri “l’enemic”. “No pot ser que ens posin en un atzucac sense eines”, ha criticat l’alcaldessa de Sabadell i presidenta de l’Arc Metropolità, Marta Farrés, que ha instat el Govern a dotar els municipis “de recursos suficients”.

En aquest sentit, l’alcalde de Mataró, David Bote, ha recalcat que els consistoris se senten “corresponsables d’una situació extraordinàriament complicada” però també ha precisat que la competència principal en la gestió de l’aigua recau en la Generalitat. Per això han criticat que ara mateix la situació de la sequera en fase excepcional impedeixi, per exemple, omplir les piscines municipals si aquestes s’han hagut de buidar per ser reparades.

És el cas de Martorell, mentre a Sabadell apunten que també tenien previst buidar-ne alguna per reparar-la. Els alcaldes insisteixen que tenir obertes les piscines municipals a l’estiu és “fonamental” per poder oferir refugis climàtics a la ciutadania, especialment als municipis que no són de costa. “Imagineu un nou estiu calurós amb piscines tancades i sense poder beure aigua de les fonts”, ha exclamat l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, que ha recalcat que disposar d’aquests equipaments és una prioritat “de salut pública”.

Al mateix temps, els alcaldes han acusat la Generalitat de no haver invertit de forma suficient en la gestió de l’aigua els darrers anys. Des de Vilafranca, Pere Regull ha retret que “no s’hagi fet la feina abans” en matèria de depuradores i ha reclamat un pla d’inversions “real” per a quian torni a haver un episodi com l’actual. “Aquestes actuacions superen de llarg la capacitat inversora dels ajuntaments”, ha afegit.

Ajudes a la rehabilitació i millor finançament local

D’altra banda, aquest dimecres els alcaldes també han aprovat una resolució amb la qual insten la Generalitat a facilitar l’accés a les ajudes per rehabilitar els habitatges, tot recalcant que hi ha una línia dels Next Generation reservada a aquesta finalitat.

Per últim, a la reunió celebrada a Vilafranca també han aprovat un document per demanar a la Generalitat i l’estat espanyol que millori el finançament local amb una part proporcional dels impostos per minvar la baixada del 20% dels ingressos prevista, de mitjana, als pressupostos de la majoria d’ajuntaments.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local