El darrer ple del mandat a Vilanova aprova un protocol pel nou conveni laboral d'AISSA. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
09-05-2023 11:34
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha celebrat aquest dilluns el darrer ple ordinari del mandat. Un dels punts destacats ha estat el compromís dels grups del Consistori per elaborar un conveni de les condicions laborals del personal de l'organisme autònom municipal Assistència Social i Sanitària (AISSA).
El compromís queda recollit en un document de protocol que compta amb el suport majoritari de les treballadores de l'ens. S'hi estableix la voluntat, per part d'empresa i personal, d'impulsar la negociació col·lectiva iniciada a principis de 2022 i que la redacció del nou conveni ha de finalitzar abans del 31 de desembre de 2023.
També s'hi acorda la previsió de l'Ajuntament d'impulsar una valoració dels llocs de treball d'AISSA, així com l'aplicació, fins que s'acordi el nou conveni, d'una “retribució variable de qualitat”, un suplement salarial que té l'objectiu de combatre l'absentisme laboral existent, de manera que ha de representar una millora de la qualitat del servei i un reconeixement a les professionals del sector.
Els grups municipals de l'oposició han criticat que aquest acord arribi al final del mandat i han recordat que just fa quatre anys, amb la dissolució de l'antic Consorci de Serveis a les Persones i la constitució d'AISSA, l'Ajuntament ja es va comprometre a la millora de les condicions del personal. L'alcaldessa, Olga Arnau, ha valorat positivament que, malgrat els canvis en la regidoria, els darrers mesos s'ha pogut obtenir “un acord millor que el de fa quatre anys”. Hi han votat a favor tots els grups excepte Som VNG.
Actuació al pont de Santa Llúcia
D'altra banda, el Consistori ha aprovat una transferència del fons de contingència del pressupost vigent, per valor de 29.225 euros, per fer front a la reparació de les baranes del pont de Santa Llúcia. La disposició d'aquest import permetrà intervenir de forma immediata en aquest punt de pas per sobre les vies del tren, que té les baranes malmeses des de fa setmanes i s'hi han col·locat elements provisionals. El regidor d'Urbanisme, Xavier Serra, ha especificat que el pont no és de titularitat municipal, però donats els motius de seguretat l'Ajuntament hi actua de forma subsidiària.
El Ple també ha aprovat la pròrroga del Pla municipal per l'equitat de gènere i del Pla local per la diversitat sexual, afectiva i de gènere. La vigència d'aquests dos documents va acabar a finals del 2022 i amb la pròrroga aprovada se n'estén l'efecte fins l'any 2025. Mentrestant, ha explicat el govern, es treballarà en les avaluacions pertinents dels dos plans i l'elaboració dels nous. L'oposició ha retret que hagi mancat previsió a la regidoria i el punt s'ha aprovat amb els vots favorables del govern i C's, l'abstenció del PSC i els vots contraris de CUP i Som VNG.
El Ple municipal s'ha adherit avui també a la declaració institucional de les Ciutats Defensores dels Drets Humans, un projecte del qual l'Ajuntament forma part des de 2018. La declaració d'enguany commemora el 75è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, reconeix el dret a un medi ambient sa com a dret humà i reivindica el respecte del dret a la pau.
Acord antifeixista
Els grups que conformen el Ple municipal s'han compromès en un acord antifeixista, “en favor de la democràcia, la bona convivència i els drets humans”. Arran d'una moció presentada per ERC, JxCat i PSC, s'ha acordat, entre d'altres, que fruit dels resultats de les properes eleccions municipals “no s'acceptin els vots de cap força que promogui els discursos feixistes per guanyar l'Alcaldia”, i que en cas que entrin forces d'extrema dreta al Ple, “no es normalitzi la seva presència, ni es votin les seves propostes i mocions”.
La situació del servei de Rodalies de Renfe a la línia R2 Sud també ha estat present al Ple. ERC ha presentat una moció per exigir al govern espanyol i ADIF mesures urgents per resoldre l'afectació actual, garantir alternatives de transport gratuït i que s'executi la inversió d'infraestructures pendents. La proposta ha tingut el suport de tots els grups excepte l'abstenció de C's. Per part del PSC, han admès no estar d'acord amb tot el contingut, però han prioritzat que es tracti d'un “tema de ciutat”.
El Consistori ha donat llum verda a dues propostes més, per unanimitat. D'una banda, una moció de suport al sector de la pagesia davant la sequera, que agreuja la situació ja causada pels danys climàtics de 2022 i la guerra d'Ucraïna. La proposta, presentada per JxCat en nom de l'entitat Unió de Pagesos, insta el govern de l'Estat a promoure mesures urgents en ajudes directes, mesures fiscals i exempcions en les cotitzacions d'autònoms.
L'altra moció, proposada per Som VNG, ha acordat desenvolupar un pla regulador de les mesures de seguretat i protecció que han de complir les platges i les zones de bany a Vilanova i la Geltrú. L'acord preveu la creació d'una comissió específica amb participació d'experts.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!