La Unió Vilanovina

Els "últims de la fila" de Vilanova entren en debat amb els pactes i les escombraries com a temes destacats

La mobilitat i el nou hospital van ser altres dels assumptes protagonistes del debat electoral dels número 25 de les candidatures, que va reunir Moral, Moya, Ferrer, Villanueva i Aznar a La Unió

Els

Els "últims de la fila" de Vilanova entren en debat amb els pactes i les escombraries com a temes destacats. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els "últims de la fila" han entrat en joc en el tret de sortida de la campanya electoral a Vilanova i la Geltrú. Com ja és tradició, La Unió Vilanovina va convocar divendres passat un debat electoral sense alcaldables, donant veu als número 25 de les candidatures, que es van mullar en temes com els pactes post-electorals i els assumptes més polèmics del mandat, com han estat la gestió de les escombraries i la mobilitat. Sixte Moral (PSC), Bienve Moya (ERC), Enric Ferrer (Junts), Jordi Villanueva (CUP) i Enver Aznar (Som VNG) van debatre durant dues hores sobre la necessitat d'un nou hospital comarcal, la revisió del pla general i la festa com a element cohesionador.

Moderats pel periodista Josep Maria Ràfols, els cinc candidats convocats al debat van arrencar les seves intervencions amb un posicionament sobre els pactes postelectorals. La governabilitat va obrir el debat i va dibuixar algunes línies vermelles. Des del PSC, Sixte Moral va apostar per un govern en minoria amb acords amb la resta de forces i, en cas que hi hagués un pacte de govern, seria amb les forces d'esquerres. Bienve Moya, en representació d'ERC, va defensar que el pacte de govern d'aquest mandat (amb Junts i CUP) no passarà factura perquè s'ha pogut treballar gràcies a que s'han aprovat els pressupostos. Moya veu factible un pacte de forces d'esquerres el proper mandat. Per la seva part, Enric Ferrer, des de Junts per Vilanova, va deixar clar que per a Junts la línia vermella del pacte de govern se situa en els partits que van donar suport a l'aplicació del 155 durant el procés. I la CUP va marcar distància amb el pacte de govern de fa 4 anys, amb ERC i Junts, i va descartar tornar a governar en el proper mandat: "vam entrar al govern per uns resultats força endemoniats i una assemblea oberta que tenia molts motius per ser-hi al govern i molts per no ser-hi. Al final la tensió es va produir perquè el govern no va voler complir amb el nostre programa". En el torn de Som VNG, Enver Aznar va ser interpel·lat per explicar el conflicte intern que impedeix una candidatura conjunta amb Vilanova en comú: "Per qüestions de programa i d'herència del tripartit i d'identitat, no hi ha possibilitats d'entesa. Els comuns són la segona papereta del PSC a Vilanova, més per voluntat del comuns que del PSC. Nosaltres venim del cercle de Podem a Vilanova". Aznar també va retreure a la CUP la falta d'una entesa entre les dues candidatures per ser més forts al consistori.

Mobilitat

El Pla de Pacificació del Trànsit ha estat un dels temes més calents del mandat, però no durant el debat electoral. Els cinc candidats van coincidir en la necessitat de reduir el trànsit al centre de la ciutat, l'adequació de la variant com a ronda de circumval·lació de Vilanova i en la necessitat d'una entesa i una millor comunicació dels canvis que es proposin. Sixte Moral va criticar les accions al voltant de la ronda Ibèrica i va qüestionar els canvis de circulació al centre de la ciutat per no ser efectius i va reclamar la necessitat de fer més aparcaments. Bienve Moya va recordar que tots els processos de vianalització han tingut un rebuig inicial, però que després s'han demostrat com a dinamitzadors del comerç, com va ser el cas de la rambla o el carrer Caputxins. Enric Ferrer també va defensar la pacificació del centre de la ciutat i es va mostrar satisfet de la solució final de la ronda Ibèrica. Jordi Villanueva va destacar el fet que s'hagin equiparat el dret a la mobilitat dels cotxes amb els dels vianants, les bicicletes i els patinets i va introduir en el debat la necessitat de millorar el bus urbà i les Rodalies. En aquest línia, Enver Aznar va deixar una reflexió més enllà de la mobilitat: "la ronda es col·lapsa perquè tothom ha de moure's per guanyar-se la vida fora. Cal repensar les relacions laborals i el model social". 

Escombraries

La gestió del servei de recollida d'escombraries i la neteja viària és un altre dels temes forts de la campanya electoral. CUP i Som VNG van apostar per la internalització del servei i tots els candidats van coincidir en que cal una millora del servei reforçada per una campanya de civisme. En aquests sentit, es van mostrar partidaris d'un sistema porta a porta que s'ha d'implementar a la ciutat de forma progressiva, per sectors, començant per l'industrial i comercial.

Nou hospital

Com en les darreres campanyes electorals a Vilanova i la Geltrú, el nou hospital comarcal va dominar una part del debat. Va ser el candidat socialista, Sixte Moral, qui va posar sobre la taula el projecte parlant de planificació i model de ciutat: "la comarca necessita un hospital públic, Sant Camil no ho és i va créixer per un procés d'extorsió a la Generalitat. El nou hospital de Vilanova estava planificat l'any 2010 i no entenc com no es lluita i es defensa des de la ciutat". Moral, que sent aquest tema com "un fracàs polític personal", lamenta que l'hospital de Vilanova torni a quedar enrere en les inversions del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf, que s'han repartit entre Vilafranca i Sant Pere de Ribes.

El creixement urbanístic, la necessitat de sòl industrial i el model de festa van ser altres dels temes que es van tractar al debat organitzat des de La Unió Vilanovina.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local