Romero descarta que el 23-J pugui esguerrar el conveni per cobrir les vies a Vilafranca. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
11-07-2023 09:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El conveni amb ADIF per desencallar el cobriment de les vies del tren a Vilafranca del Penedès ja té la signatura de la ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez. Ho avança l’alcalde Francisco Romero en una entrevista a l’ACN. D’aquesta manera, assegura que només està pendent de la signatura de la presidenta de l’ens ferroviari, Maria Luisa Domínguez, amb el compromís que serà “durant la primera quinzena de juliol”. Romero descarta així que les eleccions espanyoles del 23-J i un eventual canvi de govern a la Moncloa puguin esguerrar els acords que ja hi ha sobre la taula. L’alcalde celebra que, dues dècades després, Vilafranca tingui a tocar la cobertura dels dos trams de vies que resten a cel obert.
Després que el passat mes de març l’aleshores alcalde Pere Regull (Junts per Vilafranca) anunciés una entesa amb ADIF per cobrir les vies del tren, aquest juliol ha començat el vistiplau formal per part de l’estat espanyol. En una entrevista amb l’ACN, el nou alcalde Francisco Romero (PSC), ha detallat que a finals de la setmana passada la ministra Raquel Sánchez va signar l’acord.
L’entesa preveu la liquidació del conveni del 2004 -amb 3 milions a favor de l’Ajuntament- i un nou conveni dotat amb 10 milions per culminar les obres de soterrament i integració urbana. Es tracta d’unes actuacions reivindicades des de fa dues dècades, i que permetran cobrir el calaix de vies a l’altura de l’estació i els 200 metres que hi ha pendents al sud de la vila. També inclou la integració urbana d’aquesta cobertura i de l’estació de Rodalies amb tot el renovat entorn del carrer Comerç.
Romero es mostra “optimista” amb el calendari, ja que només resta la signatura de la presidenta d’ADIF, “que s’ha de produir en breu”. “Els documents ja estan validats pels equips tècnics i per la Intervenció general de l’Ajuntament, i fins i tot ha signat la ministra, que és el càrrec polític més exposat”, ha ressaltat l’alcalde, que descarta que les eleccions generals del proper 23-J puguin deixar-ho tot en paper mullat: “No hi veiem cap risc”.
Un cop el document tingui totes les signatures, l’alcalde assegura que els equips tècnics ja tenen ideades les primeres propostes per treballar les licitacions. Seran projectes que se sotmetran a una taula bilateral i que Romero garanteix que compartirà amb el veïnat abans de tirar endavant. La licitació i adjudicació va a càrrec d’ADIF. Preguntat pels calendaris d’execució de la cobertura, afirma que “es podria veure fet realitat durant aquest mandat”.
L’altra assignatura eternament pendent que té Vilafranca en matèria d’infraestructures és aconseguir un intercanviador a les afores per a què el municipi pugui tenir una parada de trens regionals al centre. Aquesta qüestió és del tot paral·lela als convenis que se signen ara, però Romero també confia que es podria començar a desencallar aquesta legislatura. Garanteix que tant l’Ajuntament, com l’estat espanyol i la Generalitat ho veuen “favorablement”. “Cal un calendari d’execució el més ràpid possible”, reclama.
En aquest sentit, insisteix que Vilafranca és l’únic municipi a tocar de Barcelona que permet disposar d’una parada de trens regionals semi ràpids “perquè és l’única localitat on les vies d’ample ibèric i les d’ample europeu transcorren en paral·lel”. Així, apunta que els trens Euromed podrien fer parada a Vilafranca i enllaçar amb Barcelona en la meitat de temps que ho fan ara els Rodalies.
Els pressupostos, primer esglaó de pactes
D’altra banda, Romero referma la voluntat de governar en solitari durant el primer tram de la legislatura, amb 8 dels 21 regidors del ple. Ara bé, admet que el primer esglaó on es percebran les afinitats o desavinences amb la resta de grups serà al debat de pressupostos del 2024, que vol celebrar el darrer trimestre d’enguany.
L’alcalde socialista “no contempla” que el primer gran debat de la legislatura es pugui girar a la contra en forma de qüestió de confiança, “perquè ningú ho entendria davant un escenari en què hi ha voluntat de diàleg per part del govern”. Així les coses, sosté que mantenen reunions setmanals amb “tots” els grups de l’oposició i diu que “tots els escenaris són possibles” a l’hora d’arribar a una entesa.
“Sempre hem dit que hem de treballar per l’estabilitat amb visió plurianual”, ressalta Romero, que confia en una primera entesa de cara als pressupostos “perquè serà un debat que inclourà l’inici d’alguns equipaments que es desenvoluparan al llarg de tota la legislatura”. Repreguntat per quin és el grup amb qui hi ha més sinergies, insisteix que estan treballant amb “tothom” i plantejant acords “de tot tipus”, ja sigui per a qüestions puntuals, per facilitar la governabilitat de tot el mandat o per ampliar l’executiu.
Nova biblioteca i campus de la salut
Un dels equipaments que el govern socialista vol incloure en aquestes primeres negociacions és la construcció d’una segona biblioteca. El plantejament d’aquest nou equipament és que complementi l’oferta literària de la Biblioteca Torras i Bages, que actuaria com a punt central. Al nou espai, s’hi facilitaria el préstec intern i es crearien sales d’estudi i de lectura, entre altres. La proposta és que s’ubiqui a la mateixa nau on s’està construint el celler de viveristes, al carrer Comerç, de manera que els dos equipaments compartirien recinte, amb entrades diferenciades.
D’altra banda, el PSC també treballa per desenvolupar un campus de la Salut. Després que el curs passat arranqués a la vila el primer curs del Grau d’Infermeria de la URV, “una fita històrica”, l’executiu local vol construir un aulari i un campus que permeti abandonar la provisionalitat de l’edifici de l’Enològica. Romero recorda que per al curs 2024-25 la URV preveu que necessitarà d’un espai de 600 m2, tant per a l’Escola d’Infermeria com per altres estudis associats a l’àmbit sanitari i sòcio sanitari.
L’alcalde proposa desplegar parcialment el pla urbanístic i d’equipaments del sector de la Pelegrina, per tal que el nou campus estigui a tocar de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. Però també insta el Consorci Sanitari i la Generalitat a arribar a una entesa que permeti aprofitar l’ampliació ja prevista a l’hospital per encabir part de l’aulari.
Impuls al comerç local
En paral·lel als equipaments de futur, Romero també ha anunciat un impuls al comerç local. La proposta passa per una línia d’ajudes “ràpides” als propietaris dels locals i als llogaters per agilitzar l’obertura de nous negocis, alhora que planteja un pla de rehabilitació, similar al que s’ha fet amb els habitatges.
Romero aposta per combatre les “amenaces” del comerç online i de les estratègies de les grans franquícies amb una oferta local que sigui distintiva “i que aprofiti les fortaleses del sector del vi”. En aquest sentit, defensa que el model comercial de Vilafranca s’ha d’aliar amb les propostes gastronòmiques i culturals, “de manera que la persona que s’acosti a comprar ho plantegi com una experiència conjunta”. “Hem d’aconseguir nova activitat econòmica aprofitant l’oferta cultural”, assevera.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!