Lapsus

Armengol proposa una modificació del sistema de votació oral al Congrés per evitar casos com el d'Eduard Pujol

Els diputats podran corregir el vot immediatament en cas d'equivocació

Armengol proposa una modificació del sistema de votació oral al Congrés per evitar casos com el d'Eduard Pujol. ACN

Armengol proposa una modificació del sistema de votació oral al Congrés per evitar casos com el d'Eduard Pujol. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha proposat a la Mesa una modificació en el sistema de votació oral perquè no es repeteixin casos com el protagonitzat divendres passat pel diputat vilafranquí de Junts Eduard Pujol, que va donar erròniament un 'sí' a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, va intentar corregir immediatament amb un 'no', i la Mesa va acabar donant el seu vot per nul. Armengol proposa que –com ja passa en les votacions presencials per botó i en les telemàtiques, que tenen un sistema de confirmació addicional- si un diputat s'equivoca en una votació oral per crida pugui corregir immediatament el seu vot. El canvi es votarà a la reunió de la Mesa de la setmana que ve.

Segons fonts del Congrés, es vol evitar que es torni a produir la situació de divendres passat. Pujol va dir un 'sí' i seguidament un 'no', però la secretària de la Mesa, la popular Carmen Navarro, va repetir el 'sí' i seguidament es va negar a canviar el vot. Durant les discussions posteriors Navarro va mantenir que ella havia sentit només el 'sí' i es va negar a canviar el vot, i la Mesa, després de reunir-se, va acabar donant-lo per nul.

El sistema de votació oral actual estableix un control amb aquesta repetició de la secretària o secretari de la Mesa, però no contempla què passa si hi ha una discrepància entre el que expressa el diputat i el que diu la secretària. Per aquest motiu la presidenta del Congrés proposa ara una modificació d'aquest sistema de votació perquè els diputats que s'hagin equivocat en el seu vot oral puguin corregir-lo.

Això sí, haurà de demanar el canvi de forma immediata i abans que corri el torn a un altre diputat. D'aquesta manera, durant uns segons el diputat podrà expressar que s'ha equivocat i canviar el seu vot.

L'objectiu és equiparar les garanties que ja existeixen en les altres dues modalitats de vot. La presencial amb botó permet canviar el vot durant els 15 segons que dura el termini per votar, i la telemàtica té un sistema de validació dels vots emesos al final del procés. Un cop rebuda la propsta d'Armengol, la Mesa debatrà i votarà la qüestió a la reunió de la setmana que ve. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local