L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz (PSC), al seu despatx. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
16-01-2024 22:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En mig de la festa major d'hivern, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz (PSC), avança les prioritats del govern municipal per aquest any 2024. La inversió a l'espai públic, des de les voreres al reasfaltat dels carrers, la millora del bus urbà amb la renovació de la flota de vehicles, i la reforma de la ronda Ibèrica per recuperar els dos carrils per sentit en tot el traçat, són algunes dels projectes més destacats, que es completaran amb alguns canvis en els carrers dels centre per millorar al mobilitat a la ciutat, especialment a la carretera general, però també la projecció de la cultura popular amb un increment important dels pressupostos del Carnaval i la Festa Major.
El govern de Vilanova i la Geltrú arrenca el 2024 amb els deures fets i un nou pressupost aprovat, quina és l'assignatura pendent aquest any?
L'espai públic és l'assignatura pendent dels darrers anys i queda recollida en el compromís que vam prendre com a govern municipal i així es reflexa en el pressupost: la prioritat serà redreçar el deteriorament que hi ha hagut en els darrers anys en voreres, reasfaltats, la recollida de la brossa, la neteja viària, l'enllumenat...
El planejament urbanístic és clau en la projecció de la ciutat: hi ha pendent el nou pla general, però també l'encaix a la Regió Metropolitana i el Penedès.
Som un govern que volem gestionar el dia a dia, però volem anar més enllà i posar les bases del futur. El planejament urbanístic és una eina fonamental per això, tenint en compte que tenim un pla general la darrera revisió del qual es va fer el 2001. La nostra ciutat necessita una major oferta d'habitatges, tenim molta demanda però no l'oferta adequada, estan pujant els preus i malauradament estem expulsant molta gent de Vilanova que ha de marxar fora. Però també ens falta sòl per a activitats econòmiques i per a serveis. El debat s'ha de fer de forma tranquil·la, amb visió de futur, i desencallant situacions com el de la platja Llarga, que continua sent urbanitzable. Tenim molts reptes pendents des del punt de vista urbanístic i també estratègic per elaborar un pla de ciutat que ens situï en un model de ciutat per a 2035.
El 2023 es va tancar amb dues notícies econòmiques: el tancament de Zara i l'arribada d'una nova indústria tecnològica a l'antiga Mahle. La primer pot transformar la realitat comercial del centre urbà?
Vilanova i la Geltrú seguirà sent la capital comercial del Penedès, però la marxa de Zara és un cop dur per a la ciutat. I val la pena recordar que l'arribada de les franquícies va ser un encert, tot i els moviments contraris que es van generar en aquell moment, ja que ens van convertir en la capital comercial donat que al voltant de Zara i la seva capacitat d'atracció es van anar obrir altres franquícies i marques. Estic convençut que no estarà gaire temps buit aquell local i continuarem tenint una oferta comercial de primer nivell. I la reindustrialització de Mahle és una bona notícia i ja estem treballant per reobrir la nau més gran, que depèn d'altres gestions urbanístiques i de mobilitat. Ara estem també pendents del futur de Venca, m'he reunit amb la plantilla i la direcció i sembla que hi ha empreses interessades en la compra, però sí que plantegen una reestructuració del personal. A Vilanova i la Geltrú tenim un problema de sòl industrial: hi ha empreses que volen créixer i no tenen la capacitat perquè no els hi podem oferir el sòl que necessiten.
Les polítiques de mobilitat van marcar l'anterior mandat, després de sis mesos d'anàlisi, s'intervindrà finalment a la ronda Ibèrica?
El projecte ja està encarregat: es recuperaran els dos carrils per sentit de la ronda i s'oferirà una alternativa per als que vulguin anar en bicicleta ho pugui fer amb seguretat. En temes de mobilitat, hem fet algunes modificacions puntuals de carrers del centre i farem més després del carnaval, arran de l'estudi fet entre la policia i els tècnics de mobilitat.
En aquest sentit, el transport públic és la gran assignatura pendent de la ciutat i de la comarca: bus urbà, Rodalies, bus exprés...
Tenim necessitats, primer, internament, per això hem dotat el pressupost d'una partida de 750.000 euros per a la millora del bus urbà: es renovarà la flota d'autobusos i es millorarà el servei. Però tenim un problema de mobilitat dins de la pròpia vegueria, sobretot quan vam decidir que conformaríem un Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf, amb serveis als tres hospitals, el que provoca mobilitats internes que s'ha de fer en vehicle privat ja que no hi ha una oferta de transport públic adequada.
L'equip de govern ja ha fet públic l'esborrany del pla de mandat, que es presentarà properament.
Es tracta del full de ruta que parteix de l'acord de govern entre PSC i Vilanova en comú Podem. Hem volgut fer un pla de mandat basat en els trets diferencials que volen potenciar els propers anys i volem que sigui un document participat per les entitats i que es debatrà en una audiència pública el proper 1 de febrer.
L'Ajuntament reforça els pressupostos del Carnaval i la Festa Major, cap a on ha d'anar el model de festa local?
Hi ha dues festivitats a la ciutat que són molt especials per la rellevància i la gran participació que generen. Hem augmentat el pressupost responent a la demanda de les entitats i és una aposta per la cultura popular.
Un dels grans projectes del mandat serà l'edifici de Calderes de l'antiga Pirelli.
Comencem la redacció del projecte executiu a través d'un important procés participació per definir què ha de ser aquell espai. Crec que ha de ser un centre de referència no només per al barri de Mar, sinó per a tota la ciutat, i ha de donar cabuda a la tercera biblioteca de la ciutat.
Quina és la situació financera de l'Ajuntament?
No tenim un problema d'endeutament, sinó un dèficit a la liquidació de l'exercici de 2022. Això ens condiciona i molt i hem hagut ja que hem hagut de fer un pla de sanejament i no podem demanar prèstecs per a fer inversions ni finançar absolutament res. Totes les inversions vindran de recursos d'altres administracions i estem segurs que al llarg d'aquest any arribaran noves inversions a la ciutat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!