El ple de Vilanova aprova la reordenació del Racó de Santa Llúcia i Cap de Creu. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
07-05-2024 08:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú compta amb el nou Pla director de Cooperació i Solidaritat 2024-2028, després que el Ple municipal l'hagi aprovat aquest dilluns. Aquest document, fruit del treball conjunt amb les 24 entitats de cooperació registrades i altres agents implicats, marca les principals polítiques de cooperació per als propers anys.
La regidora de Cooperació, Míriam Pérez, ha destacat que es tracta d'un “document qualitatiu i realista”, que proposa una trentena d'accions concretes per abordar les necessitats detectades amb les entitats. Del debat amb el teixit associatiu, destaca per exemple la voluntat de replantejar el concepte de cooperació, de manera que “els projectes es centrin en la formació i la capacitació”, ha exposat la regidora. Igualment, el nou pla busca que la Mesa de Cooperació sigui “més dinàmica i corresponsable”, així com reforçar la promoció del voluntariat, “especialment entre la joventut”. El pla, que ja s'havia començat a elaborar en el mandat anterior, ha obtingut el suport unànime dels grups municipals.
En aquest context, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha volgut transmetre en nom del Ple “tot l'escalf a l'entitat Acció Solidària amb el Sàhara”, per la pèrdua recent de Mah Landih Nan, ambaixador de la RASD a Colòmbia, durant anys delegat del Front Polisario a Catalunya, i que mantenia una estreta relació amb la ciutat.
Ordenació de Racó de Santa Llúcia i Cap de Creu
El ple vilanoví ha donat el vistiplau perquè l'Ajuntament assumeixi la iniciativa pública per formular una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Municipal al sector del Racó de Santa Llúcia, concretament al polígon 1 de la unitat d'actuació número 7. El regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, ha argumentat “l'interès públic” per promoure aquesta modificació, que permetrà l'ordenació del sector segons la proposta presentada i promoguda per la Junta de Compensació del polígon.
La modificació, que elaboraran els serveis municipals, permetrà l'obtenció de més espais lliures i zones verdes i alhora millorarà l'enllaç viari a la carretera c-246a, per incrementar la seguretat en l'accés, una actuació reclamada pel veïnat. També es possibilitarà una ampliació de l'activitat de càmping i la disposició de dos itineraris de bicicletes connectant amb la xarxa comarcal prevista, entre d'altres millores.
D'altra banda, també ha prosperat l'aprovació definitiva del Pla de millora urbana Cap de Creu-Manel de Cabanyes. L'octubre de 2023 es va aprovar inicialment, i en aquesta segona fase d'aprovació s'han incorporat parcialment les al·legacions presentades durant el període d'informació pública. El fet d'avançar en aquest pla de millora urbana permet “resoldre un conflicte urbanístic d'anys a la ciutat”, ha manifestat Gerard Llobet. El pla afavoreix la regeneració i la rehabilitació d'aquest punt del casc antic de la ciutat. S'hi preveuen construir 35 nous habitatges de protecció oficial. Aquests dos punts sobre qüestions urbanístiques han comptat amb el suport majoritari del Ple, exceptuant l'abstenció de la CUP.
El Consistori també ha aprovat avui la proposta del jurat del Premi Roig Toqués d'atorgament dels guardons de la XIV edició. Enguany es lliurarà el premi d'àmbit local a Antònia Ruiz Martínez, dona pionera en el món de la pesca i un dels escassos referents femenins existents en aquest ofici. En la categoria d'àmbit nacional, es reconeixerà la trajectòria de la Facultat de Nàutica de Barcelona, institució amb més de 250 anys d'història i vinculada també actualment amb la UPC de Vilanova i la Geltrú.
VNG a favor de la cultura de la pau
La major part del Ple municipal s'ha posicionat a favor de la iniciativa “Aturem les guerres”, promoguda per diverses entitats del territori. Aquesta campanya, que compta amb la implicació de 30 associacions i la signatura de més de 200 persones a títol individual, pretén “frenar la cursa d'armament” i sol·licitar als governs estatal i català un pla de reconversió de la despesa de la defensa militar cap a sistemes de defensa no ofensiva, civil i no violenta.
En representació de les entitats promotores, han exposat la iniciativa Carles Anson, de l'entitat Fem Pous, i Enrique Castro, de Garraf Coopera, els quals han apel·lat la ciutadania “a no quedar impassibles” davant la cinquantena de conflictes armats actius al món. “Encara que parlem d'una qüestió que s'escapa de les competències municipals, com a ciutat ens hem de posicionar a favor de promoure la cultura de la pau”, ha manifestat Carles Anson. Alhora, Enrique Castro ha recordat que “estem gastant molts diners en armament, que es podrien invertir en polítiques constructives”, i ha senyalat la necessitat de “combatre les desigualtats per combatre les guerres”.
En nom del PSC, el regidor Julio Ruiz ha manifestat la necessitat de “generar una opinió pública per la cultura de la pau i la resolució pacífica i diplomàtica dels conflictes”. Per part d'ERC, Olga Arnau ha apuntat “l'impacte devastador en vides humanes, però també en l'emergència climàtica” i altres factors d'escala mundial. Des de VECP, Míriam Pérez ha ressaltat la importància “d'aconseguir visibilitat i conscienciació sobre la cultura de la pau i els impactes negatius del conflicte”.
En representació de JxCat, Jaume Carnicer s'ha manifestat “a favor de la resolució dels conflictes per la via diplomàtica i en contra de l'enriquiment per la venda d'armes”. Des de la CUP, Tània Reyes ha expressat que cal “prendre mesures globals” i ha denunciat els “2.113 bilions de dòlars de despesa militar” dels països, el 80% dels quals des de l'OTAN. Per part de Transformem VNG, la regidora Mariluz Roca ha anunciat el vot “evidentment favorable” del grup, mentre que el PP s'hi ha abstingut, segons el regidor Carlos Remacha, perquè “són acords de competència de l'Estat”.
D'altra banda, la moció d'ERC i JxCat “per un servei de mentoria LGTBIQ+ a Vilanova i la Geltrú”, s'ha aprovat per unanimitat amb una transacció del govern, per tal d'ampliar el servei d'atenció existent. L'objectiu és dotar aquestes persones de recursos en la lluita contra la discriminació i l'estigmatització.
Així mateix, ha vist llum verda la proposta de Transformem VNG per a la integració de la recollida d'oli al servei de recollida selectiva de residus en punts estratègics de cada barri, mentre que han decaigut les altres dues mocions presentades per aquest grup, per crear un nou consell municipal sobre economia social, i per implantar un equip de serenos.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!