Eleccions europees

Una campanya de perfil baix a Catalunya: el debat sobre l'extrema dreta, l'amnistia o Palestina eclipsen el 9-J

Els partits busquen combatre l'abstenció però amb la ressaca del 12-M hi ha menys mítings i despesa electoral

Una campanya de perfil baix a Catalunya: el debat sobre l'extrema dreta, l'amnistia o Palestina eclipsen el 9-J. ACN

Una campanya de perfil baix a Catalunya: el debat sobre l'extrema dreta, l'amnistia o Palestina eclipsen el 9-J. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La campanya de les europees està sent de perfil baix a Catalunya. El debat sobre l'auge de l'extrema dreta i els possibles pactes, la llei d'amnistia o el reconeixement de Palestina han eclipsat els primers dies de campanya. Els partits catalans i espanyols miren de combatre l'abstenció el 9-J, però amb la ressaca del 12-M hi ha menys despesa electoral i menys mítings. Com que és circumscripció única, partits com Cs encara no han fet cap acte a Catalunya, i el PP o Vox l'han trepitjat poc i s'han centrat, sobretot, en Espanya. ERC, el PSC o els Comuns sí que han fet més actes a Catalunya, sobretot a l'àrea metropolitana, mentre que Junts, condicionat per l'exili del seu candidat, per ara s'ha centrat en una ruta europea.

La propera setmana, però, amb l'amnistia ja aprovada i després de la intensitat del debat sobre el reconeixement de Palestina, s'espera una intensificació de l'agenda de campanya de les europees. De fet, la candidatura de Toni Comín per Junts s'instal·larà a la Catalunya del Nord -com ja va fer Carles Puigdemont pel 12 de maig-, el PSC preveu que vingui Pedro Sánchez i, per tant, aprofitar per fer algun bany de masses, i Vox també intensificarà l'agenda a Catalunya. A més, està previst que els candidats es vegin les cares en els debats de TV3, dimarts dia 4, i de TVE, el dijous 6.

Lemes

Junts, la formació més votada a Catalunya el 2019, es presenta 'Per seguir guanyant a Europa', com diu el seu lema. Altres, com el PSC –'Més Europa'-, ERC –'Europa republicana' o Comuns –'Per la pau, pel planeta, pel futur'- enfoquen la campanya en clau europea davant de l'amenaça que l'extrema dreta guanyi pes a l'Eurocambra. PP i Vox encaren els comicis en clau estatal, com un plebiscit al govern de Pedro Sánchez, amb els lemes 'Tu voto es la respuesta' i 'Nos van a oír'. A mig camí entre uns i altres, Cs es presenta a les europees amb l'eslògan 'Equipo España', i Podem tira d'ironia per exigir canvis amb un 'Así es la vida'.

Facin més o menys actes, parlin més o menys d'Europa, els partits sí que coincideixen a destacar aquests dies la importància de les eleccions europees. Reconeixen que pot semblar que Brussel·les queda lluny i insisteixen que la majoria de les decisions que afecten els ciutadans es prenen al cor d'Europa. Busquen, així, combatre una abstenció alta. L'any 2019, l'abstenció a les eleccions europees a Catalunya va ser del 39%, tot i coincidir amb les municipals el 26-M. En les anteriors, el 2014, va ser del 53,82%.

Menys pressupost

Pel que fa a pressupost, Junts ha destinat prop d'1,1 milions d'euros a aquesta campanya. La despesa més destacada, segons dades facilitades per la formació, és la tramesa censal, a què han destinat més de 570.000 euros. Pel que fa a altres despeses, han destinat 175.000 euros als actes; a publicitat, 54.000; a materials, 133.000; i 105.000 a estratègia i difusió a través dels mitjans. També consten 50.000 euros més de despeses "diverses".

El pressupost de campanya d'ERC per a les europees se situa per sota i ronda els 900.000 euros, dels quals uns 260.000 són de la publitramesa. Al seu torn, el PSC ha destinat uns 350.000 euros per a la campanya de les europees, incloent-hi la despesa per a l'enviament de propaganda electoral mentre que els Comuns estimen uns 100.000 euros per cobrir despeses ordinàries com desplaçaments, lloguer de material o enviament i publicació de propaganda electoral. El partit distribuirà 15.000 cartells de paper, 75.000 diaris i fins a 50.000 fulls de mà.

La resta de formacions consultades per l'ACN no han donat xifres sobre el pressupost. Cs, Podem, Vox i el PP no han revelat els diners que hi han destinat i es remeten al Tribunal de Comptes, que després de cada cita electoral constata les despeses de cada candidatura.

Junts vol "seguir guanyant" a Europa

Sota els lemes 'Per seguir guanyant a Europa' i 'Per defensar Catalunya a Europa', Junts va donar el tret de sortida a la campanya amb un primer -i únic- acte a Barcelona en què el cap de llista, Toni Comín, va intervenir telemàticament. Durant la primera setmana, la formació ha celebrat actes a Mallorca i el País Valencià per reivindicar la defensa de l'oficialitat del català; i, posteriorment, ha portat la campanya a Ginebra (Suïssa), Ljubljana (Eslovènia) i Venècia i Roma (Itàlia), des d'on ha volgut escenificar el propòsit de continuar "internacionalitzant la causa catalana". Durant aquesta ruta, Comín ha mantingut trobades amb el vicealcalde de la capital eslovena, el primer president d'Eslovènia, Milan Kučan, o l'eurodiputat italià Massimiliano Smeriglio.

Coincidint amb l'equador de la campanya, Junts s'instal·larà a Brussel·les. Allà, celebrarà un acte el dia 31 de maig, un dia després que s'aprovi la llei d'amnistia al Congrés, en què participaran també Puigdemont i l'advocat Gonzalo Boye. I, el dia 1 de juny, també a la capital belga, la formació celebrarà el seu acte central de campanya, on tota l'executiva del partit acompanyarà el cap de llista.

A partir del dia 2 de juny i fins al final de la campanya, Comín s'instal·larà a la Catalunya del Nord, on el candidat té previstes tota una bateria de rodes de premsa sectorials sobre, entre d'altres, el corredor mediterrani; memòria democràtica; o pagesia. D'altra banda, a formació celebrà mítings cada tarda a poblacions com Elna o Sallagosa i tancarà la campanya amb un acte final també a la Catalunya del Nord.

L'espot electoral està gravat al Parlament Europeu, des d'on Comín recorda els inicis de l'exili i defensa que han "persistit" fins a assolir "victòries col·lectives". Al vídeo, també hi apareixen altres candidats de la llista que destaquen que volen seguir "per l'oficialitat del català, per teixir aliances, per la independència de Catalunya i per avançar en drets i llibertats".

El PSC reclama 'Més Europa' i es recolza en Illa

La majoria d'actes del PSC són al carrer amb públic o a la seu del partit a Barcelona. Acompanyat de Salvador Illa i del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, el candidat del PSC Javi López també ha fet una passejada per saludar veïns i comerciants de Nou Barris, a la capital catalana. Als actes que es fan al carrer s'hi instal·la una paradeta des d'on es reparteix marxandatge del partit com globus, bosses o caramels. També hi ha ventalls amb la cara d'Illa perquè els assistents puguin suportar millor la calor.

Amb el lema ' Més Europa', Illa fa costat al candidat en la gran majoria dels actes de campanya, on també té un fort protagonisme la número dos, Laura Ballarín. Està previst que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, participi la setmana que ve a la campanya des de Catalunya. Sánchez també va intervenir al Cercle d'Economia en plena campanya. A més, el cap de setmana anterior va protagonitzar un míting al Palau de Congressos de Catalunya per celebrar la victòria del 12-M i encetar la cursa cap al 9-J.

L'espot electoral del PSC reivindica, entre altres, "més verd", "més drets" i "més igualtat" davant de "menys CO2", "menys ultradreta" i "menys sostres de vidre". Al final del vídeo hi surt el candidat Javi López, que demana el vot per una Europa "més social, més feminista i més verda".

'Europa republicana' amb el tàndem Riba-Molina

Els actes de campanya d'ERC els protagonitzen sobretot la candidata principal dels republicans, Diana Riba, el número 2 de la llista, Tomàs Molina, i el president d'ERC, Oriol Junqueras. Combinen mítings polítics pel territori català com Torredembarra, la Seu d'Urgell, Badalona o Gandesa, amb alguns viatges a l'Estat, com Bilbao el primer cap de setmana de campanya pel partit de la Champions del Barça. També han estat a Madrid, on dimecres van fer un acte conjunt de la candidatura Ara Repúbliques aprofitant que era la vigília de l'aprovació de l'amnistia. L'acte central el fan a Barcelona i el final a Sant Cugat.

Els caps de setmana només fan un acte al dia, però la resta la majoria hi ha dos esdeveniments públics, sigui roda de premsa o míting. També han fet alguna activitat lúdica, com fer ràfting al Pallars o assistir a l'Aplec del Caragol de Lleida.
Riba, Molina i Junqueras apareixen als cartells de campanya, que porten el lema "Europa republicana". A part dels individuals, en el cartell conjunt de campanya Molina apareix en primer pla i per sobre de Diana Riba, malgrat ser el número dos de la candidatura. A l'espot electoral també hi apareixen els tres, el primer Junqueras, que reivindica una Europa de "justícia i llibertat". Molina reclama "un planeta millor" i Riba una Europa "de nacions lliures" davant "l'extrema dreta".

Els republicans estan centrant la campanya en l'aspecte social, incidint, per exemple, en la necessitat d'afegir un caràcter social al Pacte Verd Europeu. També fan molta referència als perills de l'extrema dreta i del discurs que pot acabar amb una nova onada de "retallades".

Cs evita els mítings i el territori català

Al seu torn, Ciutadans -que a les europees del 2019 va ser quarta força més votada a Catalunya- ha optat per enfocar la campanya especialment de cara als mitjans de comunicació, amb només un acte obert al públic durant els primers dies de la cursa cap al 9-J. En concret, la formació va celebrar un esdeveniment de format reduït a la plaça de Colón, a Madrid, la nit que s'iniciava la campanya. Els tres primers integrants de la llista –Jordi Cañas, Javier Nart i Mariana Boadella– van desvelar el cartell electoral, amb el lema 'Equip Espanya' i les cares de tots tres com a protagonistes.

Ciutadans ha organitzat atencions als mitjans de comunicació diàries normalment amb preguntes a diversos punts de l'Estat, com ara a Ciudad Real, Melilla o Saragossa –en els primers dies, cap d'ells a Catalunya. I a cadascun d'ells han cobert àmbits temàtics diferents, com ara el sector primari, la migració o la despoblació. El cap de llista del partit liberal, Jordi Cañas, també ha fet alguna visita, com ara la del primer dilluns de campanya al centre d'investigació de l'ONCE a Madrid.

A banda dels actes i atencions als mitjans, Cs confia part de la seva campanya a un pòdcast diari en què participen els candidats principals de la formació a l'Eurocambra. En el primer episodi d'aquest espai, en format vídeo i àudio, Cañas i Nart van analitzar l'última enquesta del CIS i es van congratular del fet que els donés possibilitats d'aconseguir representació a Brussel·les. El cap de cartell del partit és l'únic protagonista de l'espot de campanya que, amb sobrietat, reivindica amb titulars de premsa la feina que Cs ha fet a les institucions comunitàries en les dues legislatures en què ha tingut presència.

Comuns-Sumar confia en Asens 'pel futur' d'Europa

El candidat dels Comuns Jaume Asens buscarà entrar per primera vegada com a eurodiputat al Parlament Europeu sota el lema 'Per la pau, pel planeta, pel futur'. L'eslògan inclou el que la formació considera el seu "nucli ideari polític", que passa per acabar amb "el discurs bel·licista que està creixent a la Unió Europea", mantenir l'agenda climàtica com una de les prioritats de la pròxima legislatura i "l'ampliació de drets" davant l'auge de l'extrema dreta que pronostiquen les enquestes, una tendència que també vindrà acompanyada d'unes regles fiscals més estrictes.

En l'espot electoral dels Comuns, la formació apunta que Europa es troba "en una cruïlla històrica" i presenta diverses dicotomies: "O serveis públics o austeritat, o negacionisme o ecologisme". En l'anunci, el grup rebutja "seguir el camí de Trump, Milei o Meloni" i anima a la participació electoral de l'esquerra. "O ens mobilitzem nosaltres o guanyen ells", resumeix, tot recordant el lema d'aquesta campanya: "Per la pau, pel planeta, pel futur".

Al llarg de les dues setmanes i mitja que dura la campanya, Asens participarà en contactes informatius arreu del país -la majoria a l'àrea metropolitana i segona corona de Barcelona-, té previst reunir-se amb organitzacions empresarials i sindicals i serà entrevistat per diversos mitjans.

El principal acte serà aquest divendres 31 de maig a Sabadell, on participaran -a banda d'Asens- la candidata de Sumar a les europees, Estrella Galán; la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun. La campanya clourà el divendres 7 de juny amb míting a Barcelona que comptarà amb el suport de l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la coordinadora de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, i la número dos dels Comuns per a les europees, Júlia Miralles.

Podem, contra la resignació

Podem, que el 2019 es va presentar en la candidatura d'Unides Podem i ara ho fa per separat, incideix durant la campanya a rebel·lar-se contra la resignació i donar-li la volta a "l'així és la vida". Ho recull bé l'espot de campanya, que vol capgirar aquest missatge: "La vida és moviment, canvi, lluita, soroll". El vídeo, amb to reivindicatiu vol transmetre un missatge d'esperança i s'assenyala que el futur "no està escrit" i es pot transformar. La cap de llista per al 9-J, Irene Montero, només hi apareix un instant al final.

Els actes de Podem són majoritàriament mítings al carrer. De moment, Montero ha trepitjat Madrid -on va obrir la campanya i va ser-hi el cap de setmana coincidint amb la festa de la primavera-, les Canàries, Euskadi o Balears. L'acte central serà a Barcelona aquest dissabte. Durant la campanya també fa parada a Granada, Sevilla o València, entre altres. En alguns dels actes hi ha participat Montero acompanyada de Ione Belarra o representants locals de Podem. Durant els primers dies de campanya, Montero ha fet èmfasi en demanar al PSOE que es pronunciï sobre si pactaria o no amb l'extrema dreta.

El PP planteja el 9-J com un plebiscit a Sánchez

El PP planteja els comicis europeus com un plebiscit a Pedro Sánchez. L'espot electoral del PP consisteix en imatges intercalades amb preguntes, com ara "M'ho puc permetre?" amb la imatge d'un carro de la compra en un supermercat o un pis en venda, així com "Per què als seus socis tot, i a mi, res?". "Tots ens fem les mateixes preguntes", diu una veu en off que respon que el 9-J "el teu vot és la resposta".

És el lema de la formació en aquests comicis, ja que el PP utilitza 'El teu vot és la resposta' com a resposta al govern de Sánchez. Així mateix ho ha dit Feijóo en algun acte, en què ha assenyalat: "Si et sents enganyat per aquest govern, el teu vot és la resposta". "Si creus que Espanya no es pot vendre per 7 vots, el teu vot és la resposta".

I és que l'oposició a la llei d'amnistia ha estat un dels mantres del PP, que diumenge passat va convocar una manifestació a Madrid en contra de la llei en la qual van participar tots els dirigents de la primera fila política dels populars. De fet, el PP considera la concentració de diumenge a la Porta d'Alcalà el seu acte central. La cap de llista del PP a les europees, Dolors Montserrat, hi va ser, tot i que no va parlar. Dolors Montserrat té previst trepitjar diverses ciutats d'arreu del territori espanyol al llarg dels pròxims dies.

La majoria dels actes són al carrer i amb públic i als mítings s'hi poden veure onejar banderes espanyoles i europees. El PP va triar Barcelona per donar el tret de sortida a la campanya i ho va fer amb Montserrat, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el líder al Parlament, Alejandro Fernández. Tot plegat després dels bons resultats del PP en les eleccions del 12-M. Tanmateix, Montserrat no ha trepitjat més Catalunya, i no serà ella la candidata en el debat català a la televisió. Durant aquests dies, el partit organitza tant mítings com també actes sectorials. Pel que fa a l'acte de tancament de campanya, tornaran a coincidir Feijóo i Montserrat.

Vox es vol fer sentir

Vox basa la seva campanya en el lema 'Nos van a oír', tot i que constantment repeteix el mantra que va capitalitzar la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, 'En defensa pròpia', aquest cop atacant la pinça PSOE-PP a Europa, on assegura que voten en un 90% dels casos plegats en pro de polítiques que minen la capacitat de la indústria i el teixit productiu espanyol a garantir un futur pròsper, així com en permetre l'entrada d'immigrants de forma irregular que generen inseguretat al carrer.

L'espot electoral de Vox parteix d'unes imatges d'arxiu en què apareix l'eurodiputat del PP Esteban González-Pons defensant la "coalició" del PP i el PSOE a Brussel·les i inclou una imatge de Sánchez i Feijóo encaixant les mans. En el vídeo, el cap de llista de Vox, Jorgé Buxadé, adverteix que la coalició "té conseqüències" i tot seguit s'afirma que han "atacat" el camp o "posat en perill" els drets de les dones, amb imatges de recurs de musulmans resant i dones amb el mocador.

El partit basa la seva campanya en mítings en les principals ciutats de l'Estat. A Catalunya té previst fer parada a les quatre capitals de demarcació. Just abans de cada míting el candidat o el càrrec superior que l'acompanya fa una atenció als mitjans a peu dret, on llancen el missatge que transmetran en el parlament públic i responen a preguntes dels mitjans. D'aquí, entren pel passadís central fent-se un "bany de masses" fins a la primera fila.

Entre el públic, hi predominen banderes espanyoles i de Vox, algunes de les quals les proporciona el mateix partit. A la carpa informativa els assistents poden recollir marxandatge, principalment polseres amb la bandera espanyola i la paraula 'Vox', i també un full informatiu. El partit aprofita per extreure fragments dels mítings per publicar a les xarxes socials, on també fa un recull del míting amb fotografies que mostren el volum de gent que assisteix a la convocatòria i rodeja els candidats. Pel que fa al cartell electoral, és molt semblant al que es va fer servir a les eleccions catalanes, amb fons verd, Santiago Abascal a l'esquerra i Jorge Buxadé a la dreta, aquest mostrant un penjoll amb una creu. Tots dos miren a la seva esquerra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local