Ple municipal

El ple de Vilanova inicia la tramitació per externalitzar el servei de neteja viària

Gerard Llobet: 'la situació actual del servei és al límit, amb serveis que no s'estan realitzant'

El ple de Vilanova inicia la tramitació per externalitzar  el servei de neteja viària. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilanova inicia la tramitació per externalitzar el servei de neteja viària. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns de forma inicial l'estudi que avala el retorn a la gestió indirecta del servei de neteja viària, prestat amb recursos municipals a través de la Companyia d'Aigües des de fa dos anys. El punt s'ha aprovat únicament amb els vots a favor del govern municipal, mentre que tots els grups de l'oposició han demanat posposar la votació al·legant dubtes sobre l'informe.

El regidor de Serveis Urbans i Manteniment, Gerard Llobet, ha declinat ajornar el punt per no endarrerir el procés. Segons ha afirmat, “la situació actual del servei és al límit, amb serveis que no s'estan realitzant”. Davant aquesta “situació complexa -ha dit- no podem mirar a una altra banda, el servei de neteja és la primera queixa que ens arriba de la ciutadania i els comerços”.

Per això, el govern ha recorregut a la majoria absoluta que té al Ple per tirar endavant aquesta votació: “ara votem de forma inicial i tenim setmanes per reunir-nos i resoldre dubtes abans de l'aprovació definitiva”, ha argumentat Llobet. Els grups de l'oposició, per la seva banda, han qüestionat que les xifres de prestació del servei de forma indirecta puguin arribar a ser 400.000 euros inferiors al cost de la gestió directa, segons l'estudi realitzat (2.914.000 euros enfront de 3.316.000 euros).

Per part del PP, el portaveu Carlos Remacha no ha volgut posar en dubte “si el servei ha de ser públic o privat, el que s'ha de fer és analitzar les dades de forma objectiva” i en aquest sentit, ha dit, “l'oposició volem tenir oportunitat de participar en aquest debat monogràfic”. Així mateix, des de la CUP el regidor Josep Manel Ametllé ha qüestionat “d'on surt el suposat estalvi de 400.000 euros” i ha afegit que “costa de creure que una gestió per part d'una empresa privada que només busca rendiment econòmic pugui ser més beneficiosa per la ciutat”.

En la mateixa línia, el regidor de JxCat Jaume Carnicer ha afirmat que “quan es va fer el procés d'internalització ja sabíem que els grups de l'actual govern no hi estaven gaire d'acord”. Igualment, ha reclamat un “major consens” en un tema “prou important” com aquest. Per part de Transformem VNG, Marc Segarra ha manifestat que, tot i que el seu grup és partidari de la gestió directa, “no serem dogmàtics si els números no surten”. Igualment, Olga Arnau, d'ERC, ha demanat poder “treballar en el ball de xifres”, donada la disparitat entre l'estudi econòmic extern que va avalar la internalització el 2021 i l'actual que recomana el contrari.

La municipalització del servei de la neteja es va aprovar al Ple municipal de novembre de 2021, amb un nou model gestionat directament per la Companyia Municipal d'Aigües. El setembre de 2023 el Consell d'Administració de la Companyia d'Aigües va aprovar la liquidació relativa als períodes 2022 i 2023 amb un dèficit 330.891 euros i va demanar a l'Ajuntament analitzar les causes d'aquest desequilibri i ajustar el pressupost del servei.

Segons ha conclòs l'estudi, les causes principals del dèficit van ser, per un costat, el fet que les necessitats reals de la ciutat eren majors que les que es recullen a l'encàrrec a la Companyia, i per l'altra, els augments salarials als treballadors que l'empresa gestora del servei no va incloure en l'acord de subrogació. Segons el govern municipal, el procés de retorn a gestió indirecta s'aprofitaria per redimensionar el servei a les necessitats d'una ciutat de 70.000 habitants, així com recuperar serveis que s'han deixat de prestar.

Reglament dels serveis socials municipals

D'altra banda, el Ple municipal ha aprovat inicialment el reglament dels serveis municipals bàsics. Segons ha exposat la regidora de Serveis Socials, Gisela Vargas, es tracta “d'ordenar qüestions que ja es produeixen, recopilar-les en un document consultable i accessible”.  Tots els grups han reconegut la “feina complexa” que ha suposat l'elaboració del document i hi han votat a favor. Ara s'exposa públicament abans de l'aprovació definitiva.

En la sessió de juliol s'ha acordat també donar de baixa un deute de l'IMET, assumit per l'Ajuntament, de 1.223.680 euros, procedent d'exercicis anteriors ja tancats. Tal com s'argumenta en l'informe corresponent, “la situació financera de l'organisme autònom no permet esperar que es pugui fer front a aquests deutes” i, per altra banda, el pla de sanejament de l'Ajuntament preveu, entre d'altres, el suport financer als organismes autònoms municipals.

Així mateix, s'ha aprovat una instrucció reguladora per justificar els comptes anuals dels grups municipals, que es publicaran al portal de transparència de l'Ajuntament, amb la finalitat d'incrementar la informació i el retiment de comptes de les formacions polítiques.

El Ple ha donat llum verda també a dos punts de promoció cultural. D'una banda, l'adhesió del FIMPT a la xarxa de festivals de Catalunya Xàfec, amb l'objectiu “d'aglutinar i generar sinèrgies amb altres festivals”, tal com ha manifestat la regidora de Cultura, Teresa Llorens. Així mateix, s'han aprovat les bases generals del Premi Mercè Llimona, amb la voluntat de recuperar aquest certamen de literatura infantil il·lustrada, amb alguns canvis de format. El premi va ser vigent en una primera etapa entre 1997 i 2011.

Pla per la retirada de l'amiant

En l'apartat de les mocions, el Ple municipal ha estat unànime a una proposta d'ERC per la “sensibilització en l'eliminació i la retirada de l'amiant”, una qüestió regulada per llei. Tal com s'ha explicat per part del govern, l'Ajuntament ja compta amb una comissió tècnica encarregada de l'anàlisi de la presència de l'amiant al municipi i es preveu demanar recursos a altres administracions per fer un cens de la presència d'aquest element en edificis municipals i a tota la ciutat. Els equipaments municipals han d'estar lliures d'amiant el 2028. 

Així mateix, s'ha aprovat amb unanimitat la moció dels grups del govern (PSC i VEC) per reclamar que es reverteixi la decisió de l'ICS de no cobrir substitucions, en la qual també es demana la consolidació de l'Atenció Primària com a eix vertebrador del sistema públic de salut amb caràcter universal. També han tingut suport unànime les propostes de JxCat per adaptar el pati del Castell de la Geltrú al recentment aprovat Codi d'Accessibilitat de Catalunya, i per implantar un mirador al cim de la Talaia de Vilanova i la Geltrú.

La moció del PP per un pla de millora de l'ordenació i del paisatge comercial també ha prosperat, així com la proposta de Transformem VNG per afavorir la participació a les jornades electorals, preveient sistemes de transport públic o modificant seccions censals quan sigui possible, entre d'altres. La major part dels grups, tots menys el PP, també han donat suport a la proposta presentada per ERC en defensa de la memòria d'Aurora Picornell i de les víctimes del franquisme, així com de condemna a l'acció de menyspreu perpetrada pel president del Parlament balear.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local