Fita històrica

Vilanova i la Geltrú celebra 750 anys de la Carta Pobla: Una ciutat nascuda d'un privilegi

Es tracta d'un document reial datat del 1274, que va suposar el primer reconeixement administratiu de l'assentament que feia uns anys creixia fora de les muralles de la Geltrú

Vilanova i la Geltrú celebra 750 anys de la Carta Pobla: Una ciutat nascuda d'un privilegi. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú celebra 750 anys de la Carta Pobla: Una ciutat nascuda d'un privilegi. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest 2024 es commemora el 750è aniversari de la concessió, per part del rei Jaume I, de la carta de poblament o Carta Pobla a la Vila Nova. Es tracta d'un document reial datat del 1274, que va suposar el primer reconeixement administratiu de l'assentament que feia uns anys creixia fora de les muralles de la Geltrú. Aquest text es considera la gènesi del municipi que més tard acabaria essent Vilanova i la Geltrú.

Per tal de donar a conèixer aquest llegat, l'Ajuntament promou un programa d'actes des d'aquest juliol i fins l'estiu de l'any vinent, amb els vilanovins Sixte Moral i Bienve Moya com a comissaris. Les activitats s'estendran a diferents espais de la ciutat per tal de poder fer arribar a tothom el coneixement sobre la nostra identitat, tal com es va explicar ahir en la presentació de la commemoració, que va tenir lloc al Castell de la Geltrú.

La celebració, segons va expressar l'alcalde de la ciutat, Juan Luis Ruiz, ha de servir per “enfortir la nostra pertinença i el desig de conèixer millor la nostra pròpia història”. En aquest sentit, l'organització de les activitats compta amb la implicació d'institucions, entitats i persones expertes en diferents àmbits, “un treball conjunt i coordinat amb el propòsit de posar en valor el moment històric de la funcació de la ciutat”, va apuntar la regidora de Cultura i Patrimoni, Teresa Llorens.

Per part dels comissaris de la commemoració, Bienve Moya va recordar que “Vilanova i la Geltrú és una ciutat que té com a història fundacional una llegenda d'emancipació social”, un fet en el qual s'incidirà a través del programa d'actes. El naixement de la Vila Nova més enllà dels dominis feudals de la Geltrú permet buscar alguns paral·lelismes amb l'actualitat: “La nostra ciutat segueix sent atractiva per persones nouvingudes que hi troben un indret idoni per desenvolupar el seu projecte vital –va afirmar l'alcalde-, com fa 750 anys, avui seguim treballant per garantir als habitants d'aquesta ciutat els serveis i les oportunitats per tenir la màxima qualitat de vida possible”.

Estrena d'un documental

La primera activitat programada és l'estrena, aquest divendres 26 de juliol, del documental Vila Nova 1274, produït per Canal Blau Televisió, sota la direcció de Jordi Carrillo. Aquest producte audiovisual compta amb la participació de prop d'un centenar de persones, entre especialistes de diferents disciplines, actors i actrius que reprodueixen escenes històriques, i l'equip tècnic que l'ha fet possible des de darrera la càmera.

Exposició, rutes i xerrades

Passat l'estiu arribarà el gruix de propostes, com l'exposició itinerant Vila Nova 1274: una llegenda d'emancipació, que s'inaugurarà el divendres 25 d'octubre al Castell de la Geltrú. L'exposició contextualitzarà de forma didàctica l'època històrica, la llegenda d'emancipació i el naixement de la població, basada en la lluita contra els drets senyorials i els anomenats “mals usos”.

Posteriorment, la mostra farà un recorregut per diversos espais de la ciutat, com la Biblioteca Armand Cardona, els mercats municipals, els centres cívics, el Casal de la Gent Gran, el Toc, el Museu Papiol o la Biblioteca Museu Víctor Balaguer on, a més a més, també es podrà veure l'original de la Carta Pobla. També s'exposarà a la Fira de Novembre i durant els primers mesos de l'any vinent es traslladarà als instituts de secundària de la ciutat. La itinerància de l'exposició s'allargarà fins a l'estiu, per facilitar que la pugui veure tothom qui ho desitgi.

Una altra proposta per commemorar els 750 anys de la Carta Pobla són les rutes guiades a peu seguint el camí Ral. Es tracta de dues caminades pels espais paisatgístics i històrics vinculats a la Carta Pobla; la primera, entre Cubelles i Vilanova i la Geltrú, i la segona, entre Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes. Es realitzaran dos dissabtes d'octubre i dos de novembre. Tindran un durada d'unes tres hores i caldrà inscripció prèvia gratuïta a info@arccultural.cat.

Així mateix, el programa conté el cicle Xerrades sobre el fet històric i la llegenda de la Carta Pobla. La primera, Materialitat i significat de la Carta Pobla, tindrà lloc el 7 de novembre a les 19.30 h a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Serà a càrrec de Núria Jornet, historiadora especialista en l'Edat Mitjana, i Àngels Parés, també historiadora. L'activitat inclourà la projecció del documental Vila Nova 1274.

El 15 de novembre se celebrarà la segona xerrada, titulada Vila Nova a redós de la Geltrú: 750 anys de la Carta Pobla, a càrrec de l'historiador Xavier López. Serà a les 18.30 h a la sala d'actes de la UPC. I, finalment, la historiadora especialista en món islàmic Maria Dolors Bramon, oferirà la darrera xerrada, Identificacions de topònims penedesencs del geògraf al-Idrîsî al s.XII. Serà el divendres 7 de febrer a les 18.30 h, també a la UPC.

Per a la confecció del programa d'actes s'ha comptat amb la implicació de l'Arxiu Comarcal del Garraf, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, l'Aula d'Extensió Universitària, a més a més d'entitats i persones especialitzades. D'altra banda, es treballa amb la possibilitat de realitzar una activitat conjunta amb Vila-real, ciutat agermanada amb Vilanova i la Geltrú, que va rebre la Carta Pobla en la mateixa època que la Vila Nova.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local