Festa Major 2024

Juan Luis Ruiz: "Vilanova necessita un nou hospital, però també s'ha de preveure ja el quart centre d'atenció primària"

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú creu que s'ha de fer una aposta clara per tots els serveis sanitari, començant per l'atenció primària, i fixa com a prioritat abans d'acabar el mandat tenir una proposta de nou pla general

Juan Luis Ruiz, alcalde de Vilanova i la Geltrú. EIX

Juan Luis Ruiz, alcalde de Vilanova i la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

-Després d'un any de mandat, ha manifestat que la seva prioritat ara és desencallar el projecte del nou hospital de Vilanova i la Geltrú. És un projecte viable?

Hem d'anar una mica més enllà, perquè l'hospital a curt termini no es produirà i tenim una situació d'infraestructures i serveis sanitaris a la comarca molt millorable. S'ha de fer una aposta clara per tots els serveis sanitari, començant per l'atenció primària. El nou hospital torna a estar a l'agenda política, però no farem demagògia ni crearem falses expectatives: el departament treballa en una proposta de planificació d'infraestructures sanitàries al Penedès i Garraf i el compromís és tenir el document abans que acabi l'any. Estic convençut que en aquesta planificació hi haurà l'hospital universitari de referència a Vilanova i la Geltrú. Però això no treu que no s'hagi d'invertir a curt termini tant a Sant Camil com a Sant Antoni Abat.

-Quin ha de ser el reforç a l'atenció primària?

Hem de començar a planificar el quart centre d'atenció primària a la ciutat, perquè és el que demanen les previsions de creixement no només de l'Ajuntament, sinó també de la Generalitat.

-La setmana passada es va aprovar inicialment el Pla especial del Port, que necessita al ciutat d'aquesta infraestructura?

El port no és un bolet aïllat i l'Ajuntament hem de poder dir la nostra. El pla especial està sobre la taula des del 2018, l'Ajuntament va donar el vist-i-plau fa un any i ara que s'aprova el document ens assabentem per la premsa. Però més enllà de les formes, és una opornitat per a la ciutat perquè guanyarem permeabilitat, hi haurà noves activitats i es donarà ús a alguna activitat que ara està en desús: per exemple, és un encert projectar un centre de recerca i divulgació sobre el mar a l'antiga nau de Dradisa. El pla especial ens ha d'ajudar a redefinir el port i la seva relació amb la ciutat pels propers 10-15 anys. La voluntat, compartida amb la Generalitat, és poder ampliar els usos comercials i donar un valor afegit a la dàrsena.

-Una de les necessitats urgents de la ciutat és la reindustrialització i ha demanat suport a la Generalitat per disposar de sòl industrial.

Ara mateix hi ha un govern en funcions que determinades decisions no les pren i això dificulta tirar endavant moltes de les actuacions estratègiques de la ciutat. Estem en disposició d'oferir en un parell d'anys, amb la complicitat de la Generalitat per agilitzar-ho, 60.000 metres quadrats de sòl per a activitat industrial i econòmica. Vilanova i la Geltrú és una ciutat atractiva per viure, però també per treballar i generar activitat.

-Hi ha novetats en la venda de la nau de Mahle?

Ja estan en marxa les negociacions entre Mahle i la nova empresa que vol comprar els terrenys. Hi ha un tema urbanístic, però si hi ha acord entre les empreses, això es resoldrà relativament fàcil. També és veritat que la Generalitat s'ha de pronunciar sobre la imputació de costos a l'empresa compradora d'una part de la urbanització de la zona, que va lligada a les obres de millora de la carretera de l'Arboç i que inclouen la construcció d'una rotonda a la cruïlla. La Generalitat està redactant el projecte i és preveu que el tinguem en un any.

-El govern es va posar com a objectiu la inversió en l'espai públic. Quina valoració en fa un any després i quina és ara la prioritat?

Estem moderadament satisfets perquè no hem pogut fer tot el que voldríem, però portem només un any i estem en una situació que no podem demanar préstecs. Crec que hem millorat el serveis de la recollida de la brossa, però no és òptim. A l'octubre aprovarem la nova licitació. La neteja viària és un altre dels temes: va ser un error el que va fer l'anterior govern incorporar-lo a la Companyia d'Aigües perquè la ciutat no ha estat més neta, la plantilla no ha millorar les seves condicions de feina, de fet són 16 persones menys, i està fent els beneficis de la Companyia d'Aigües s'està utilitzant per eixugar el dèficit del servei de neteja viària.  I l'enllumenat també ha millorat molt considerablement. Hem fet una primera fase de reasfaltat de carrers i a l'octubre en farem la segona i aquest mes adjudicarem el contracte per a la renovació de voreres durant els propers 4 anys per valors d'1,2 milions d'euros. I sense incrementar el deute, sinó buscant finançament a altres administracions com la Diputació de Barcelona.  I vam dir que revertiríem les rotondes de la ronda Europa, com hem fet, i els dos carrils a la ronda Ibèrica, un projecte que s'executarà a final d'any garantint la seguretat de vianants i ciclistes.

-En línies estratègiques, l'Ajuntament treballa en la renovació del pla general, quines han de ser les claus del document i amb quin termini treballen? Quines han de ser les polítiques d'habitatge d'un municipi on s'esgota el sòl?

Ens agradaria que al final del mandat quedés el document enllestit i, si pot ser, amb una aprovació inicial. Vilanova té molts reptes que venen del passat com platja Llarga, que continua sent un espai natural urbanitzable dues dècades després, i l'Ortoll, que hem de definir què ha de ser. I en el tema de l'habitatge, nosaltres ens comprometem a establir acords i convenis amb tervers per tirar endavant habitatge socials en terrenys municipals, però amb això només no ho resoldrem. És un problema generalitzat als municipis de la segona corona metropolitana i especialment a Vilanova i la Geltrú perquè té possibilitats de creixement. En els propers dos anys, s'acabarà el que és edificable a curt termini i hem de planificar la ciutat del futur. 

-A les portes de la festa major de Vilanova i la Geltrú, què representa aquesta cita anual per a una ciutat en ple creixement com la nostra?

Vilanova és festa! M'estic trobant amb molta gent que ha vingut a viure a Vilanova i que s'està trobant que no només ha trobat el seu lloc idoni per a viure i fer el seu projecte de vida, sinó que han trobat una Vilanova i la Geltrú que no coneixien, plena de vida i d'oportunitats des del punt de vista cultural i festiu. Aquesta és la festa gran de la ciutat, la que ens identifica i la que també marca l'inici de les vacances per a molts. Hi ha moltes ganes de festa major, perquè és molt participativa, amb moltes propostes diferents.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local