Ordenances 2025

El ple de Sant Pere de Ribes aprova un increment del rebut de la brossa del 15% i de l'IBI un 3%

L’IBI s’actualitza tenint en compte l’IPC de l’any 2023 i es mantenen les bonificacions a col·lectius vulnerables en diferents taxes

El ple de Sant Pere de Ribes aprova un increment del rebut de la brossa del 15% i de l'IBI un 3%. Ajt Sant Pere de Ribes

El ple de Sant Pere de Ribes aprova un increment del rebut de la brossa del 15% i de l'IBI un 3%. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les ordenances fiscals per a l’any 2025 actualitzen l’IBI en base a l’IPC de l’any 2023; incrementen la taxa de residus per fer front a les exigències normatives generades tant des de l’Agència Catalana de Residus com des de la Unió Europea; i mantenen les mesures i bonificacions d’altres taxes per a col·lectius vulnerables, comerç local i persones emprenedores. També s’han revisat les bonificacions a vehicles de baixes emissions d’acord a la normativa actual i s’actualitza a la baixa la taxa de la comunitat energètica per adequar-la al cost de l’energia, a més d’una actualització de l’IPC a diferents taxes i preus públics als equipaments i serveis municipals.

En un escenari de major estabilitat econòmica, el govern municipal ha proposat aquesta actualització dels impostos i taxes per tal d’assegurar la prestació eficient del serveis públics i fomentar noves iniciatives orientades a reduir les desigualtats socials, donant suport al comerç local, dinamitzant l’activitat econòmica i, alhora, promovent la transició cap a un model energètic més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Posteriorment, aquestes polítiques d’ingressos es veuran complementades a través del pressupost municipal mitjançant la creació d’ajuts i subvencions amb l’objectiu de fomentar la cohesió i la justícia social i ajudar tant persones i col·lectius com comerços o empreses, per tal que puguin desenvolupar els seus projectes i alhora fomentar l’ocupació de les persones.

Les ordenances fiscals han seguit, en els darrers anys, tres línies d’actuació:

-La lluita per reduir les desigualtats i les diferències entre la població, posant especial èmfasi en l’ajuda a les persones i els col·lectius més vulnerables.

-Tenir cura del medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i el foment de la utilització de les energies renovables.

-Línies d’ajudes i mesures per fomentar l’emprenedoria i el suport i dinamització del comerç local.

Les ordenances fiscals 2025

-Actualització de l’IBI (Impost dels Béns Immobles), en base a l’IPC de l’any 2023. El 2023 va tancar l’any amb un augment del 3,1% de l’IPC, fet que va suposar, entre altres, un impacte considerable en la despesa municipal. Per això, s’ha proposat una regularització de 3 punts a l’IBI.

-Actualització de la taxa de residus, de forma gradual pel pagament del cost del servei. Durant aquests darrers anys, el consistori ha treballat en l’actualització gradual d’aquesta taxa per tal de donar compliment a l’objectiu que acabi finançant el 100% del cost real del servei, tal i com marca la normativa europea. Una taxa que no és sostenible respecte al seu cost, per l’increment dels serveis a la ciutadania i per l’augment de requisits de l’Agència Catalana de Residus, que penalitza els municipis que presenten pitjors resultats i no compleixin amb els indicadors establerts. És per això que el 2025 s’incrementarà en un 15% el rebut de la brossa per a particulars i locals comercials i industrials de menor superfície, i en 20 punts per a les grans activitats per tal de contenir aquesta falta de sostenibilitat en el cost del servei i cobrir les despeses que es generen de la recollida.

-Bonificacions a col·lectius vulnerables en diferents taxes i mesures inclusives. S’ha ampliat el tipus de discapacitat per a l’obtenció de beneficis fiscals, així com de les persones que viuen soles, amb una mirada més inclusiva. També es pretén afavorir l’adopció responsable d’animals domèstics i estaran exemptes de la taxa de llicència de tinença i conducció de gossos potencialment perillosos aquelles persones que acreditin que el gos ha estat adoptat al CAAD (Centre d’Acollida i Atenció d’Animals Domèstics).

-Bonificacions en taxes per tal de promoure i facilitar mesures mediambientals. S’actualitzaran les bonificacions a vehicles de baixes emissions d’acord amb la normativa actual i també s’actualitzarà a la baixa la taxa de la comunitat energètica per adequar-la al cost de l’energia.

-Bonificacions al comerç local i a persones emprenedores. S’aplicarà el 15% als establiments amb pòrtics i tarimes per tal que no tinguin greuges comparatius amb la resta.

-Actualització de l’IPC a diferents taxes i revisió de la taxa de guals. S’incrementarà un 3% la taxa del gual, amb l’actualització de 5 euros cada metre addicional i l’ajustament del preu de la placa de gual.

-Actualització i unificació dels preus públics als equipaments i serveis municipals. S’actualitzen diferents preus públics en base a l’IPC i es modifiquen descomptes per afegir a aquelles persones amb una discapacitat de grau igual o superior al 33%. Pel que fa a equipaments esportius, el preu de l’Espai Blau s’incrementa un 2% per donar resposta al pla de viabilitat.

L’actualització dels impostos i les taxes es va aprovar en el ple municipal celebrat aquest dimarts, 15 d’octubre, amb els vots favorables del grup municipal del PSC; l’abstenció d’UM9-CUP-Construïm, Junts-ViA i Fem Poble-ECP, i els vots en contra de Vox. En aquest sentit, les ordenances han recollit algunes propostes i aportacions per part dels grups municipals d’UM9-CUP-Construïm, Junts-ViA i Fem Poble-ECP.

ORPIME (Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipal en l’edificació i l’ús del sòl i del subsòl)

L’Ajuntament també ha posat en marxa l’Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció Municipal en l’edificació i l’ús del sòl i del subsòl (ORPIME). L’objectiu d’aquesta nova ordenança és avançar cap a l’estandardització i simplificació de les classificacions i la documentació necessària per a la tramitació administrativa dels actes subjectes a llicència urbanística o a comunicació prèvia solucionant, així, els problemes de falta de coherència en el procediment de sol·licitud en els diferents procediments relatius a la intervenció urbanística. Una vintena de persones van assistir la sessió pública que va tenir lloc al mes de setembre, on es va explicar el funcionament d’aquesta ordenança i es van resoldre alguns dubtes plantejats per a les persones assistents.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local