Llimonet

El ple de Vilanova inicia els tràmits per promoure 78 habitatges públics en sòl municipal

S'ha constituït el dret de superfície a 75 anys sobre tres solars de propietat municipal i s'obrirà un concurs restringit a entitats promotores socials

El ple de Vilanova inicia els tràmits per promoure 78 habitatges públics en sòl municipal. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilanova inicia els tràmits per promoure 78 habitatges públics en sòl municipal. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat llum verda aquest dilluns a un primer pas per a la promoció d'habitatge públic al sector del Llimonet I i II. Concretament, s'ha constituït el dret de superfície a 75 anys sobre tres solars de propietat municipal, que comportarà tot seguit l'obertura d'un concurs restringit a entitats promotores socials, per tal que optin a la construcció de 78 habitatges per a lloguer protegit.

Es crearan tres edificis, un en cada solar, de 40, 30 i 8 habitatges respectivament, 8 dels quals seran reservats a favor de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per cobrir necessitats d'habitatge social per respondre a l'emergència residencial. La segona tinenta d'Alcaldia i regidora d'Habitatge, Iolanda Sánchez, ha ressaltat que “des de 2009 en aquesta ciutat no es promou habitatge protegit en sòl municipal, per tant ens felicitem que avui s'iniciï aquest procés”.

La regidora ha argumentat que aquests habitatges de nova creació se sumaran als 107 de la rambla de Sant Jordi adquirits per la Generalitat, així com a la vintena que ha comprat l'Incasòl al barri del Tacó. “En total, fa un volum d'uns 200 habitatges per destinar a polítiques socials a disposició de la ciutat, complim el compromís del govern”, ha afirmat.

Suport unànime al sector pesquer

També hi ha hagut acord absolut del Consistori en manifestar el suport al sector de la pesca, davant la proposta de la Unió Europea de reduir les jornades de pesca en un 79% el 2025. Coincidint amb la reivindicació que estan protagonitzant aquests dies els pescadors, el Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha impulsat una moció d'urgència per reclamar a la Comissió Europea que obri un procés de diàleg immediat amb el sector pesquer i les administracions implicades.

En el text, els grups polítics municipals han denunciat que la política de restriccions europea “posa en risc les estructures pesqueres i els llocs de treball” de les confraries de pescadors. Així mateix, han reivindicat que “la pesca és més que una activitat econòmica”, ja que és “un pilar de l'economia blava” i “representa la cultura, la gastronomia, el paisatge i la vida als ports i litorals; en definitiva, el nostre territori”.

La moció també dona suport a la sol·licitud de moratòria del Multi Anual Plan (MAP) per al 2025, mentre s'elabora una avaluació socio-econòmica del sector per garantir-ne l'activitat i la viabilitat. L'alcalde, Juan Luis Ruiz, ha excusat l'absència al Ple del regidor Jaume Carnicer, patró major de la Confraria de Pescadors vilanovina, que es troba a Madrid en representació del sector.

Promoció de la sostenibilitat turística

Entre altres qüestions aprovades al Ple, hi ha la publicació d'una línia de subvencions destinades a empreses del sector turístic per a la creació d'instal·lacions de reparació i manteniment de bicicletes. Tal com ha explicat la regidora de Projecció de Ciutat, Anna Ribera, es tracta d'una iniciativa inclosa en el projecte Vilanova Cromàtica de sostenibilitat turística, finançat amb fons Next Generation. Les empreses que hi concorrin, optaran a la subvenció del 80% de la nova instal·lació, que pot incloure espai de reparació, aparcament segur i rentat de bicicletes, amb l'objectiu de fomentar la mobilitat sostenible i incrementar la competitivitat del sector.

Així mateix, han tirat endavant tres modificacions puntuals del Pla General d'Ordenació Urbana. La primera, sobre l'ordenació a l'àmbit del Polígon Industrial La Plana, pretén facilitar la gestió urbanística de la zona i la implementació de nova activitat econòmica. S'hi preveuen dues grans àrees classificades com a zona industrial, en les quals s'hi podran ubicar fins a sis activitats econòmiques. La modificació urbanística contempla també l'ordenació de l'accés a la carretera de l'Arboç i la protecció dels sistemes naturals de l'entorn.

Les altres dues modificacions puntuals pretenen actualitzar alguns aspectes del POUM, amb vigència des del 2001, que necessiten revisió. D'una banda, la regulació en matèria d'aparcaments s'eliminarà del POUM i es promourà una revisió de l'ordenança actual sobre aquest àmbit. De l'altra, s'han actualitzat els paràmetres d'edificació que preveu el POUM.

El Ple també ha aprovat definitivament el pressupost municipal per al 2025, un cop desestimades les al·legacions presentades. D'altra banda, s'ha acordat prorrogar, amb un augment de l'import, la Retribució Variable de Qualitat per a les treballadores d'AISSA, per al 2024. El 2025 també s'aplicarà, excepte si entra en vigor del nou conveni laboral que s'està preparant.

Així mateix, s'han nomenat tres membres de la Comissió de Nomenclàtor de Vilanova i la Geltrú aliens a l'organització municipal: Judith Barbacil Mestres, Salvador Butí Papiol i Rafael Mestres Boquera.

El sensellarisme i la tala d'arbres, a les mocions

El conjunt del Consistori ha aprovat una moció presentada per Transformem VNG i la CUP, sobre la millora de les condicions de les persones en situació de sensellarisme i la recuperació dels serveis d'àpats. Aquesta proposta ha comptat amb la intervenció de Pilar Guzmán, en nom de la plataforma Ciutadania sensible.

També s'ha comptat amb participació de representants d'entitats en la moció sobre la tala d'arbrat a la Bòbila, presentada per CUP i JxCat. Sara Gómez, en nom de l'agrupació APMA, i José García, en representació de l'AV de la Geltrú, han mostrat diferents visions sobre la retirada d'un centenar d'arbres al barri. La moció ha decaigut amb els vots contraris dels grups del govern (PSC i VEC) i el PP.

En canvi, sí que han prosperat la proposta de Transformem VNG per implantar tallers de primers auxilis als centres cívics, així com la del PP per establir un protocol d'actuació davant la violència a l'esport, incloent una campanya de comunicació. També ha tingut suport majoritari la moció de JxCat a favor de promoure l'oli català, mentre que ha quedat sobre la taula la d'ERC per crear un registre municipal de solars sense edificar i edificacions a mig construir.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local