Vilanova assumeix la participació ciutadana "com un repte clau per a la inclusió i el govern obert". Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
16-01-2025 21:45
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Generalitat de Catalunya està impulsant una nova Llei de participació ciutadana, amb l'objectiu de millorar els drets de participació de la ciutadania i reforçar la seva confiança en les institucions públiques. Abans de continuar la tramitació, organitza sessions de treball en diversos municipis per consensuar-la amb el món local.
L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha obert la jornada sobre l'avantprojecte de llei de participació ciutadana que s'ha celebrat a Neàpolis recordant que “tenim un repte com a país en la participació, que ens ha d'ajudar a lluitar contra el populisme. Jornades com aquesta ens serveixen per aportar millores en el sistema de governança de les institucions, i per tant d'avançar cap a un enfortiment de la qualitat democràtica dels nostres municipis i del país”.
Amb aquest objectiu, l'alcalde ha explicat que “cal fomentar polítiques de portes obertes, de comunicació bidireccional i transparent, i de decisions compartides”, i ha exposat les polítiques de govern obert i participació que s'han anat implementant ala ciutat, com les dues audiències públiques que s'han celebrat aquest mandat (per explicar el Pla d'Actuació Municipal i per avançar els pressupostos i ordenances fiscals).
La directora general de Govern Obert, Lara Torres, ha exposat l'objectiu de les sessions de treball que s'estan fent arreu del país, i la subdirectora general de Participació Ciutadana, Laura Suñé, ha fet una exposició de les idees principals de l'avantprojecte de llei de participació.
Iolanda Sánchez, regidora de Participació ciutadana, ha parlat de l'experiència de Vilanova i la Geltrú, recordant que “participació i inclusió són un binomi. Tenim el compromís polític de fomentar la participació, i fer-ho de manera inclusiva, adaptant-nos als canvis i reptes socials, i arribant a aquelles persones que normalment no participen perquè la participació serveixi per al canvi social”.
En aquest sentit, ha parlat de la importància de l'acció comunitària, i ha explicat l'evolució de les polítiques de participació ciutadana a VNG: des dels primers anys entre 1980 i 2000 amb la creació dels primers centres cívics com a espais de participació ciutadana, el treball amb el moviment veïnal i els primers consells de participació, passant pel període d'expansió i consolidació dels processos i consells sectorials, en que es van fer diversos processos participatius de diferents àmbits i es van crear consells i meses de participació sectorials i territorials; fins a la darrera etapa, a partir de 2015, que és quan s'ha creat la plataforma digital www.participa.vilanova.cat i s'han impulsat els pressupostos participatius i els pressupostos participatius joves en diferents formats.
La jornada ha servit també per explicar a la Direcció General i als municipis assistents l'estratègia de participació ciutadana per a aquest mandat 2023-2027, “que posa l'èmfasi en la inclusió i el treball comunitari, obrint i apropant el govern a la ciutadania, amb la creació dels 7 Consells de barri, la trobada oberta ‘L'alcalde al teu barri', o els regidors i regidores als barris”.
La regidora ha destacat entre els reptes de futur promoure valors democràtics més enllà de la metodologia, la inclusió de col·lectius que habitualment no participen a través de l'acció comunitària, i la necessitat de disposar de recursos tècnics i econòmics suficients.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!