VD |
22-03-2009 22:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb el rerefons de la campanya sobre l’avortament engegada aquests dies per la Conferència Episcopal, el Grup de Dones del PSC de Vilanova i la Geltrú va organitzar dijous passat, un col·loqui amb Elvira Méndez, directora de l’Associació Salut i Família, que va explicar entre d’altres qüestions d’actualitat, el procés i el marc legal al voltant de la interrupció voluntària de
l’embaràs i de les polítiques de salut reproductiva.
A l’acte també va intervenir M. Assumpta Baig, senadora, va indicar que no hi ha engegat cap tràmit parlamentari ara mateix, tot i que per als voltants de l’estiu s’espera que el govern presenti el projecte de llei; tot i això va explicar que s’ha fet un treball previ consistent en dos informes de la subcomissió del Congrés dels Diputats, de caire polític, i un altre, d’un comitè d’experts, que
aporta una visió professional, que d’altra banda, és la que requereix aquesta qüestió. Sobre la campanya de la Conferència Episcopal, en contra de l’avortament es va comentar que adquiria un caire inicial, com si estiguéssim al primer debat de la llei actual, que va realitzar-se l’any 1985; el que es cerca ara, amb la introducció d’aquestes novetats legislatives, és donar “més seguretat jurídica a les dones i als professionals”, i que la interrupció voluntària de l’embaràs sigui una decisió presa per part de les dones, amb total llibertat.
Elvira Méndez, per la seva part, va recordar l’actual marc normatiu, i que les interrupcions voluntàries de l’embaràs, s’han dut a terme (en un 97,49%) en clíniques privades. També va recordar l’augment de les interrupcions voluntàries d’embaràs en dones menors de 20 anys, tot i això, la taxa entre la població adolescent es troba en el tram mig de l’escala internacional, en el cas de les dones adolescents, té “com a factors determinants l’accés deficient i la manca d’utilització de serveis de consell contraceptiu entre més de la meitat de noies que avorten, la utilització erràtica de mètodes contraceptius i la disminució de l’edat d’inici a la vida sexual”.
Davant d’això, Méndez va comentar que l’actual llei “no permet a les dones la capacitat de decidir per sí mateixes sobre la interrupció voluntària del seu embaràs”. La possibilitat de realitzar una interrupció voluntària de l’embaràs sense conseqüències penals resta al criteri dels facultatius que fan la indicació, “essent les dones situades com a demandants d’una prestació que ha
d’ésser autoritzada per tercers”, l’avantatge d’un marc normatiu “mixt” que permeti un sistema de terminis durant el primer trimestre de gestació i sistema d’indicacions per a edats gestacionals més avançades segons Méndez, comporta una millora del reconeixement jurídic de la capacitat de les dones a decidir per sí mateixes sobre la seva maternitat i la reducció de la inseguretat jurídica potencial de dones i proveïdors sanitaris durant el període gestacional emparat pel sistema de terminis. Aquest acte, organitzat per a commemorar el Dia Internacional de les Dones (8 de març) clou aquest primer cicle de debats i conferències que ha organitzat el PSC durant el febrer i març. El PSC, prepara ara, a nivell de Federació Alt Penedès – Garraf, una Conferència d’Economia i Treball, que es realitzarà el proper mes d’abril.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!