VD |
14-03-2011 22:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de l'Oficina Local de l'Habitatge, ha iniciat un projecte per tal de fer un estudi sobre els parc d'habitatges de la nostra ciutat: com es distribueix, en quines condicions es troba, etc. Cinc persones contractades a través dels nous plans d'ocupació seran les encarregades de dur a terme aquest treball de camp.
Xavier Oller, regidor de Projectes Urbanístics, Paisatge i Habitatge, ha explicat que "des de l'Ajuntament volem saber com tenim el parc d'habitatges de la ciutat, a la vegada que volem fomentar el manteniment dels nostres edificis".
Aquesta iniciativa permetrà conèixer l'estat del parc d'habitatges per poder establir polítiques de rehabilitació al municipi, les quals es puguin complementar amb polítiques similars d'altres administracions. Xavier Oller ha afegit que "des del Pla Local de l'Habitatge és on es marquen les polítiques sobre aquest tema que segueix l'Ajuntament".
Després dels bons resultats de l'experiència que s'ha seguit en el Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic (PINA) quant a sol·licitar ajuts per a la rehabilitació d'edificis, la voluntat de l'Ajuntament és poder ampliar aquesta proposta a tot l'àmbit de la ciutat. Fins i tot, es planteja de seguir la mateixa formulació que es va establir amb el PINA, a l'hora de conveniar amb alguna entitat d'estalvi facilitats per poder accedir a préstecs o ajuts. El regidor ha manifestat que "tenim l'experiència directa del PINA i l'experiència indirecta de les subvencions que dóna la Generalitat. Aquest coneixement el volem aplicar ara al conjunt de la ciutat perquè la població pugui rehabilitar les seves llars comptant amb ajuts". La voluntat és que l'Oficina Local de l'Habitatge estigui en tot moment al costat de la ciutadania per acompanyar-la en el procés de tràmit a l'hora d'accedir a una subvenció.
Entre els anys 2006 i 2010 la Generalitat de Catalunya va donar 115 ajuts per a la rehabilitació d'edificis per un valor de 3 milions d'euros. I l'Ajuntament, en aquest mateix període en va donar un milió i mig per a 157 actuacions més. "Estem parlant d'un total de 272 actuacions que han suposat una inversió de quatre muilions i mig en quatre anys".
Aquest treball de camp que s'inicia avui ha de permetre a l'Oficina Local de l'Habitatge disposar d'un mapa de Vilanova i la Geltrú en el qual es puguin indentificar d'una manera generalitzada el sistema estructural dels edificis: existència en els habitatges de bigues de fusta, estructures amb paret de tàpia o estructures de formigó, entre d'altres. Així mateix, l'estudi ha de permetre tenir una foto d'aquells edificis plurifamiliars que tenen problemes de barreres arquitectòniques i, per tant, poder analitzar els casos i buscar-hi solucions. Xavier Oller ha especificat que "el cens que tenim ara mateix data de l'any 2001, i està molt allunyat de la realitat. Cal fer la 'foto' actual i la millor manera és trepitjant el carrer, fent un inventari de l'estat dels edificis i veure les necessitats existents". L'objectiu és, doncs, fomentar el manteniment i la rehabilitació del parc d'habitatges de Vilanova i la Geltrú.
Aquest treball permetrà detectar quin és l'estat general dels edificis del municipi, així com les seves característiques. La informació recollida serà d'importància cabdal per a l'Oficina Local de l'Habitatge, la qual compta amb diferents serveis que es beneficiaran d'aquestes dades. Entre ells hi ha la borsa de mediació en lloguer social, a través de la qual es gestionen habitatges del municipi perquè puguin ser llogats a preus moderats.
La campanya comptarà amb cinc auxiliars tècnics/ques, que informaran i recolliran les dades pertinents per tota la ciutat. Des de l'Oficina Local de l'Habitatge es demana a la ciutadania que col·labori amb aquests agents per tal de poder recollir el major nombre de dades possibles.
L'Oficina Local d'Habitatge es troba ubicada al carrer de Josep Llanza, 17, 2n pis (tel. 93 816 90 31, habitatge@vilanova.cat).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!