Ajt Vilanova i la Geltrú. El centre especial de treball Tegar dóna plantes a la ciutat
Redacció |
28-06-2012 08:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Precisament, el Tegar ha fet una donació a la ciutat de 300 unitats de geranis, i 300 unitats d'heura matisada. Es tracta de plantes que no són de temporada, que necessiten pocs recursos hídrics i poc manteniment, i que no cal reposar anualment, sinó que duren dos o tres anys.
Les heures s'implantaran en breu als parterres del carrer de Sant Pere, on ja s'han hagut de plantar fins a 3 vegades aquest tipus de plantes pel mal ús que en fan els gossos i els seus propietaris. A banda de matar les plantes, la zona desprèn males olors que molesten els veïns. Per això des del servei de Jardineria de l'Ajuntament es demana la col·laboració dels propietaris de gossos perquè que no els deixin entrar als parterres, que quedaran protegits amb tanques fins que l'heura estigui arrelada. En total es cobrirà 68 metres quadrats de parterres amb heura procedent d'esqueixos de la tanca del Mercat de mar.
Pel que fa als geranis, també provenen de plantes consolidades a la nostra ciutat, en aquest cas un altre espai verd com és el Molí de Mar. Els propers dies es podrà veure aquests geranis a les rotondes de la ciutat, on donaran un toc de color.
El manteniment d'aquestes plantes el seguirà fent el Tegar i l'empresa CESPA, que comparteixen el manteniment dels espais verds municipals.
La voluntat és que aquesta col·laboració amb el viver del Tegar continuï, aprofitant recursos propis de la ciutat i afavorint per tant l'economia municipal, i a la vegada contribuint a la integració d'un col·lectiu de persones amb discapacitat. Un altre avantatge d'aquesta col·laboració és que en el viver es pot cultivar el tipus de planter que més convingui a l'Ajuntament.
El centre especial de treball Tegar
El Centre especial de treball del Tegar atén actualment un centenar de persones, a les quals ofereix la possibilitat d'adquirir uns hàbits i rutines de treball.
En els seus inicis, el Tegar ja havia tingut un viver on els treballadors cultivaven planter a partir d'esqueixos i amb la supervisió d'un monitor.
Més tard, la feina del viver es va abandonar, mantenint els treballs de les brigades de manteniment de jardins per als ajuntaments de la comarca, 3 d'elles a Vilanova i la Geltrú.
Després de 25 anys de funcionament, moltes d'aquestes persones amb discapacitat s'han fet grans, i s'ha decidit tornar a recuperar el viver a les instal·lacions el Tegar, on l'esforç físic és menor i més gratificant.
Segons Albert Llorens, responsable de la secció de jardineria del Tegar, "La mà d'obra és teràpia. És una eina pedagògica, el treball de jardineria i d'elaboració de la planta és un treball formatiu d'alt valor pedagògic". Actualment hi treballen 25 operaris discapacitats, i 9 professionals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!