Meritxell Bayarri. Teresa Llorens
Meritxell Bayarri |
Vilanova i la Geltrú
09-10-2014 20:44
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest dissabte se celebraran les primàries per escollir l’alcaldable del PSC a Vilanova i la Geltrú. Què l’ha motivat a presentar-s’hi?
Primera motivació, passió per la ciutat. M’agrada la política municipal i he estat treballant durant dotze anys com a regidora a l’Ajuntament. Després vaig tornar a la meva feina que és treballar a l’administració local. En aquests anys he continuat militant al partit i des de fa tres sóc secretària de política municipal al PSC de Vilanova. Ara, vull retornar a la meva ciutat l’aprenentatge que he pogut fer en l’àmbit polític per ajudar a transformar-la.
Si fos candidata a l’alcaldia, quines millores proposaria per a la ciutat?
Vull posar les persones en el centre de la nostra proposta, per això és bàsic i importantíssim mantenir la qualitat dels serveis públics. En moments de crisi s’utilitza l’excusa per fer retallades en el sistema educatiu i sanitari i hem de vetllar perquè això no sigui així.
En què més es basa el seu projecte?
Volem fomentar la distribució de la riquesa per atendre a les persones més febles. També hem de posar els recursos que estiguin al nostre abast per crear ocupació, buscar plans de formació pels aturats i fer que els joves tinguin una millor qualitat de vida. És important fomentar l’emprenedoria perquè d’aquesta manera es crearan sinergies a la nostra ciutat i s’aportarà riquesa.
Quins sectors hauria de potenciar Vilanova per crear més ocupació?
A la ciutat tenim diferents sectors sobre els quals poder actuar. Hem de treballar en el sector industrial, en la reindustrialització però també tenim la pesca i gent que es dedica al cultiu de la terra. Per tant, també hem de poder promocionar tots aquests sectors. A més, el sector serveis i el turisme s’han de potenciar i una manera de fer-ho és amb la dinamització del patrimoni.
Com es poden oferir serveis en una època en què s’estan fent retallades perquè no hi ha recursos?
La clau està en continuar buscant recursos. Hem de reclamar a la Generalitat que ens pagui el que ens deu i reclamar un finançament més just per a les administracions locals que ara no hi és. A més, si creem riquesa i creem la possibilitat que s’instal•lin empreses, això generarà ingressos pel mateix Ajuntament. El que també tenim clar és fer pressupost zero, fixar quines són les prioritats i en funció d’això distribuir els recursos que necessitem.
Què n’opina respecte que Joan Ignasi Elena segueixi de regidor malgrat que hagi marxat del partit?
Considero que les llistes no són obertes i que no es vota a les persones sinó als partits. Par tant, jo entenc que quan una persona deixa de militar en un partit el més raonable és que retorni l’escó, retorni el que pertoca a aquell partit. En tot cas ell ha pres les seves decisions i és totalment respectable.
Quina valoració fa sobre l’actual situació del partit?
Crec que té valor presentar-se en un moment en què la política està desprestigiada i més el PSC perquè no està passant un dels millors moments. Hem tingut posicions respecte al fet nacional que segurament s’han fet incomprensibles pels ciutadans. Malgrat això, estem intentant explicar què és el que pensem, quines alternatives tenim i de mica en mica ens anem sortint.
I sobre el fet que l’esquerra estigui fragmentada?
Es veritat que la desafecció cap als partits més tradicionals ha produït una proliferació de partits, alguns amb una certa rellevància i altres més aviat populistes. En l’àmbit local cada vegada hi haurà ajuntaments més fragmentats en diferents forces polítiques i per tant, cada vegada tindrà més pes i més valor la capacitat de diàleg, de negociació, de treball entre els diferents partits polítics.
Què els diria als ciutadans que veuen la independència com l’única solució?
Estem en un país democràtic i per tant hem de poder expressar-nos i decidir què volem i què creiem millor pel nostre país. Ara, les coses s’han de fer ben fetes, de manera que no podem fer un procés que després no serveixi. Hi ha ciutadans que estan per la independència i altres que creiem en altres models. Està clar que com estem no podem estar i que necessitem un millor finançament i reforçar les competències que tenim. Tot això requereix una reforma de la Constitució.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!