ELECCIONS MUNICIPALS 2015

ERC marca distància amb la sociovergència de Vilafranca i s'erigeix com "l'alternativa d'esquerres"

Marta Rovira dóna suport a la llista encapçalada per Mònica Hill que presenta un programa centrat en la regeneració democràtica

ERC. Marta Rovira dóna suport a la llista encapçalada per Mònica Hill

ERC. Marta Rovira dóna suport a la llista encapçalada per Mònica Hill

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

ERC ha aprofitat la precampanya electoral a Vilafranca del Penedès per marcar distància amb la sociovergència i erigir-se com l’alternativa d’esquerres a Vilafranca. No era casual que ERC celebrés el seu acte de presentació del programa davant l’ajuntament, els republicans volen ser govern per transformar la vila i es posicionen com l’alternativa progressista al govern sociovergent actual. I més enllà de marcar-se aquest objectiu van exposar un projecte que proposa "un gir social a la vila, un impuls a la participació i a la transparència i un fort compromís amb la independència de Catalunya".

Mònica Hill va deixar clar que “som la gent del Sí, sí a la nova Vilafranca, al nou país i a un nou govern” fent palès l’objectiu d’ERC de formar govern a la vila i canviar les maneres de fer per tal que “el govern trepitgi carrer i escolti a la ciutadania”. Hill va desgranar la proposta d’ERC fent incidència en el gir social que la vila necessita i va ser contundent quan va afirmar que “no deixarem al banc 800.000 euros de superàvit, quan hi ha persones en situació de pobresa o en risc d'exclusió, quan no disposem de pisos tutelats per a la gent gran, quan no tenim casal de joves o quan podríem estar ampliant els ajuts per a les situacions d'emergència social”. La candidata republicana també va apuntar que “el PSC forma part del govern però no hi ha introduït cap gir a l’esquerra”. Per Hill la sociovergència s’ha quedat a mitges a la majoria de projectes “com l’Escavi o els pisos per a la gent gran, o amb la cobertura de l’AVE” un fet que demostra l’esgotament del seu model. Per donar el tomb a la situació de ‘qui dia passa any empeny’ la candidata independentista va apostar per un lideratge cooperatiu i col·lectiu que defugi el personalisme i que treballi el 100% per Vilafranca. Hill també va apuntar les línies per fer de Vilafranca una capital de comarca que treballi conjuntament amb la resta de pobles i amb la vegueria Penedès per fer-la referent a Catalunya i a Europa.

Hill va reafirmar que “som l’esquerra que pot liderar col·lectivament el canvi a Vilafranca, el proper 24 de maig, amb els nous ajuntaments, ERC tindrà un paper clau i decisiu, i hem d'aprofitar aquest moment per a repensar i propiciar aquest canvis, que són els importants, per construir les noves viles i les noves ciutats republicanes.”

Ajuntaments per la independència

Seguidament de la candidata a l’alcaldia i després que els 10 primers candidats exposessin les línies polítiques del programa, Marta Rovira va agafar el relleu i va afirmar que “aquí acabeu de construir aquesta nova Vilafranca”. Rovira va destacar el nivell de la candidatura i que “aquestes eleccions van d’escollir els equips més competents, dels projectes més agosarats per transformar les viles i ciutats, perquè el canvi que volem al país comença poble a poble, barri a barri i ciutat a ciutat!”.

La secretaria general d’ERC també va fer referència al moment polític del país i va concloure que “el 27 de setembre farem el referèndum que ens han prohibit, i per això és clau que hi hagi el major nombre de municipis amb majories a favor del procés i d’un nou país més just i més net. I aquí tindrem una alcaldessa per liderar la nova Vilafranca”.


El projecte per bastir l’alternativa

Davant de les 200 persones que omplien la plaça, els republicans van anar desgranant les propostes amb què aspiren a liderar el govern municipal. Els 10 primers candidats de la llista que encapçala la Mònica Hill van exposar els principals punts programàtics. La presentadora de l’acte, l’actriu Jordina Biosca, sorneguerament va deixar caure que “diuen que ERC només parla d’independència i que no diu res sobre el problemes reals de la gent”, una intervenció que Juli Silvestre va desmuntar explicant com a partir de l’economia social es vol treballar per la creació d’ocupació.

Silvestre va afirmar que “cal que cada euro invertit serveixi per crear ocupació aprofitant els sectors forts de la comarca i liderant un canvi d’estratègia a la vila”. Impulsar una Fira Internacional del Vi o aprofitar el valor afegit dels castells són algunes de les propostes que Miquel Ferret va relacionar per impulsar la capitalitat del vi, un dels punts bàsics que defensa ERC, que aposta per fer un projecte global i no a trossos, com ara amb l’Escavi, per sumar sinergies amb els actors socials i econòmics. La inversió social i les polítiques per combatre l’emergència social són els eixos per on s’ha d’encarar segons els republicans l’àmbit social, tal com va presentar la Nati Santacana. Garantir que tots els alumnes puguin fer les activitats escolars i ampliar els ajuts a l’escolartizació van ser algunes de les idees que la mestra Mònica Calaf va posar sobre la taula en l’àmbit de l’educació.

Per la seva banda Jordi Rosell va defensar la recuperació de la policia de barri i que l’ajuntament respongui en 30 dies les peticions i preguntes de la ciutadania. La preservació de l’entorn natural i agrícol i el seu aprofitament per la generació d’energia per avançar en la suficiència energètica de la vila i fer front a la pobresa energètica van ser les propostes que va fer públiques la número cinc de la candidatura, la Montse Espinosa. Una de les intervencions més contundents va ser la de Jordi Cuyàs que va deixar clara la necessitat de la vila de comptar amb una parada de trens regional alhora de la determinació d’ERC per resoldre “la no cobertura de l’AVE i la llosa que s’ha convertit en un mur de la vergonya”.

El número tres de la llista, Josep Àlvarez va situar una de les propostes estrella del programa d’ERC, la de doblar els pisos de lloguer social durant la propera legislatura per donar resposta a la demanda. I finalment Pere Sàbat va exposar la necessitat de celebrar dues audiències públiques a l’any, la creació de la regidoria de transparència i tot un seguit de mesures en l’àmbit de la transparència, alhora que va lligar el resultat del 24 de maig amb l’objectiu de la independència i les eleccions del 27 de setembre.

L’acte va acabar amb la interpretació d’un poema musicat de Joan Brossa “Hem Cridat” per part de Jordina Biosca i amb la sensació de que ERC pot esdevenir l’alternativa  a Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local