Segell Infoparticipa

Cap ajuntament del Penedès i Garraf, entre els webs més transparents de Catalunya

L’entrada en vigor de la Llei de Transparència obliga a les corporacions a fer noves millores, especialment pel que fa a la definició d’un Pla de Govern

Els 25 ajuntaments que compleixen el 100% d’indicadors Infoparticipa el 20 de maig de 2015. EIX

Els 25 ajuntaments que compleixen el 100% d’indicadors Infoparticipa el 20 de maig de 2015. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El grau de transparència de les pàgines web dels ajuntaments de Catalunya ha experimentat una millora significativa, segons es desprèn del darrer informe publicat en el Mapa Infoparticipa. Després de la tercera avaluació (entre l’abril del 2014 i el maig del 2015), els ajuntaments que obtenen l’aprovat gairebé tripliquen els de la primera avaluació, iniciada l’any 2012. Els responsables de la plataforma, que impulsa el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, relacionen la millora dels resultats entre d’altres, abans de l’entrada en vigor de la Llei de Transparència fa uns dies, a la concessió del Segell Infoparticipa 2013 i 2014.

Actualment, 182 dels 947 municipis de Catalunya obtenen un aprovat després de l’aplicació dels 41 indicadors definits per avaluar la informació que ofereixen els webs dels ajuntaments sobre 4 qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines proporcionen per a la participació ciutadana. Aquesta xifra de 182 supera la dels 129 obtinguda en la segona avaluació (2014) i els 64 de la primera. A més, el nombre d’ajuntaments que registren puntuacions superiors a 75 ha augmentat fins a 99, dels 11 que la van obtenir en la primera avaluació, i 51 en la segona. I en total, ja són 25 els ajuntaments que obtenen una puntuació Infoparticipa de 100, entre els quals les quatre capitals de província. Paral·lelament, s’ha reduït el nombre dels que tenen  les puntuacions més baixes.

Els municipis amb major nombre d’habitants són els que obtenen millors resultats, fet que es pot atribuir a que disposen de més recursos. Amb tot, en el llistat dels 25 municipis amb la màxima puntuació de compliment se n’hi troben d’altres de petits com les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà i Sant Climent de Llobregat, tots dos amb menys de 5.000 habitants.

Després d’aquesta tercera avaluació es pot constatar que des de l’any 2012 la informació dels webs dels ajuntaments catalans ha millorat abans de l’aplicació dela Llei de Transparència, però que en molts aspectes encara hi ha molt camí per recórrer. Així, punts rellevants com ara les dades bàsiques sobre l’alcalde o alcaldessa, no es publiquen a la meitat dels webs; es fa imprescindible la publicació del pressupost, elaborar i publicar un Pla de Govern, explicar la composició i responsabilitats dels òrgans de govern, oferir recursos per a la participació ciutadana i també un canvi en l’elaboració de les notícies per tal que mostrin qualitat, rigor i sobretot informin de la gestió del govern i de les accions que porten a terme els grups de l’oposició.

Aquesta millora progressiva permet concloure que el Mapa Infoparticipa, junt amb la formació i l’assessorament que s’ha donat per a la concessió del Segell en dues edicions, han estat eines útils per a definir criteris i millorar la informació dels webs.

L'entrada en vigor de la Llei de Transparència obliga a les corporacions sortides de les eleccions de maig, a fer noves millores. Especialment, han de definir un Pla de Govern que, junt amb la informació sobre el Pressupost, faciliti que la ciutadania pugui fer seguiment i avaluar la gestió.

Aquesta plataforma s’utilitza també en altres comunitats autònomes amb el suport de dos projectes I+D+I finançats pel MINECO, sota la coordinació de dos equips d’investigació liderats un per la catedràtica emèrita del Departament de Periodisme de la UAB, Amparo Moreno Sardà, i l’altre, pel professor de la Universidad de Castilla - La Mancha, Juan Luis Manfredi. Actualment s’està treballant en l’elaboració d’una nova versió del Mapa Infoparticipa, que inclou nous indicadors que s’adapten a les exigències legals vigents i que estarà operativa a partir del proper mes de setembre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local