Diputació Permanent

Mas subratlla que el sistema d’adjudicació no permet “tracte de favor”

El president en funcions denuncia un “espectacle” per fer “mal” a CDC

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, compareixent davant la Diputació Permanent del Parlament, després de l'operació 'Petrum'. ACN

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, compareixent davant la Diputació Permanent del Parlament, després de l'operació 'Petrum'. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha negat aquest divendres el cobrament de comissions irregulars per part del seu partit perquè el sistema d’adjudicació d’obra pública no permet cap “tracte de favor” ni cap marge de “discrecionalitat”. En la seva compareixença davant la diputació permanent, ha remarcat que la Generalitat és més exigent en els criteris d’adjudicació del que fins i tot marca la llei. “En deu anys amb una lupa a sobre de grans augments, investigant-ho tot, a hores d’ara no hi ha ni una sola sentència que hagi pogut demostrar res”, ha remarcat. Mas ha assegurat que no s’oposa a la investigació, però ha denunciat un “espectacle” per fer “mal” a CDC.

Mas ha començat la seva compareixença lamentant “l’espectacle” mediàtic que es va tornar a viure, al seu parer, el passat dimecres. “No nego que es busqui la investigació, però sense negar que es busqui el bon fi de la investigació, es busca l’espectacle, i a través de l’espectacle es buscar fer mal, sobretot a un partit concret, a CDC”, ha opinat.

Irònicament, Mas ha trobat “curiós” que la portada d’un diari de Madrid ja publiqués el 15 de setembre el que està passant “fil per randa”. Ha indicat que ell està “totalment a favor que s’investigui”, i és l’obligació dels fiscals fer-ho si tenen “indicis que pot haver alguna cosa irregular”, però ha demanat separar això del que és “purament l’espectacle”. També ha aprofitat per remarcar que CDC porta deu anys essent investigada per la Fiscalia, per la policia, i mai hi ha hagut una sola sentència que hagi pogut demostrar absolutament res tot i que “ho regiren tot, ho registren tot i ho examinen tot”.

Després d’aquesta introducció, Mas ha centrat el seu discurs en l’adjudicació d’obra pública, de la qual se sent, ha dit, “especialment responsable” com a president de la Generalitat. En aquest punt, ha reiterat que el sistema de contractació pública és “impecable”. “No hi ha errors, ni per suposat hi ha possibilitat d’influir d’una manera partidista o personal”, ha dit.

En el cas concret de l’obra pública, ha assegurat que el sistema és “totalment transparent, dóna garanties i no dóna marge de discrecionalitat”. I en aquest punt concret s’ha aturat per negar les acusacions de la Fiscalia. “Si la Generalitat no té marge de discrecionalitat i no pot fer tracte de favor, com hi pot haver tracte de favor? I si no hi ha tracte de favor, per què algú ha de pagar obligadament comissions?”, ha preguntat.

Mas ha recordat que hi ha una llei estatal, la de contractes del sector públic, que determina uns criteris per als concursos a partir de 5 MEUR, de forma que les empreses han de presentar una oferta tècnica i una altra d’econòmica. La primera l’avaluen els tècnics, i ja abans estableixen una classificació d’ofertes en funció d’aquest criteri. Ara bé, quedar primer en aquest rànquing no vol dir guanyar el concurs, ha explicat, perquè després es combina amb l’oferta econòmica, que es calcula a través d’una “fórmula matemàtica estricta”. “No hi ha possibilitat de tocar res. Com hi pot haver tracte de favor si el primer tècnicament no té per què guanyar. El sistema ho impedeix, no hi ha marge de discrecionalitat”, ha argumentat.

La Generalitat aplica aquest procediment en els contractes a partir de dos milions, és a dir, s’exigeix més del que marca la llei. Pel que fa a les adjudicacions menors, Infraestructures de Catalunya reclama més ofertes de les que estableix la normativa, fins i tot en els contractes de menys de 50.000, on no hi ha cap criteri legal fixat.

La CatDem rep donacions com altres fundacions polítiques

Aquest estricte sistema d’adjudicació, al seu parer, demostra la impossibilitat del pagament de comissions irregulars a CDC, per molt que la Fundació CatDem rebi aportacions d’empreses. Mas ha remarcat que això és cert, que és legal i que ho sap el Tribunal de Comptes. De fet, com ja va apuntar en la seva darrera compareixença, ha apuntat que les fundacions d’altres partits també reben aquest tipus de donacions.

També ha reconegut que la CatDem paga a CDC per uns serveis concrets que aquesta li presta, i ha insistit que això també està en coneixement del Tribunal de Comptes. Mas ha admès que hi ha informes d’aquest ens amb advertiments a diferents formacions polítiques en aquest sentit, demanant que s’afinin més els criteris d’aquest tipus de prestació de serveis a les seves fundacions. En tot cas, ha remarcat que això mai ha passat de la via administrativa, i el Tribunal de Comptes no ho ha portat a Fiscalia i s’ha convertit en una categoria penal.

Mesures per incrementar la transparència

Mas ha destinat bona part del seu temps a enumerar un reguitzell de mesures que ha emprès la Generalitat en els darrers cinc anys perquè el nivell d’exigència en l’adjudicació de contractes fos cada vegada més alt.

Ha recordat la creació de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública l’any 2011, però també ha parlat del portal de transparència, de la limitació creixent de les pròrrogues contractuals, de l’excepcionalitat cada cop major pel que fa a les modificacions dels contractes, i de l’accessibilitat en general per part dels ciutadans a totes les dades dels contractes públics. “Qui vol conèixer les coses les pot conèixer perfectament”, ha conclòs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local