Ordenances i taxes

El ple de Sitges aprova inicialment les ordenances fiscals

La proposta redueix les tarifes de recollida de residus domiciliaris i comercials, contempla una rebaixa del tipus d’IBI, i planteja un paquet de bonificacions

Ple municipal de Sitges. Ajuntament de Sitges

Ple municipal de Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple Municipal del mes d’octubre ha aprovat inicialment les ordenances fiscals i els preus públics per al 2016. La proposta del govern, que ha prosperat amb els vots a favor de CiU, ERC i SGI; l’abstenció de la CUP, C’s i el PP, i els vots en contra de Sitges en Positiu i Nou Horitzó, redueix les tarifes de recollida de residus domiciliaris i comercials, contempla una rebaixa del tipus d’IBI, i planteja un paquet de bonificacions que afecta a impostos, taxes i preus municipals.

El regidor d’Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné, ha agraït als grups polítics del plenari les aportacions i el to constructiu entorn el debat d’unes ordenances fiscals que Moliné considera “justes” perquè “fomenten l’ocupació, l’emprenedoria i que faciliten la vida als joves i a les entitats de Sitges”. Segons el Regidor “creiem que és un gest que s’havia de fer després de quatre anys molt durs per reduir l’impacte fiscal de la ciutadania i les empreses”.

Ricard Vicente, de la coalició Sitges en Positiu, ha explicat que “no aprovarem aquestes ordenances pel model que s’està plantejant, que està molt lluny encara d’una fiscalitat progressiva, feta amb equitat i transparència”.

Per la seva part, Manel Rodriguez, portaveu de C’s, ha anunciat que el seu grup presentarà al·legacions per aconseguir “estar al costat de les persones que més pateixen i creiem que l’Ajuntament ha d’oferir el seu suport”.

La CUP, a través del seu portaveu Xavier Nin, ha ressaltat que “posarem les modificacions a l’abast de la ciutadania per obrir debat i ajudar a definir la progressivitat fiscal, perquè els que més tenen paguin més o els que més brossa generin més paguin, per tenir una societat més justa i igualitària”.

Des del grup municipal de Nou Hortizó, Lluís Marcé, ha expressat el seu desacord amb la proposta d’ordenances fiscals. “No la comparteixo perquè el senyor Moliné ens està venent un patinet sense rodes. Amb aquestes ordenances no es rebaixa res, tothom pagarà el mateix o una mica més que l’any passat”.

Vinyet Lluís, de Sitges Grup Independent, ha explicat que “en l’anterior mandat realment es van  haver de pujar els impostos i ara veig amb bons ulls aquestes baixades. Es bo de cara als sitgetans que vegin que anem millorant”.

Des del PP, Ferran Ignasi Llombart, ha expressat l’abstenció del seu grup perquè “no compartim al 100% la proposta, però pensem que pot donar un incentiu sobretot al sector privat, amb aquest gest que ajudarà a la reactivació del sector”.

El regidor d’Hisenda ha explicat que algunes lleis supramunicipals limiten l’aplicació d’una fiscalitat progressiva, tot i que es voluntat del govern poder elaborar tant les ordenances com el pressupost d’una forma més participativa i transparent. Després de l’aprovació, s’inicia ara el període d’al·legacions durant 30 dies.

La sessió plenària del mes d’octubre ha obert l’inici del procés de dissolució de l’Agència de Promoció Turisme de Sitges, que passarà a ser íntegrament de gestió municipal. La regidora de Promoció Econòmica i Platges, Aurora Carbonell, ha explicat que “és una aposta molt valenta, que no s’ha de veure com un fracàs, sinó com una oportunitat de fer una Regidoria de Turisme més forta”. Segons ha assegurat Carbonell, es crearà un Consell de Turisme en què el sector privat participarà de forma més dinàmica i la Regidoria es traslladarà a Can Milà per “fer un mentre important i fort de turisme que sigui una oportunitat, no només per a l’Ajuntament sinó també per a la resta del sector turístic”.

El Ple ha servit per aprovar també l’inici del procés de dissolució del Consorci del Club Natació Sitges, una figura jurídica que desapareix, però que ha de permetre la continuïtat de l’activitat esportiva de l’equipament. Així, a partir de l’1 de desembre canviarà la titularitat de la instal·lació i es preveu la implementació d’un Pla de Viabilitat que permeti “obtenir una visió més estratègica de Sitges en relació amb l’esport”, ha explicat l’Alcalde, Miquel Forns. Segons Forns, “no canviarà res immediatament i haurem de treballar plegats la futura gestió amb el Pla perquè tindrem dues piscines municipals”.

El plenari va aprovar també l’ordenança de facturació electrònica de l’Ajuntament de Sitges per avançar en aquesta implementació i també en l’ús de les noves tecnologies. Del 15 de gener al 30 de juny, s’han facturat electrònicament a l’Ajuntament 2.750 factures, per un import superior als 8 milions d’euros.

En relació a la Regidoria de Territori, Sostenibilitat i Habitatge s’ha aprovat la renovació de la Comissió d’estudi per a l’actualització del reglament de funcionament del Consell Municipal de Medi Ambient; la creació de la comissió d’estudi per a la creació del Consell Municipal per a la protecció dels animals, i la modificació de la composició de la Comissió d’Estudi encarregada de la redacció de l’ordenança reguladora per a la prevenció i control del mosquit tigre. Ha tirat endavant també amb el suport de tots els grups polítics. l’aprovació de llicència d’obra per a la instal·lació d’una edificació desmuntable al moll de Llevant del Port de Sitges – Aiguadolç, que acollirà en un futur la Llotja de Pescadors.

L’Alcalde de Sitges, Miquel Forns, va haver de suspendre el ple durant uns minuts per les protestes que van protagonitzar membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipòteca del Garraf (PAH Garraf). Un cop finalitzada la sessió els regidors Jordi Mas i Mireia Rossell van atendre als representants per cercar solucions.

Mocions

En l’apartat de mocions, ha prosperat la presentada per CiU i ERC per a la creació de la prestació Garantia +55, impulsada per la UGT de Catalunya. També han prosperat les tres mocions presentades per Sitges en Positiu –SeP (PSC – ICV). La primera sol·licitava a la Generalitat de Catalunya que garanteixi beques – menjador a tots els infants en situació de vulnerabilitat. La segona exigia igualtat en els tractaments de fertilitat a la sanitat pública i, la darrera, demanava l’adhesió a la companya de recollida de signatures per a la iniciativa legislativa popular la Rosa Verda, una proposició de llei reguladora de les Associacions de persones consumidors de Cànnabis.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local