Centre d'Estudis d'Opinió

El 47,8% dels catalans no volen que Catalunya sigui un estat independent mentre un 46,7% sí que ho vol

El director del CEO ho considera un empat tècnic i apunta que el 'no' s'ha reduït lleugerament des de l'estiu i el 'sí' ha repuntat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un 47,8% dels catalans no volen que Catalunya esdevingui un estat independent, segons el baròmetre d'octubre, que ha fet públic aquest divendres el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). És un resultat lleugerament inferior al del baròmetre del passat mes de juny (50%), però continua sent l'opció majoritària entre els catalans. El 'sí' a l'estat independent se situa en el 46,7%, assolint, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, un "empat tècnic entre les dues opcions". Els partidaris de la independència han crescut un 3,8% respecte el juny. Un 90% dels votants de Junts Pel Sí i la CUP defensen l'estat independent i en la resta de formacions polítiques el 'no' és àmpliament majoritari.

El passat mes de juny, el baròmetre del CEO mostrava un 50% de 'no' a la independència per un 42,9% de 'sí'. Un resultat que s'ha equiparat en l'enquesta d'octubre, ja que la diferència entre una i altra opció és només d'1,1 punts percentuals. Un "empat tècnic" en opinió d'Argelaguet, i més tenint en compte que el marge d'error de l'enquesta és del 2,69%.

Un 90,1% dels votants de Junts Pel Sí volen que Catalunya esdevingui un estat independent, mentre que un 89,3% de la CUP opina el mateix. A la inversa, un 98,5% dels votants del PP rebutja la independència de Catalunya, una xifra similar a la de C's (96%) i PSC (93,1%). Pel que fa als votants de Catalunya Sí Que Es Pot, formació que públicament no vol que la situïn ni en el 'sí' ni en el 'no', un 67,5% no vol que Catalunya esdevingui un estat independent, pel 23,1% que sí que ho vol.

El consens és més ampli quan es pregunta per la satisfacció dels enquestats amb el nivell d'autonomia que ha assolit Catalunya. Un 65% opina que el Principat té "un nivell insuficient d'autonomia", una xifra que s'ha mantingut en nivells similars si es fa un cop d'ull a la sèrie històrica del CEO, almenys des del 2007. Per al 25% dels enquestats, Catalunya ha assolit "un nivell suficient d'autonomia" i pel 4,3% "massa autonomia".

Quan el baròmetre pregunta als enquestats per la forma de Govern que voldrien per a Catalunya (sense plantejar la dicotomia independència-no independència), el 41,1% voldria que es construís un "estat independent". La xifra repunta 4 punts des del juny, tot i que encara està lluny del 48,5% del novembre del 2013, quan es va assolir el valor màxim d'enquestats que defensava aquesta opció. Seguir sent una comunitat autònoma d'Espanya és l'opció preferida per al 27,4%, un 22,2% prefereix un estat federal i un 3,7% voldria suprimir l'autonomia i convertir Catalunya en "una regió d'Espanya".

En cas d'independència, un 50% dels enquestats pensa que és "poc o gens probable" que Catalunya quedés "automàticament fora de la UE", mentre que el 39,5% creu que és "molt o bastant probable" que succeeixi. Més del 10% dels enquestats no sap o no contesta respecte a aquesta qüestió.

I pel que fa a una possible oferta del govern espanyol per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, un 64,3% dels enquestats veu "poc o gens probable" que arribi. Només el 25,8% confia en una oferta acceptable per a la majoria del Parlament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local