Eleccions 20-D

La campanya del 20-D comença sense un guanyador clar a Catalunya i pendent de les negociacions per a la investidura

El procés català marcarà els discursos dels candidats a La Moncloa

Imatge d'arxiu d'una sessió plenària del Congrés dels Diputats. ACN

Imatge d'arxiu d'una sessió plenària del Congrés dels Diputats. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La campanya de les eleccions del 20 de desembre comença aquest dijous sense que hi hagi un guanyador clar a Catalunya i pendent de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per investir president i formar un govern que porti a terme un full de ruta cap a la independència. Que no hi hagi acord dos mesos i mig després del 27-S i el fet que la CUP no es presenti a les eleccions espanyoles deixa un escenari molt obert, amb possibilitats per a ERC, C's, PSC i CDC, que es presenta a Corts per primer cop sense Unió i amb el nom de Democràcia i Llibertat. El que és segur és que el procés català en totes les seves vessants marcarà els discursos dels candidats a La Moncloa després de la sentència del TC i la polèmica del FLA. Tots ells visitaran Catalunya en diferents ocasions.

L'objectiu de JxSí i de la CUP era tancar un acord abans de les eleccions del 20-D, fins i tot abans que comencés la campanya electoral, però no ha estat possible. Els mítings aniran en paral·lel a les negociacions i això pot provocar que segons quines declaracions d'un o altre candidat puguin condicionar-les. Al mateix temps, el fet que no hi hagi acord influirà també en els arguments que faran servir els diferents candidats en campanya. A això cal sumar-li que la CUP no es presenta a les eleccions espanyoles.

Tot plegat deixa un escenari molt obert a Catalunya, i així ho han demostrat els últims sondejos, l'últim el del Centre d'Estudis d'Opinió. ERC guanyaria les eleccions del 20-D seguida de molt a prop per Democràcia i Llibertat, Ciutadans i el PSC. Gairebé un empat tècnic entre aquestes quatre candidatures, segons diverses enquestes.

Però les especials circumstàncies polítiques que viu Catalunya no són l'únic factor nou en aquestes eleccions al Congrés. Serà el primer cop que CDC i Unió es presenten per separat en uns comicis a Corts Generals. Els convergents, sota el nom de Democràcia i Llibertat, aspiren a la victòria presentant-se com els principals artífexs del 9-N i del 27-S. Posen molt èmfasi en la manera de fer que els caracteritza i reivindiquen el diàleg i la negociació. L'altra part de la ja ex federació busca aconseguir representació de la mà de Josep Antoni Duran i Lleida, que ja ha anunciat que si no aconsegueix entrar deixarà la primera línia política. El partit quedarà en una situació complicada, especialment si no tornen a haver eleccions al Parlament en pocs mesos. Cal recordar que CiU va guanyar els comicis espanyols de fa quatre anys.

ERC, per la seva banda, ha optat per un candidat de Súmate, castellanoparlant, en un intent d'eixamplar el seu electorat després d'haver-se presentat amb CDC en les eleccions al Parlament. Al contrari del seu soci de JxSí, els republicans asseguren que no van a negociar res a Madrid, sinó que volen ser una "delegació diplomàtica de la futura República Catalana". El seu objectiu és aconseguir bona part de la bossa de vots de l'àrea metropolitana i que la imatge de Catalunya no la monopolitzi Albert Rivera, candidat de C's a les Corts.

Visites dels candidats dels grans partits espanyols

Els republicans es disputaran l'espai metropolità amb C's i amb PSC. El cap de llista per Barcelona del partit taronja, Juan Carlos Girauta, se centrarà en l'àrea metropolitana i farà també alguna visita a Tarragona, però no trepitjarà Girona ni Lleida. El protagonista de la campanya de C's és Albert Rivera i Girauta tindrà un paper actiu donant-li suport fins i tot desplaçant-se fora de Catalunya. Rivera vindrà a terres catalanes fins a quatre ocasions, a un míting al Palau de Congressos de Tarragona el dissabte dia 5, a l'acte que celebraran a Barcelona amb motiu del dia de la Constitució i a dos esmorzars informatius també a la capital catalana.

Pel que fa als socialistes, que tradicionalment han monopolitzat el vot de Barcelona i rodalies, començaran la seva campanya a Badia del Vallès i centraran el seu missatge en fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa. Per al PSC, "el problema no és Espanya, el problema és el PP". És per això que Pedro Sánchez tindrà un paper important en la campanya: Vindrà a Catalunya en dues ocasions, el primer dia i l'últim. Carme Chacón també estarà acompanyada per altres il·lustres del PSOE com l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, o el de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

Els socialistes repeteixen candidata i també ho farà el PPC, amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, al capdavant. Els populars són conscients que la seva batalla és a l'Estat i intentaran mantenir resultats a Catalunya. Rajoy és el candidat a La Moncloa que menys visitarà terres catalanes. Ho farà només un cop, el dia 17 de desembre.

En Comú Podem, per la seva part, jugarà la carta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que farà campanya en aquestes eleccions, al contrari del que va passar en les catalanes. El candidat, Xavier Domènech, ha estat, de fet, comissionat d'estudis estratègics i programes de memòria de l'Ajuntament de Barcelona. També donarà suport a Domènech el candidat de Podem, Pablo Iglesias, que viatjarà a Catalunya en dues ocasions durant la campanya. Oferirà un míting al costat del candidat català a l'Hospitalet de Llobregat el dissabte 5 de desembre a la nit, i serà a Barcelona el dissabte 12 de desembre al migdia.

Catalunya marcarà la campanya

Catalunya marcarà bona part dels discursos de campanya, especialment després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat la declaració d'inici del procés.

A més, també sobre la taula hi ha el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmica que tanta polèmica ha generat. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local