Eleccions 20-D

Els missatges optimistes centren els vídeos de campanya de cara al 20-D

DL i ERC expliquen què van a fer a Madrid, PSC i Unió comparteixen lema mentre que En Comú Podem presenta els comicis com la continuïtat del canvi

Els missatges optimistes centren els vídeos de campanya de cara al 20-D. EIX

Els missatges optimistes centren els vídeos de campanya de cara al 20-D. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els vídeos dels diferents partits en la recta inicial de la campanya cap al 20-D coincideixen en llançar missatges en positiu i d'optimisme, sense fer referències als adversaris polítics. Democràcia i Llibertat i ERC se centren en explicar que van a Madrid a defensar el resultat del 27-S però hi ha diferències en el missatge sobre la independència. PSC i UDC comparteixen lema presentant-se com a partits que aporten solucions. El PP demostra a través del seu vídeo que un 'hipster' pot votar el PP per reivindicar que els votants del partit són gent molt diversa. Mentre que C's emet un espot molt centrat en la figura d'Albert Rivera, en què el candidat escriu una carta a la seva filla imaginant un país millor.

Tant Democràcia i Llibertat com ERC coincideixen en explicar, a través dels seus vídeos electorals, que van a Madrid a defensar el resultat del 27-S. Però hi ha matisos pel que fa als missatges sobre la independència. DL ha llançat dos vídeos, un protagonitzat pel candidat Francesc Homs, i un altre per Artur Mas, que segueixen el mateix patró. Tots dos reivindiquen que cada vot per la seva coalició és per fer possible la independència, mentre que ERC dóna per fet que Catalunya "ja és república".

 

L'espot de Democràcia i Llibertat posa en valor la capacitat de transformar les coses impossibles en possibles i, com a exemples, cita la consulta del 9-N i el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 de setembre. "Si continuem fent les coses bé i amb determinació no hi ha res impossible", conclou Homs. Un missatge molt similar al que dóna Mas en el seu espot. Es tracta de dos vídeo visualment molt simples que tenen com a protagonistes unes lletres on es pot llegir la paraula 'impossible'. Tant Mas com Homs se situen davant aquestes lletres de tal manera que tapen les dues primeres i només es pot llegir el mot 'possible'.

 

 

En el cas d'ERC, el vídeo titulat 'últim vol amb destinació Madrid' té com a objectiu explicar que els republicans van al Congrés per comunicar que Catalunya ja és república i per defensar el resultat del 27-S, segons paraules dels candidats Joan Tardà i Gabriel Rufián. Acompanyats de candidat al Senat, Santi Vidal, apareixen tots tres a l'Aeroport del Prat amb un bitllet a la mà en destinació Madrid. L'espot finalitza amb la imatge de la secretària general del partit, Marta Rovira, i del president d'ERC, Oriol Junqueras, mirant com s'enlaira l'avió i llançant els missatges: "Defensem el teu vot". "Som República".

 

 

PSC i UDC comparteixen lema en els primers vídeos de campanya. Els socialistes centren l'espot en la història d'una ciutadana anònima, la Judith, que explica que va deixar els estudis a segon de batxillerat, que es va posar a treballar i que ara vol estudiar veterinària però que no pot pagar la quota de la matrícula. Just després apareix la candidata del PSC per Barcelona, Carme Chacón, oferint solucions: "No sé a qui votarà la Judith, el que sí sé que vull solucionar el seu problema".

 

Oferir solucions és també el missatge principal de l'espot protagonitzat pel candidat d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que vol "solucions per garantir la realitat nacional per a Catalunya, solucions per empreses i autònoms, solucions que no divideixin els catalans i no desobeeixin les lleis". Un primer pla de Duran i Lleida està molt present en el vídeo on també apareix una gran senyera i unes lletres construint la paraula 'solucions'. De fet, juntament amb DL i ERC, Unió és l'únic partit que fa referència directa a la situació a Catalunya.

En Comú Podem prescindeix de Domènech

El vídeo electoral d'En Comú Podem prescindeix de la imatge del candidat per Barcelona, Xavier Domènech, i en canvi hi apareix l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. De fet, l'espot presenta les eleccions del 20-D com la continuïtat del canvi i defensa que 'el canvi no s'atura mai' després de mostrar imatges del dia que Colau va ser investida alcaldessa de l'Ajuntament. Al final del vídeo apareix el logotip de la coalició acompanyat de missatges més ideològics: 'Recuperar els nostres drets', 'defensar la sobirania real', 'acabar amb la corrupció', 'aturar els desnonaments', 'protegir la sanitat pública' i 'fer una democràcia real'.

Els 'hipsters' també poden votar el PP

El PP ha escollit pels primers dies de campanya un espot humorístic amb el títol 'Pensa sense perjudicis' per demostrar que un 'hipster' que es declara vagà i que es passa l'estiu salvant balenes també pot votar el PP. 'Som el partit més votat perquè ens vota gent molt diferent', conclou el vídeo on apareix un jove amb estètica 'hiptser' que explica als seus amics que votarà el PP perquè va salvar el país del rescat i està generant ocupació. I afegeix amb to humorístic: "Que jo sàpiga, Rajoy no té res en contra de les balenes, no?", davant les cares de desesperació dels seus amics.

La carta de Rivera a la seva filla

El vídeo de C's se centra en la figura d'Albert Rivera com a presidenciable del govern espanyol. Rivera escriu una carta perquè la llegeixi la seva filla Daniela quan sigui més gran explicant-li com és el país amb què somia. "Un país millor, on ens ajudem i ens donem la mà, un país sense lluites i sense bàndols, un país on puguis estudiar i anar al metge independentment dels diners que tinguem, on puguis viure sense por, on tinguem dret a equivocar-nos però puguem tornar-nos a aixecar", escriu Rivera. El vídeo acaba amb imatges de Rivera en un míting i com és aclamat pels assistents i el lema: 'Vota amb il·lusió'.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local