Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès. Roger Vives
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
17-01-2016 23:39
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les eleccions municipals del passat mes de maig van donar a Pere Regull l’alcaldia de Vilafranca per quatre anys més. Batlle de CiU des del 2009 i governant amb el PSC des de 2013, Regull ha de culminar en aquest mandat deu anys al capdavant del consistori de la capital de l'Alt Penedès. Regull ha atès Eix Diari just abans que divendres es fes públic que substituirà Ramon Riera com a diputat a la Diputació de Barcelona.
Quins són els principals objectius d’aquest mandat?
La primera prioritat és mantenir tots els serveis pels ciutadans, amb tot el suport social existent i també el manteniment i millora de la ciutat. La segona prioritat són les inversions. Una és la de la cobertura de la via, estem acabant la primera fase i la idea és que cada any se’n vagin fent fins a tenir tota la plataforma feta. Vilafranca guanyarà un espai de passeig brutal, no som conscients encara del que hi tenim allà.
Parlant de la llosa de la via, com està la situació de la part que queda per cobrir?
Hem de veure quin govern surt de Madrid per saber amb qui hem de parlar i quines possibilitats hi ha. És un tema que considero molt important i que m'agradaria deixar tancat perquè els veïns ho estan patint, si bé espero que entenguin que no està a les meves mans. En l'aspecte ferroviari hi ha tres parts importants: l'organització de la llosa; la cobertura fins el pont de Moja i la col·locació de pantalles acústiques a nord i sud; i l'estació de trens regionals. En aquest últim aspecte hem aconseguit un gran acord amb Reus i Tarragona per tenir l’intercanviador de línia al nord de Vilafranca. És molt important perquè ens permetria en el futur tenir parada de regionals.
Des del Baix Penedès es defensa l'opció de l'Arboç, provoca confrontació aquest tema?
Si l'intercanviador es fa a Vilafranca no implica directament que hi hagi parada aquí ni tampoc que n’eviti una al Baix Penedès. Si es fa aquí, algun dia, Vilafranca pot optar-hi i el Vendrell i Altafulla, també. Això no els hi treu possibilitats. A l'Arboç en cap moment ningú ha parlat d'una parada de regionals, només de l'intercanviador. I l'Arboç amb 4.000 habitants no té possibilitats de tenir parada de regionals a posteriori. De fet, Vilafranca ja ho té complicat tenint 40.000 habitants, que en realitat és Alt Penedès que en són més de 100.000 i escaig i també s'hi ha de sumar els de l'Anoia que també reclamen aquesta opció. No és un tema de confrontació. Que es faci al nord de Vilafranca no té treu que en el futur alguna d'aquestes ciutats ho pugui demanar, però si es fa al sud de Vilafranca sí que en quedem exclosos. Jo espero que la lògica prevalgui perquè Vilafranca, Reus i Tarragona tenen una força important.
Una altra qüestió recorrent és si a l’Escavi hi acabarà havent estudis universitari...
Espero que en aquest primer trimestre de l’any tinguem notícies molt bones en relació a l'Escola del Vi. En aquest sentit, un dels objectius que tenim en aquest mandat és que Vilafranca hi tingui la universitat implantada. S’ha de remarcar però que la inversió de l’Ajuntament va servir per rehabilitar l'edifici, que s'està fent servir moltíssim. La inversió amb diner públic no ha caigut en va.
També està en dubte la posada en marxa del segon ambulatori. Hi ha previsió?
Espero que aquest mateix any ho veiem en marxa però no és competència de l’Ajuntament. Confiem en que la Generalitat s’ho plantegi com a prioritat perquè ara mateix és un dèficit que tenim després d’haver-se fet al voltant del 90% de la inversió necessària.
A l’Ajuntament de Vilafranca hi ha sociovergència des del 2013 i previsió de mantenir-la fins, almenys, el 2019. Sent una aliança, prèviament, poc habitual, com s’explica?
Tots els grups de l'Ajuntament volen el bé de Vilafranca, per tant la possibilitat de pacte hi és amb tots. A partir d'aquí cada un té els seus matisos i prioritats. En cap moment en aquests últims anys recordo tenir problemes d'ideologia per aplicar coses. Prioritzem el tema social i el PSC, també. A més, els partits que han estat al govern saben que a vegades t'has de menjar gripaus. Si haguéssim pactat amb algú altre no sé si hauria estat tan senzill. Quan estàs acostumat a anar només amb la bandera criticant és dur veure, quan estàs darrera la taula, que certes coses no les pots fer.
Des de l'equip de govern es treu pit de les ajudes socials, però CUP, ERC i VeC han votat en contra dels pressupostos considerant-les insuficients. Com ho valora?
És lògic, jo també ho faria, ells fan la seva feina, sempre voldrien més. Tenint en compte que la despesa que tenim en tema social és de les mes elevades de la província de Barcelona, el que es pot discutir és com gastem aquests diners. El que no podem fer és augmentar les ajudes perquè ho hauríem de treure d'altres serveis i no podríem fer altres coses com anar millorant la ciutat. I si la ciutat la deixem caure acaba afectant a l'economia perquè atrau a menys gent. És una cadena que ha de tenir un equilibri que tenim decantat a l'ajut social. Dins aquestes quantitats es pot estudiar com distribuir-ho. A l’oposició la van triar per criticar; quan ets al govern, governes; no hi ha cap oposició que faci balanços positius, és normal.
El 2015 ha estat un any especial per Vilafranca amb la celebració de la capitalitat cultural catalana. Quin balanç en fa?
S'han tocat tants temes i tant diversos que tothom qui ha volgut ha tingut alguna expressió de la seva manera d'entendre la cultura. Sumant els actes que ja es fan habitualment a Vilafranca, n’hem tingut uns 800, és una brutalitat, qui s’avorreix és perquè vol. Ens n'hem sortit molt bé i hi ha hagut actes, com la Fira de les Festes Majors, que tenen la voluntat d'establir-se com a fixes en el calendari cultural vilafranquí.
Per acabar, passant a temes de país, com ha viscut aquests tres mesos que han culminat amb acord per investir a Carles Puigdemont?
Tot va bé si acaba bé, per tant la valoració ha de ser positiva. En tot cas s’ha fet una injustícia històrica cap el president Mas, que ha patit una crítica excessiva i que ha tingut el gest d'apartar-se quan passava a ser un problema i no una solució per tirar endavant el procés. La sensació és que anàvem a una batalla molt complicada i en què a la trinxera, al costat, hi tenies algú que a vegades et volia veure tant enfonsat com al de davant. Convergència ha fet els deures i s’ha partit, ara ja no hi ha Unió, el que digui que CDC té ara els poders fàctics ja sap que és una mentida, se l’ha jugat molt pel país i aquesta desconfiança m’ha dolgut. Ara, si el final és positiu, mirem endavant i a veure com ens en sortim. La batalla continua sent molt complicada però estic animat: hi ha acord i govern, el president té idees molt clares, ha sigut un bon alcalde de Girona i ho porta de forma bona, polida i fent els passos bé com el president Mas. Espero que tinguem un bon desenllaç.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!