Baròmetre del CEO

Frec a frec entre el 'sí' i el 'no' a la independència

Els unionistes superen en només dues dècimes els independentistes en el baròmetre del CEO

Estelades i banderes espanyoles a l'exterior del Parlament, el 9-11-15. ACN

Estelades i banderes espanyoles a l'exterior del Parlament, el 9-11-15. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un 45,5% dels catalans no volen que Catalunya esdevingui un estat independent, només dues dècimes per sobre dels que sí ho volen. La primera onada del baròmetre del CEO reflecteix un empat tècnic entre les dues opcions, tot i que ambdues perden suport popular. Des de fa un any el 'no' havia consolidat un cert avantatge que havia arribat als 7 punts el juny del 2015. Els indecisos són els únics que creixen, passant del 4% al 7% des del novembre. El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha reconegut que els canvis no són prou significatius perquè apuntin un canvi de tendència, però ha destacat que la baixada del 'no' és el doble que la del 'sí'. A més, ha recalcat que, en termes històrics, el suport a la independència continua en percentatges "molt alts".

En la sèrie històrica de la pregunta que fa referència a la independència, el 'no' continua per davant, tot i que les diferències s'escurcen. En un enquesta a 1.500 persones, hi ha quatre més que prefereixen que Catalunya no esdevingui un estat independent respecte a les que sí ho volen. El juny del 2015 la diferència era d'un 7% entre una i altra opció. Argelaguet creu que és precipitat fer conclusions sobre aquesta tendència a la baixa del no, i més quan el 'sí' també perd suport (un 1,3% respecte el baròmetre del novembre). En tot cas, ha recordat que l'increment de l'independentisme ha anat lligat fins ara en bona part a l'actuació dels governs espanyols vers Catalunya. Segons ell, la configuració d'un nou govern a l'Estat podria acabar de definir el 7% d'indecisos.

Pel que fa a la pregunta sobre el model d'Estat que preferirien els catalans, l'estat independent continua sent l'opció preferida pels catalans, amb un 38,5% del suport. Perd un 1,5% respecte el novembre i un 10% respecte el punt més àlgid, assolit a finals del 2013. L'opció federal es manté en la segona posició, i és la preferida per al 26,3% dels ciutadans, lluny també dels màxims històrics que l'havien apropat al 35%. De la seva banda, un 25,1% prefereix que la situació continuï sent l'actual, és a dir amb una Catalunya autonòmica, i un 4,1% creu que només hauria de ser una regió d'Espanya.

Un 68% dels enquestats creu que Catalunya té un nivell insuficient d'autonomia i el 41% opina que, en cas d'independència, el nivell de vida dels catalans seria millor que l'actual (un 28% creu que seria pitjor i un 17,8% que seria el mateix).

Una altra de les preguntes que ha incorporat el CEO en els darrers baròmetres fa referència a la convivència entre catalans en cas d'independència. Un 51,5% creu que les coses no canviarien i els catalans mantindrien la mateixa convivència que en l'actualitat. El 24,1% està convençut que seria pitjor i el 17,7% que seria millor.

Atur i precarietat laboral, el problema més important

Les relacions entre Catalunya i Espanya són el tercer problema més important per als catalans. Un 13,4% el situa al capdavant de les preocupacions, per darrera dels que creuen que el principal problema és la insatisfacció amb la política (16,6%) i els que assenyalen directament a l'atur. El 36,2% dels enquestats apunten a l'atur i la precarietat laboral convertint-lo, un cop més, en la principal preocupació per als catalans.

Canvis en la proporcionalitat de l'enquesta

El primer baròmetre del CEO ha reduït el nombre d'enquestes. De les 2.000 que eren habituals s'ha passat a les 1.500, totes elles fetes de manera presencial per l'empresa Opinòmetre, entre el 22 de febrer i el 8 de març. Hi ha una altra diferència rellevant respecte al que el CEO feia fins ara: Girona, Lleida i Tarragona perden la sobrerepresentació que tenien en el baròmetre i es fa una distribució proporcional. De 800 enquestes a Barcelona s'ha passat a 1.118 i, en canvi, a la resta de demarcacions han passat de 400 a 140 (Girona), Lleida (85), i Tarragona (157).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local