46 demandes i denúncies

Puigdemont i Rajoy acorden una reunió dels vicepresidents per abordar demandes al marge del procés sobiranista

El president català trasllada que seguirà endavant amb el full de ruta tot i que Rajoy no veu possibilitat d'acord pel que fa al referèndum

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, encaixen les mans abans de reunir-se

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, encaixen les mans abans de reunir-se

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dimecres que ha acordat amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que en els propers dies es produeixi una reunió dels vicepresidents d'ambdós executius per abordar algunes de les demandes que li ha posat sobre la taula en la reunió que han mantingut a La Moncloa. Ara bé, Puigdemont també ha explicat que el popular li ha traslladat que no hi ha cap possibilitat d'acord sobre el procés, i en concret sobre la celebració d'un referèndum. En tot cas, el president li ha traslladat que ell tirarà endavant amb el full de ruta i complirà amb el mandat del 27-S. "Mentre algú es pensa si ha de donar o no resposta a la qüestió catalana, nosaltres anirem fent", ha dit.

"Cordialitat formal però profundes discrepàncies". Així ha resumit el president de la Generalitat la seva trobada amb Rajoy durant més de dues hores a La Moncloa. Puigdemont s'emporta de Madrid una reunió entre els vicepresidents per intentar que no passi com amb el document de 23 punts que Artur Mas va entregar-li al popular l'estiu del 2014, del que s'ha complert només un punt i mig. "Perquè no hi hagi un acusament de rebuda i un incompliment, jo li he demanat que ens poséssim a treballar, com a mínim en allò que és el compliment de les obligacions constitucionals de l'Estat", ha explicat el president català, que ha reconegut que Rajoy ho ha acceptat, tot i que inicialment li ha preguntat si creia que era bona idea tenint en compte que estava en funcions.

Així doncs, Puigdemont espera que, excloent tot el que fa referència al procés i a la judicialització de la política, es pugui parlar sobre els 44 punts restants que formen part de la carpeta que li ha entregat, el doble de demandes que li va traslladar Mas al president popular. En aquest document, el Govern ha resumit demandes i incompliments de tot tipus, des de l'objectiu de dèficit, passant per la pobresa energètica, la invasió de competències en diferents temes o l'obstrucció de l'Estat als nous tributs que va creant Catalunya per tenir nous ingressos.

De la reunió de la setmana que ve o dels propers dies entre Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría el president confia que surti un "calendari de treballi que a curt termini proposi acords i decisions que vagin a resoldre els incompliments de l'Estat, el pagament dels deutes pendents i la reducció de l'asfíxia financera de la Generalitat". Al seu parer, es poden arribar a acords sobre l'objectiu de dèficit, la Llei Wert o el FLA.

Dit això, Puigdemont ha reconegut que no hi ha possibilitat d'entesa pel que fa al procés. El president ha explicat que ell, encara que sigui de forma simbòlica, ha volgut traslladar-li que és el primer president que té una majoria absoluta independentista al darrere, i que serà "fidel" al mandat del 27-S per convertir Catalunya en un estat independent. "He volgut que quedés clar que el compromís que jo havia adquirit és un compromís que jo penso portar a terme", ha remarcat.

La reunió no ha anat bé des del punt de vista del procés

Tot i així, ha tornat a mostrar-se obert a negociar un referèndum vinculant, però ha reconegut que tot i que Rajoy l'ha escoltat "molt atentament", també ha deixat clar que "no hi havia cap tipus de marge, cap possibilitat d'acord". En aquest sentit ha reconegut que la reunió "tristament no ha anat bé", però ha avisat que mentre la política espanyola es pensa si ha de donar resposta a la demanda catalana, des del Parlament i el Govern seguiran endavant. "Si algú seu a la taula sap que sempre tindrà un plat parat, però nosaltres tanmateix anirem passant, perquè estem en el temps de les decisions, no del tempteig", ha dit. També ha rebutjat les propostes de reforma constitucional, de moment sense contingut i sense majoria per aprovar-les. Al seu parer, "sembla tàctica i de la petita".

De fet, ha reconegut que de les quatre reunions que ha tingut amb els líders dels partits espanyols no en pot despendre "ni una nansa per agafar-se" a través de la qual es pugui dir que Catalunya i Espanya poden arribar a un acord sobre un referèndum.

Un altre punt dels que portava Puigdemont on no sembla que pugui haver entesa és el que fa referència a la judicialització de la política. El president s'ha queixat a Rajoy per "l'abús dels recursos d'inconstitucionalitat per paralitzar l'acció de govern", i també per la "persecució" d'ajuntaments que es posicionen a favor del procés. Menció apart ha tingut també per la causa judicial del 9-N.

Puigdemont demana a Rajoy que no suspengui la llei de pobresa energètica

En aquest sentit, Puigdemont ha explicat que li ha demanat al president espanyol que com a mínim pel que fa a la llei 24/2015, sobre pobresa energètica i emergència habitacional, el govern espanyol no abusi de la facultat que té de reclamar la suspensió cautelar al TC. "La gent que pateix pobresa energètica no hi entén de governs en funcions i ens engegarà a dida a tots. No hem de traslladar als ciutadans les discrepàncies polítiques. Pot haver eleccions, però jo no estic en funcions", ha argumentat.

Fet aquest balanç, Puigdemont ha opinat que no es pot parlar d'un "pas endavant" en les relacions amb l'Estat, però potser sí d'un "passet". Ara bé, ha avisat que en els temps que corren, "els passets serveixen per al que serveixen, però no serveixen de molt". Segons ell, concloure que s'ha acabat el bloqueig institucional és certament molt optimista, perquè primer cal veure en què es tradueix la reunió dels vicepresidents i si realment hi ha un "canvi d'actitud" per part de l'executiu de l'Estat.

Han assistit a la roda de premsa de Puigdemont diputats independentistes com Joan Tardà, d'ERC, o Francesc Homs i Elena Ribera, de Democràcia i Llibertat, a més del delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local