Xavier Grau, Glòria Garcia i Lluís Giralt. CC Garraf
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
20-04-2016 22:18
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Ahir es va presentar a la premsa el Pla de Mandat del Consell Comarcal del Garraf, el “full de ruta per a aquesta legislatura, una eina de debat i presentació comarcal”, segons va explicar la presidenta Glòria García Prieto.
García va afirmar que aquest Pla de Mandat és fruit d’un procés que va començar al setembre amb un recull de propostes, durant els primers mesos de l’any es va compartir amb els grups polítics amb representació comarcal i al ple ordinari de dijous passat, se’n va donar compte. També va manifestar que el Pla de Mandat neix de l’acord de govern que van fer CIU i el PSC just després de les eleccions municipals, per a governar la comarca de Garraf.
En aquest sentit, el Pla de Mandat recull les voluntats, valors i eixos estratègics que mouen l’acció de govern, com a instrument de presa de decisions fins el 2019 i marca com a prioritats: les polítiques socials, el foment de l’ocupació i la disminució de l’atur, la lluita contra la vulnerabilitat alimentària, l’accés a l’habitatge digne, la preservació del territori a través de la participació en diversos plans d’ordenació territorial i mobilitat i el foment de les polítiques de patrimoni com a eix de desenvolupament econòmic i social.
El Pla de Mandat està estructurat en quatre estratègies marc: cooperació i treball compartit entre els governs locals i el govern comarcal; territori, desenvolupament econòmic i mobilitat per una comarca més competitiva; polítiques de benestar i cohesió social, i debat sobre el futur de la comarca, d’acord amb les àrees de gestió del Consell Comarcal del Garraf: Ordenació Territorial i Habitatge; Serveis a les Persones; Cultura, Patrimoni, Ocupació i Esports; i Serveis Generals i Organització. El document inclou un total 56 de fitxes, on s’hi contemplen totes les accions.
En relació a les polítiques de coordinació urbanística amb els municipis, Lluís Giralt, conseller delegat de Medi Ambient, Agricultura i Desenvolupament Territorial, va explicar que una de les accions que marquen el Pla de Mandat en aquest àmbit és el Pla de desenvolupament econòmic i social del Garraf, que compta amb la participació de tots els ajuntaments i de molts agents econòmics. “Ens hem proposat iniciar accions d’aquest Pla i ens centrarem en l’eix de paisatge, lligat a les cartes del paisatge com un cosa global, a aspectes de desenvolupament econòmic des del punt de vista turístic i de promoció del patrimoni. Ens ho prenem com una base de treball molt important, aprovada i consensuada”, va ressaltar.
El conseller va afirmar que el Consell Comarcal del Garraf està col·laborant en l’elaboració Pla territorial del Penedès i el Pla Director de Mobilitat de la Regió Metropolitana i també va explicar que s’està fent un treball de coordinació entre els ajuntaments sobre propostes de planificació, mobilitat, desenvolupament sostenible i promoció de la comarca, lligats a projectes FEDER. En aquest sentit va dir que “el consell comarcal considera que hem d’analitzar si hi ha projectes municipals que es poden sumar i tenir abast comarcal, per a reforçar el treball conjunt en el present i en el futur”.
Pel que fa a l’àmbit d’habitatge, Giralt va dir que “és una prioritat del Consell Comarcal i per aquest motiu, volem donar continuïtat a l’Oficina Comarcal d’Habitatge, seguir amb les accions de coordinació amb oficines d’habitatge dels municipis que tenen aquest recurs i continuar amb la descentralització per donar serveis als municipis Olivella, Cubelles i Sant Pere de Ribes, que no tenen Oficina Local d’Habitatge”.
El Pla de Mandat posa èmfasi també en les polítiques de serveis a les persones, que tenen impacte en la globalitat de la comarca del Garraf, com la gestió dels ajuts individuals de desplaçament i de menjador escolar, els serveis de transport i menjador escolar, el servei de transport per a persones amb mobilitat reduïda, el programa de prevenció de drogodependències Traca i la Xarxa d’Impulsors de la Garantia Juvenil. Més enllà de la gestió de les competències delegades, el full de ruta del govern comarcal recull la voluntat de cooperació entre els ajuntaments i el consell comarcal per abordar altres accions emmarcades en la lluita contra la pobresa i la vulnerabilitat alimentària.
En matèria de serveis socials la prioritat del govern comarcal se centra en la lluita contra l’exclusió, la promoció de la reinserció i la garantia de la cohesió social a través del contracte programa amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a la gestió dels serveis socials i el servei d’atenció a la dependència als municipis de menys de 20.000 habitants, el servei d’atenció a la infància i a l’adolescència, el sistema de resposta urgent per dones que es troben en situació de violència, el servei d’atenció i informació a les dones (SIAD), el programa d’acollida i integració de persones immigrades i la Xarxa d’acompanyament al municipi per joves i adolescents.
Xavier Grau, conseller de Cultura, Patrimoni, Ocupació i Esports, es va referir als projectes de foment de l’ocupació, va explicar que “bàsicament les línees dels programes que nosaltres teixim d’acord amb el govern de la Generalitat de Catalunya són propostes per a persones en situació d’atur de llarga durada, persones amb risc d’exclusió social i projectes adreçats a joves, són programes orientats a aconseguir la inserció laboral i també la millora de la situació de moltes persones de la comarca”. Va afirmar que “tenim els recursos limitats i fem de pont i de suport, especialment amb els municipis més petits, això és el més prioritari i important per nosaltres, aquí s’aboca l’esforç i la coordinació”.
Respecte a l’àrea de Cultura i Patrimoni, el conseller va dir que en aquesta legislatura el Consell Comarcal del Garraf vol dinamitzar el binomi “turisme i generació activitat econòmica”. En aquest sentit, Grau va explicar que en aquesta legislatura s’han començat a estrènyer llaços de cooperació amb altres organismes com l’ADEG o el Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès a l’entorn de l’enoturisme, per organitzar algunes actuacions concretes com una segona jornada de cultura, turisme i dinamització econòmica, entre d’altres.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!