Eleccions 26-J

El Síndic insta la Generalitat a agilitzar la implementació del vot electrònic per als residents a l'estranger

Ribó valora positivament la decisió de la CCMA i de BTV d’aplicar criteris professionals durant la cobertura de la campanya electoral

Imatge d'arxiu d'un home llegint la pantalla de la màquina electrònica de votació. ACN

Imatge d'arxiu d'un home llegint la pantalla de la màquina electrònica de votació. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha valorat positivament l'anunci del Govern l'abril passat sobre la decisió d'implementar el vot electrònic per als catalans residents a l'estranger. En aquest sentit, ha demanat a l'Administració que agilitzi el procés per garantir el dret de vot a aquest col·lectiu “el més aviat possible”. Aquesta ha estat una de les qüestions que ha tractat Ribó en la compareixença parlamentària relacionada amb el dret de vot que ha protagonitzat aquest dilluns. També ha expressat observacions pel que fa al vot per correu, concretament sobre les incidències del sistema que sovint es tradueixen en la impossibilitat d’exercir aquest dret.

De fet, aquestes incidències ja han estat motiu de queixa i d'actuació d'ofici per part del síndic. En una resolució de l'any 2014 ja recomanava que es regulessin mecanismes de votació alternatius que permetessin exercir el dret de sufragi actiu de manera remota d'una forma més senzilla per a l’elector, mitjançant la implementació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

A partir de les queixes presentades per ciutadans residents a Bèlgica, el Brasil, el Canadà, Costa Rica, els Estats Units, França, Holanda, Itàlia i el Japó durant el procés d'eleccions al Parlament de Catalunya 2015, el Síndic hi va insistir i va recordar que en els processos electorals posteriors a la reforma de l'article 75 de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) l'any 2011 (incloses les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre), s'ha experimentat una davallada “sensible” en la participació des de l'exterior.

També ha posat de manifest que la manca de garantia en l'exercici del dret de vot es fa extensiva al col·lectiu de persones sobre les quals recau una mesura judicial de limitació de la capacitat. Es tracta d'aproximadament 4.000 persones incapacitades judicialment que no poden exercir el dret de vot a Catalunya. En la resolució, el Síndic va recordar que el Comitè dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU va recomanar a l'Estat espanyol, l'any 2011, que modifiqués la normativa electoral per garantir el dret de vot a les persones amb discapacitat.

El Síndic també ha abordat la garantia del pluralisme, la neutralitat i la proporcionalitat en els espais informatius, els debats i altres actuacions i programes emesos durant el període electoral pels mitjans de comunicació i que tenen incidència electoral, en tant que afecten el nucli del dret de vot en el vessant del dret de l'elector a formar-se una opinió política lliure i informada. Això fa referència tant als blocs electorals com a la cobertura per part de les televisions públiques i privades.

Pel que fa als blocs electorals, fa més de deu anys que el Síndic reclama als mitjans de comunicació audiovisuals que superin aquesta fórmula. En aquest sentit, ha valorat positivament la decisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de BTV de portar a la pràctica les seves recomanacions i d’aplicar criteris professionals durant la cobertura informativa d’eleccions.

Finalment, el Síndic ha recordat que els mitjans de comunicació de titularitat privada també han de respectar els principis de pluralisme i igualtat en el tractament de la informació durant el període electoral, i la desproporció observada en els tractaments de les diferents forces polítiques a les cadenes de televisió privades hauria de ser objecte de compensació immediata per part de la Junta Electoral Central.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local