ACN/ Aleix Moldes |
Vilanova i la Geltrú
11-08-2016 11:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Com a entitat apartidista, l'AMI ha evitat condicionar públicament el sentit del vot de la CUP de cara a la qüestió de confiança del proper 28 de setembre. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la presidenta de l'associació, Neus Lloveras, s'ha limitat a subratllar la importància de la unitat del sobiranisme i ha parlat de la qüestió de confiança com una "oportunitat" per reforçar l'acord entre JxSí i la CUP de cara a la culminació del procés d'independència. Ara bé, com a diputada de Junts Pel Sí, Lloveras ha afegit que veu "indiscutible" que la qüestió de confiança haurà d'anar lligada als pressupostos del 2017. Si no, entén que el pacte de governabilitat tornaria a córrer riscos al cap de pocs mesos. Pel que fa al contingut del nou full de ruta, Lloveras ha opinat que tant el referèndum unilateral d'independència (RUI) com les eleccions constituents serien bones opcions per consultar la ciutadania en la "fase final" del procés.
"Des de l'AMI no ens agrada fer peticions a cap partit polític. No donem instruccions", ha recalcat, tot recordant que el vicepresident segon de l'entitat, Eudald Calvo, és militant de la CUP. La qüestió de confiança ha de servir, però, per reforçar el pacte de governabilitat entre els partits sobiranistes i, per això, Lloveras ha apuntat que seria insuficient si no comptés amb un acord sobre els pressupostos de l'any que ve. "Com a diputada de JxSí i catalana, crec que no es pot deslligar una cosa de l'altra. Si volem superar la qüestió de confiança i tenir un acord sòlid, els pressupostos hi han de ser indiscutiblement", ha assenyalat.
La divisió interna de l'independentisme és la principal preocupació de la presidenta de l'AMI, que està convençuda que amb la unitat del sobiranisme, els "atacs externs" es podran superar. Precisament l'entitat és una de les que més de prop està seguint les causes obertes contra l'independentisme per temes com l'exhibició d'estelades, els exercicis de sobirania fiscal o les quotes que els ajuntaments paguen a la mateixa AMI. "Atacs" que demostren, segons ella, la voluntat de judicialitzar la política per part del govern espanyol i que tenen continuïtat al Parlament i al Govern amb els processos judicials iniciats contra l'expresident Artur Mas i, més recentment, els advertiments del TC contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
Tornant a la qüestió de confiança, Lloveras assumeix que el RUI serà una de les qüestions que més discussió portarà durant les properes setmanes. "Jo no descarto el RUI, és una possibilitat. Però la història ens explica que haurem de ser flexible i, si cal, canviar l'estratègia per poder superar els obstacles", ha indicat. A ella li semblaria bé culminar el procés sobiranista tant amb un RUI com amb unes eleccions constituents, sempre que sigui l'opció que més consens genera entre l'independentisme. "Del que es tracta és que s'acabi consultant els ciutadans", ha subratllat.
Més enllà de la qüestió de confiança i de la tasca parlamentària per aprovar les lleis de 'desconnexió', la presidenta de l'AMI destaca la importància del procés de debat constituent que hauria d'implicar la ciutadania per definir les bases d'un nou país. "És cert que les entitats de la societat civil hem quedat en un segon pla (des que hi ha majoria independentista al Parlament)", ha reconegut Lloveras. "Però ara hem entrat en una segona fase, el debat constituent, i les entitats tornarem a tenir protagonisme", ha conclòs.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!