El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, gesticulant i somrient durant l'entrevista amb l'ACN al Palau de la Generalitat. ACN
ACN |
Barcelona
03-09-2016 10:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha augurat que Europa haurà d'acabar intervenint en el conflicte entre Catalunya i Espanya. "Hi haurà un moment que la UE haurà de deixar de mirar cap a un altre costat", ha opinat en una entrevista amb l'ACN. Puigdemont ha fet aquest pronòstic en preguntar-li per l'escrit del TC que va suspendre les conclusions de la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent i les possibles conseqüències que això pot tenir per a la presidenta del Parlament. L'endemà que Mariano Rajoy perdés per segon cop la votació per ser investit president espanyol, Puigdemont ha ironitzat amb el bloqueig de la política de l'Estat: "Si no s'espavilen, nosaltres acabarem la feina i a Madrid continuaran amb un govern en funcions".
La setmana que la mesa del Parlament ha presentat al TC les seves al·legacions, Puigdemont ha considerat que seria una "barbaritat" que la justícia acabés inhabilitant Carme Forcadell o que, en qualsevol cas, s'obrís la via penal contra ella, tal i com demana la Fiscalia de l'Estat. Ara bé, ha reconegut que "són capaços de fer qualsevol barrabassada", perquè la política espanyola "ha perdut el seny" en tot el que fa referència a la qüestió catalana. "Mancats de seny poden fer qualsevol cosa. Espero que no ho facin, perquè estem parlant d'una qüestió política que s'ha de resoldre políticament, i només políticament tindrà solució, de cap altra forma no", ha afegit.
Puigdemont ha avisat l'Estat que arribar a aquest extrem seria un "error colossal", però a més tampoc seria una "bona carta de presentació al món". De fet, ha pronosticat que la UE acabarà intervenint en algun moment per fer de mitjancer en el conflicte entre Catalunya i Espanya. "Hi haurà un moment, que segurament no és ara, que la UE haurà de deixar de mirar cap a un altre costat i reconèixer que hi ha un problema polític que requerirà en un moment determinat que prengui decisions", ha augurat.
El president ha trobat "comprensible" que Brussel·les ara per ara s'inhibeixi, "perquè no vol conflictes entre estats". Ha remarcat que fins ara s'ha limitat a dir que era un "assumpte intern", que no té posició oficial perquè ningú li ha demanat que l'expressi, però ha insistit que "hi haurà un moment que això passarà, i en aquell moment la UE no es podrà inhibir".
Pel que fa a la presentació d'al·legacions al TC per part de la mesa, i que han estat criticades per la CUP, Puigdemont ha negat que s'estigui incomplint la resolució del 9-N, com assegura el membre del secretariat nacional Xevi Generó. Al seu parer, el que s'està fent és precisament "defensar la sobirania catalana", i cal fer-ho "davant dels tribunals que siguin", perquè si algun dia es pretén arribar a la justícia internacional, primer caldrà haver acomplert tots els tràmits previs. "I si aquesta defensa passés perquè haguem de presentar un recurs a un tribunal tercer, també ho faríem. No ens hem de deixar arronsar o acomplexar per aquestes coses", ha reblat.
Igualment, ha indicat que el mateix faran amb els recursos econòmics que li pertoquen a Catalunya, i que el Govern "no deixarà de reivindicar fins l'últim cèntim" encara que estiguin en mans "d'una administració contra la que s'està combatent". "Qui es pensi que renunciarem a la defensa dels interessos nacionals de Catalunya al món va molt equivocat", ha insistit.
El bloqueig de la política espanyola
Després que Mariano Rajoy hagi fracassat en el debat d'investidura, Puigdemont ha recordat que des que ell és president de la Generalitat sempre ha hagut de relacionar-se amb un govern en funcions a Madrid. "Si no s'espavilen, nosaltres acabarem la feina i allà continuaran amb un govern en funcions", ha ironitzat.
Per superar el bloqueig de la política espanyola, el president ha constatat que l'única sortida és tenir el "coratge polític i el compromís" de resoldre el problema de Catalunya, i això passa per permetre que els catalans decideixin el seu futur. "Si Espanya queda bloquejada és perquè ha decidit quedar bloquejada, no perquè Catalunya no hagi volgut fer la seva contribució. El que no pot pretendre el sistema polític espanyol és una declaració unilateral d'investidura", ha opinat el president, que ha recordat als grans partits espanyols que les investidures són "actes polítics democràtics que s'han de guanyar i s'han de treballar".
Després que les formacions catalanes al Congrés hagin instat el PSOE a configurar una alternativa a Rajoy que passi per la celebració d'un referèndum, Puigdemont ha reconegut que tot i ser escèptic, cal mantenir l'esperança. Ha argumentat que no cal que els socialistes comparteixin la idea de la independència, només reconèixer que el poble català "s'ha guanyat històricament i també recentment el dret a decidir el seu futur". I reconèixer això, ha reiterat, "és el que li falta a la política espanyola per sortir del seu bloqueig".
De fet, ha recordat que 36 dels 47 diputats catalans han impedit la investidura de Rajoy, i si no hagués participat cap parlamentari de Catalunya, el popular hagués sortit escollit per majoria absoluta.
Puigdemont ha augurat que si Sánchez no dóna el pas, hi haurà unes terceres eleccions a Espanya, perquè veu "difícil" que el PSOE "pugui desdir-se de tot el que està dient" i afavoreixi la investidura de Rajoy.
En tot cas, ha indicat que Catalunya es va "emancipar políticament" el passat 27-S, i que el que passi en el marc de la política espanyola "no altera l'agenda ni les conviccions". "Si hi ha un govern del PP o uns altres comicis, nosaltres hem de fer la nostra", ha dit. Ara bé, si hi hagués una proposta de referèndum, ha assenyalat que llavors caldria seure i negociar, i que s'haurien de "modular" les previsions.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!