El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant una entrevista a RAC1. ACN
ACN |
Barcelona
30-09-2016 11:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha situat el referèndum en diumenge i ha remarcat que no pot ser pels volts de la Diada, ja que això incompliria el requisit internacional de no utilitzar jornades assenyalades per fer "decantació del vot". En declaracions a Rac 1, Puigdemont ha apuntat que la data s'escollirà en funció del calendari d'aprovació de les lleis de desconnexió, i s'ha posat com a marge uns quinze dies després de la Diada. Això sí, s'ha obert a endarrerir la data si el referèndum es pacta amb l'Estat, igual que es podria negociar pregunta o quòrum. En qualsevol cas, ha constatat que la conseqüència d'una victòria del 'sí' seria la proclamació de la independència.
Puigdemont ha avançat que el referèndum haurà de ser un diumenge i no pot coincidir pels volts de la Diada. Ha apuntat que el 24 de setembre podria ser una bona data, però ha afegit que caldrà veure com discorre el calendari del mes de juliol. En funció d'això, s'avançarà més o menys, sempre amb un marge de quinze dies des de la Diada, ha dit.
Ara bé, ha apuntat que això es pot endarrerir si hi ha un pacte amb l'Estat, i ha recordat que ell mateix va assenyalar en el seu discurs que totes les variables del referèndum eren negociables. En tot cas, ha garantit que no permetrà que el govern espanyol utilitzi una negociació com a maniobra dilatòria per després no fer res. "Quan seiem a negociar hi ha d'haver la voluntat de convocar un referèndum sense línies vermelles, amb un període raonable, i ens hem de dotar d'un calendari de fites que es puguin anar comprovant", ha indicat.
Ha remarcat que el referèndum serà vinculant i que la conseqüència serà la proclamació de la independència si guanya el 'sí', perquè "els referèndums serveixen pel que serveixen". Pel que fa a la participació, no ha volgut establir cap xifra en concret, perquè la recomanació internacional es que no es faci "per no facilitar el boicot", però sí que ha constatat que tothom pot entendre que el resultat no seria vàlid amb un 15, un 25 o el 37% de participació del referèndum del Brexit. En qualsevol cas, ha apuntat que ningú s'ha d'esperar grans sorpreses, perquè el disseny s'adequarà al màxim als estàndards internacionals. Sobre l'edat de participació, ha recordat que ara mateix la llei electoral la fixa en els 18 anys, tot i que podria canviar.
Conferència el 10 d'octubre a Madrid
El president ja ha marcat una primera visita a Madrid per explicar les seves intencions: el proper dilluns 10 d'octubre participarà en una conferència col·loqui. Ha recordat que de moment no pot picar a cap porta del govern perquè l'executiu segueix en funcions i "l'alternativa s'està escorxant en directe". Puigdemont ha explicat que s'ha intercanviat algun missatge amb Pedro Sánchez perquè li té "afecte personal", donant-li "ànim i coratge" per la situació que està vivint. Ha apuntat que el socialista també es va comunicar amb ell quan va patir l'ensurt a la carretera fa uns dies, i va trucar-lo també per l'accident de Freginals.
Puigdemont també ha aprofitat per reaccionar a les últimes declaracions del ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, que ha parlat d'una situació "d'autèntica emergència nacional", amb el desafiament més gran a la unitat d'Espanya des del 1934. El president ha opinat que "el major desafiament d'Espanya va ser la Guerra Civil, no el 34". Ha recordat que l'any 1936 "va passar alguna cosa més greu, i que entre el 36 i el 39 va haver-hi centenars de milers de morts". "Em semblava que un ministre d'una democràcia espanyola no hauria de banalitzar el que han estat tragèdies que han afectat tothom", ha etzibat.
Així mateix, ha criticat que digués que l'independentisme és pitjor que un atemptat, així com les declaracions del president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que va apuntar que no es pot negociar "amb la pistola del separatisme sobre la taula". Puigdemont ha explicat que li va enviar una carta felicitant-lo per la victòria electoral, però si no es disculpa, no té cap intenció de parlar-hi més.
També sobre altres afirmacions, en aquest cas les del lehendakari, Íñigo Urkullu, que va rebutjar la via unilateral, el president ha dit que se sent més a prop d'ell que de Josep Antoni Duran i Lleida, igual que creu que Urkull està més a prop del plantejament dels independentistes que del que fa l'ex-líder d'Unió.
A més, ha apuntat que les realitats catalana i basca són molt diferent, sobretot per l'existència del concert econòmic. Al seu parer, s'hauria de veure si el nivell de mobilització seria l'actual en cas que Catalunya tingués un pacte fiscal.
Sobre el tuit del conseller de Cultura, Santi Vila, identificant el PP com un partit centrista, Puigdemont ha assegurat que "no es va llegir bé" el que va dir Vila, amic seu i "lleial conseller". Ha explicat que tenen una relació de "molta franquesa" i que va ser el primer conseller que va saber les seves intencions, perquè li agrada sentir el seu criteri.
En preguntar-li de nou si serà candidat en cas que la legislatura acabi abans de temps sense complir el full de ruta, ha dit que és un escenari que no contempla, però és l'únic també en el qual es plantejaria presentar-se.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!