Roda de premsa d'Esquerra de Vilafranca. ERC
Redacció |
Vilafranca del Penedès
25-10-2016 10:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
ERC insta el govern que exigeixi a Àltima el compliment estricte de l’ordenança de serveis funeraris per garantir uns preus dignes i a l’abast de tothom. Els republicans proposen modificar l’ordenança que regula el Tanatori per a incorporar un preu mínim per a tota la ciutadania i que altres empreses puguin operar a l’actual equipament fins que no n’hi hagi un de nou, que volen que sigui públic a través de concessió administrativa.
«Cal exigir a Àltima que compleixi l’ordenança de serveis funeraris; ja n’hi ha prou d’aprofitar-se de la seva situació privilegiada». De forma contundent, Esquerra Republicana insta l’equip de govern que faci complir a l’empresa funerària l’ordenança per assegurar «que la informació dels preus sigui clara, que no s’aprofitin del dolor de la gent amb serveis suplementaris i que sempre hi hagi totes les gammes disponibles», uns fets que arran de queixes d’usuaris s’ha demostrat que no compleixen. ERC a més proposa que s’ha d’actualitzar l’ordenança, ja que no es compleix la llei de lliure competència, i que mentrestant s’incentivi que altres empreses facin ús de les instal·lacions del tanatori «mentre no s’avança en la solució més positiva com seria un nou tanatori on l’ajuntament pogués incidir en els preus a través d’una concessió administrativa»
Una ordenança desfasada que encara parla de pessetes
Actualment a Vilafranca hi ha un únic tanatori, privat, que gestiona Àltima. L’any 2007 l’Ajuntament va signar un conveni amb Serveis Funeraris del Penedès, SL, pel qual a canvi d’una cessió gratuïta de terrenys en l’entorn del cementiri -l’actual tanatori-, l’Ajuntament li concedia la prerrogativa d’un dret de superfície per construir i explotar el tanatori -aleshores a més de la funció de tanatori també s’hi incloïa la de crematori- durant noranta-nou anys. Transcorreguts aquests anys, l’edifici passarà a ser municipal, com ara ja ho és el seu terreny. A més de la durada, segons ERC «excessiva», s’apunta que l’acord també hi figurava que Àltima no pagaria el cànon de superficiari. A aquest fet s’hi afegeix que era -i encara és- l’únic espai en tot el municipi on és admissible l’ús de tanatori, mentre la modificació del POUM no entri en vigor, una situació que ERC defineix com «una situació de privilegi de mercat».
L’ordenança de serveis funeraris de Vilafranca del Penedès és de l’any 1998, que tal com ERC va dir al ple de la setmana passada «encara parla de pessetes», i entre d’altres requisits no aplicables, encara estableix determinades limitacions perquè les funeràries actuïn en el municipi. Per exemple, com a requisit perquè puguin obtenir l’autorització, l’article 6 exigeix disposar d’un edifici-tanatori amb un mínim de dues sales de vetlla, a més de les instal·lacions pròpies d’aquests establiments. Amb el redactat actual, només s’admeten les funeràries amb tanatori físicament ubicat en el mateix municipi.
Però no ha de ser d’aquesta manera. La Llei 2/1997, de serveis funeraris, no hi obliga, i tampoc l’Ajuntament pot imposar-ho perquè aquesta possibilitat va desaparèixer en la modificació de l’any 2010, conseqüència de la Directiva europea de 2006. Davant d’aquest fet, tal com ERC ja va recordar al ple passat, cal renovar i actualitzar l’ordenança de serveis funeraris, i fer-ho regulant els aspectes en què la Llei permet una intervenció municipal per tal de garantir la qualitat del servei i la lliure competència.
Per ERC és greu la situació, ja que l’Ajuntament actualment no pot fixar tarifes a una empresa privada; solament pot controlar que siguin preus clars, no abusius, que no hi hagi serveis induïts per l’empresa i que la gamma de prestacions sigui extensa, per a tots tipus d’economia, incloent un servei bàsic i digne a partir d’un preu tancat. El problema, per ERC, és que «si la poca maniobra de què disposa l’Ajuntament tampoc no l’ha du a terme, el resultat per als ciutadans és desesperant, d’impotència».
Trencar el monopoli
Per fer front a aquesta situació, ERC apunta que és necessari analitzar si existeix una situació de posició de domini de mercat enfrontada a un servei considerat essencial i d’interès general, i que qui en resulti perjudicada sigui la ciutadania, o tal com va dir Mònica Hill «cal trencar el monopoli d’Àltima que perjudica els veïns i veïnes de Vilafranca».
A més, s’han de remoure els obstacles perquè no es produeixin per l’únic servei funerari pràctiques restrictives de la competència en la recollida de difunts de l’Hospital i del centre sociosanitari Ricard Fortuny o, si és el cas, en domicilis particulars de la localitat.
Una altra qüestió important és l’autorització municipal. Una funerària l’obté en el municipi on està establerta, i això l’habilita per a desenvolupar l’activitat en tot el territori de l’estat; no li cal, doncs, obtenir autorització en cada municipi on actuï.
Assegurar un preu digne i a l’abast de tothom
Davant aquest monopoli privat de “facto”, l’ordenança municipal podria imposar (mentre es donessin aquests supòsits i circumstàncies) que el tanatori privat permetés l’accés a les seves sales de vetlla de funeràries foranes autoritzades en el municipi on estiguin establertes, previ acord entre empreses. Les denegacions injustificades podrien ser denunciades a l’Autoritat Catalana de la Competència.
Segon Hill «una veritable competència de mercat la tindrem quan existeixi un tanatori públic en el marc d’una concessió administrativa, on es puguin fixar preus mínims i un servei digne». I, encara més, ERC apunta que cal estudiar «seriosament» que disposi de crematori, atesa la tendència actual i sempre respectant qüestions mediambientals i de seguretat per a la ciutadania. D’aquesta manera, apunta ERC, es podrien assegurar uns preus públics, justos i de proximitat per al conjunt dels serveis de tanatori.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!