Ple municipal

Impostos i taxes congelades per quart any consecutiu a Sant Sadurní

El ple d´octubre aprova les ordenances del 2017 i obre el debat sobre el futur de l´escola Intermunicipal

Ple municipal a Sant Sadurní d'Anoia. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Ple municipal a Sant Sadurní d'Anoia. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dilluns es va celebrar el ple corporatiu municipal d’octubre, que va servir per portar a aprovació les ordenances fiscals per l’any 2017, pas previ al debat del pressupost municipal per l’any vinent i que es posarà sobre la taula previsiblement el mes vinent.

La sessió va donar llum verda a l’aprovació del pla de convivència, impulsat des de la taula de convivència i que pretén resoldre assumptes relacionats amb la integració, la cohesió o l’estat de la via pública. La iniciativa ha arrencat amb el barri Vilarnau com a prova pilot, tindrà continuïtat al barri Sant Llorenç i progressivament s’estendrà a d’altres zones del municipi.

ERC, per la seva banda, va obtenir el suport suficient del seu soci de govern, CDC, a més de  la CUP per aprovar la moció de suport al referéndum i el procés constituent. La proposta, que planteja el compromís de l’Ajuntament a facilitar espais i recursos per a la celebració d’un futur referendum, va comptar amb el vot contrari d’ICV, que va lamentar que la proposta no dóna prou garanties de legitimitat i que només s’està treballant en una opció de vot. El PSC, per la seva banda, va justificar la seva posició en no voler donar suport a decisions unilaterals i que es mouen en un àmbit d’al·legalitat. El portaveu del PP es va retirar del plenari en el moment de la votació.
 

El govern de l’Ajuntament de Sant Sadurní va aconseguir el suport majoritari en la proposta d’ordenances fiscals i preus públics per al 2017. El regidor d’Hisenda, Josep Maria Ribas, va destacar el compromís de contenció, atenent a l’IPC català, per tal de mantenir congelats els principals impostos i preus públics per quart any consecutiu i que més incideixen en les butxaques de les famílies. Les modificacions responen principalment a petits ajustos en la redacció de l’ordenança i l’arrodoniment i adequació d’alguns preus, com en el servei de la piscina, expedició de documents o la publicitat en mitjans de comunicació municipals, entre d’altres. S’ha creat també una nova ordenança per a regular els pisos buits del municipi o per establir preus públics per a activitats o espectacles de pagament, a petició de la regidoria de Cultura. Ribas també va manifestar el seu agraïment per les propostes dels grups de l’oposició, algunes de les quals incorporades a les properes ordenances, com la bonificació del 100% per als veïns i veïnes del municipi en l’entrada al Centre d’Interpretació del Cava

El PP va posicionar-se amb l’abstenció en no aconseguir arrencar el compromís de bonificar completament la taxa de taules i cadires per aquells negocis de restauració que adeqüin les seves terrasses a una certa estètica. També va demanar ser més selectiu en determinats impostos. En relació a l’ordenança de terrasses la proposta aprovada pel ple ha introduït una bonificació del 50% per aquells negocis que utilitzin mobiliari sense marques comercials més enllà de la del propi establiment.

ICV va votar en contra lamentant que encara no s’hagi iniciat un treball per introduir una tarifació social i bonificacions progressives segons la renda i criteris ecològics. També la CUP s’hi va referir a aquest aspecte per justificar el seu vot contrari, a més de reclamar l’augment de l’IBI i de l’Impost sobre activitats econòmiques per a les grans empreses i entitats financeres, que permetria augmentar els ingressos i per tant dotar a l’Ajuntament de major capacitat per afrontar projectes; sí va valorar positivament l’acceptació de la seva proposta de gratuïtat en l’entrada del CIC Fassina.

Des del PSC també es va aplaudir que la proposta d’ordenances reculli peticions del grup pel que fa a la simplificació del redactat de certes ordenances o l’aposta pel turisme. Va demanar més treball al govern per concretar una taxa de tinença d’armes o per desenvolupar l’ordenança en relació a la taxa sobre pisos buits, entre d’altres, i junt amb el PP van optar també per l’abstenció.

El grup de Convergència va posar l’accent en què els canvis responien en general a qüestions molt tècniques i va destacar el treball en ordenances com la que regula les terrasses o la taxa sobre els pisos buits o la futura ordenança per a regular espais per autocaravanes.. També es van aprovar qüestions menors com una modificació de crèdit o la revisió dels complements per incapacitat laboral del personal municipal.


La moció del PSC de reconeixement dels 35 anys de funcionament i de defensa del model de l’escola Intermunicipal va centrar el debat en la segona part del ple, especialment per l’intercanvi intens de torns i rèpliques entre els grups del govern i la formació socialista.

Des del PSC i els grups de l’oposició es va reclamar al govern més transparència i informació en relació a la situació del centre a mig termini, davant la previsió de davallada d’alumnes, - com a conseqüència de la baixada de la natalitat i l’aparició de instituts a municipis del voltant com Gelida i Sant Quintí de Mediona, i els efectes que se’n poden derivar en relació als recursos de l’escola o la situació del professorat. També es va demanar un posicionament vers els recursos que hi pugui aportar l’Ajuntament de Sant Sadurní i major col.laboració amb l’oposició per tal de implicar tots els grups en la decisió

Els dos grups de govern van desestimar la proposta, considerant que la moció era un pretext, i van exposar la necessitat d’esperar a rebre un informe que avaluarà aquesta projecció futura de l’escola i també a que la decisió ha de ser compartida amb els altres municipis que participen en la Mancomunitat de l’Alt Penedès que gestiona l’Escola i que es reuniran en les properes setmanes. Es va descartar que s’hagi pres cap decisió i que, si arriba, es farà de manera consensuada. L’Intermunicipal és un centre públic, laic i gratuït, que es va constituir el 1981 i que està gestionat per diversos municipis de la comarca, tot i que subvencionat íntegrament per la Generalitat.

Tampoc va trobar el beneplàcit dels grups del govern la moció de la CUP per impulsar l’any vinent un procés participatiu perquè la ciutadania decidís el destí de 500 mil euros del pressupost municipal del 2018 . ERC i Convergència van proposar esmenes per rebaixar el detall de la proposta i del funcionament del procés per tal de treballar-ho conjuntament amb tots els grups i també van exposar la necessitat de reduir la quantitat oberta al procés participatiu a l’1% del pressupost. La CUP només va rebre el suport de la resta de formacions de l’oposició i va optar per rebutjar les esmenes, justificant que no es volia buidar el contingut de la moció, i va estendre la mà a que es pugui obrir un espai de treball per impulsar la participació municipal tot i que la moció no s’aprovés.

En un breu torn de precs i preguntes, el PP va consultar per la situació del caller Pallars i la gestió de parades del mercat no sedentari a la plaça de l’Ajuntament, mentre el PSC va recordar la moció aprovada per instal.lar un pas de vianants que connecti el barri Vilarnau amb el Tanatori municipal i la situació del conveni amb l’Ateneu Agrícola.

El ple ordinari d’octubre va concloure després de gairebé quatre hores de sessió.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local