Nova ordenança

Vilanova inicia el procés participatiu per a la futura ordenança d'espectacles al carrer

Les entitats i la ciutadania ja poden fer les seves aportacions a través de la web municipal

Teresa Llorens, Neus Lloveras i Gerard Llobet, en roda de premsa. Míriam de Lamo

Teresa Llorens, Neus Lloveras i Gerard Llobet, en roda de premsa. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Atendre les necessitats de les entitats a l'hora de realitzar espectacles al carrer aconseguint el consens amb els veïns és l'objectiu del procés de participació que acaba d'encetar l'Ajuntament de Vilanova. La iniciativa s'emmarca en la voluntat d'elaborar una nova ordenança que complementi la normativa sobre soroll, i que permeti facilitar la realització de concerts i altres actes culturals a la via pública. L'equip de govern preveu comptar amb un esborrany de l'ordenança a principis de 2017, amb l'objectiu que el proper estiu els festivals musicals de la ciutat puguin estar regulats per la nova normativa.

Tràmits més senzills

Facilitar la tramitació de llicències d'activitat i la ubicació dels escenaris per provocar les menors molèsties possibles a nivell acústic són dos dels aspectes que haurà de tenir en compte la normativa. L'Ajuntament s'ha adreçat a les entitats per demanar que participin en el procés, a la vegada que facilitin la programació d'activitats durant el 2017, per tal que l'administració local conegui amb temps quins seran els espais públics més utilitzats. De fet, l'Ajuntament ja ha començat a elaborar estudis acústics per conéixer de primera mà les característiques sonores d'indrets com la plaça de la Vila i el parc de Baix-a-mar -ja realitzats-, o d'altres que encara estan pendents, com la plaça del Mercat o la plaça de les Casernes. L'any vinent, l'administració local disposarà d'una partida econòmica reservada per realitzar aquests estudis, que serviran per “tenir els espais ben definitis perquè no hi hagi cap problema” a l'hora de realitzar concerts, segons la regidora de Cultura, Teresa Llorens.

“Un nou model” compatible amb el descans

“Demanem a les entitats que ens diguin quines són les seves necessitats d'infrastructures, de material, o de tramitació”, ha explicat el regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet, en una roda de premsa aquest dimarts al matí. El regidor ha destacat que el govern “parteix de zero” a l'hora de realitzar l'ordenança. “Estem a l'expectativa, volem veure què ens diuen les entitats”, ha assegurat el responsable de Medi Ambient. Per a l'alcaldessa, Neus Lloveras, es tracta de crear “un nou model” que compatibilitzi la celebració d'actes culturals al carrer “sense que hi hagi riscos jurídics i amb el descans dels veïns”. Lloveras també ha anunciat que l'Ajuntament ja disposa d'un nou equip, integrat per un enginyer i una administrativa, especialitzat en llicències relacionades amb aquest tipus d'activitats; aquesta nova “unitat” de treball aspira a ajudar les entitats a organitzar actes al carrer assessorant-les i acompanyant-les en el procés, i aconseguint que “els tràmits siguin el més fàcil possible”, segons Llobet..

L'avantprojecte es presentarà públicament

Un cop rebudes les propostes i la informació d'associacions i ciutadans fins a final d'any, l'Ajuntament elaborarà un avantprojecte que se sotmetrà a una presentació pública, i que, amb el consens de les entitats, s'aprovaria al ple municipal posteriorment.

La normativa rep el nom d'”ordenança reguladora dels espectacles públics i activitats recreatives en espais oberts al públic i a l'aire lliure”. La redacció de l'ordenança sorgeix arran la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que aquest estiu va anul·lar les llicències dels festivals Nowa Reggae i Faraday, i que va obligar l'Ajuntament a indemnitzar els veïns que van denunciar l'excés de soroll dels concerts. La sentència va provocar un enfrontament entre entitats i l'Ajuntament amb actes com l'organització d'El Tingladu, que va traslladar-se de la plaça de les Neus al parc de Baix-a-mar per evitar denúncies veïnals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local