Constitució

L'AMI estima que el 6-D treballaran alcaldes i regidors de com a mínim uns 300 ajuntaments catalans

Els electes municipals llegiran un manifest a les 12 hores davant els consitoris per defensar la seva tasca i denunciar la judicialització de la política per part de l'Estat

Pla mig de la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, amb alcaldes i regidors lleidatans inscrits a l'AECAT. ACN

Pla mig de la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, amb alcaldes i regidors lleidatans inscrits a l'AECAT. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Alcaldes i regidors de com a mínim 300 ajuntaments catalans treballaran aquest 6 de desembre, dia de la Constitució, segons ha assegurat aquest dilluns la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, tot i deixar clar que aquesta xifra fa referència als consistoris adherits a l'AMI que ho han comunicat i que, per tant, la definitiva pot ser superior. En aquest sentit, Lloveras ha citat Badalona, Vilanova i la Geltrú, Argentona o Sabadell, com algunes de les ciutats grans on electes municipals treballaran aquest dimarts. A les 12 hores del migdia està prevista la lectura d'un manifest davant dels ajuntaments per tal de posar de relleu la tasca que alcaldes i regidors porten a terme els 365 dies de l'any i per denunciar la judiciacilització de la política que està duent a terme el govern espanyol. Lloveras ha fet aquestes afirmacions després de l'acte de presentació a Lleida de l'Assemblea d'Electes de Catalunya (AECAT), que s'ha dut a terme a l'Orfeó Lleidatà. L'AECAT ha assolit ja la xifra de 3.000 adherits.

L'AMI té constància que aquest 6 de desembre treballaran electes municipals d'almenys 300 ajuntaments catalans, que així ho han comunicat a l'entitat municipalista independentista com és el cas de Badalona, Vilanova i la Geltrú, Argentona o Sabadell. Tot i això, la xifra podria ser superior ja que l'AMI només ha rebut la confirmació dels ajuntaments adherits a l'entitat i, per això, caldrà sumar-hi també regidors que no formen part del govern municipal de la resta d'ajuntaments i que també han decidit treballar com qualsevol altre dia, seguint així les recomanacions de l'Associació de Municipis per la Independència, segons ha explicat la seva presidenta, Neus Lloveras. De totes maneres, ha assegurat que hi haurà més ajuntaments que treballaran que en la jornada del 12 d'octubre.

Lloveras ha defensat que es tracta d'una festa "que molts catalans no ens sentim nostra" i, a més "estem parlant d'una Constitució que estem veient com està sent utilitzada contra les institucions catalanes i els càrrecs electes catalans i els ajuntaments". En aquest sentit, ha reivindicat que alcaldes i regidors treballen els 365 dies de l'any malgrat que "el fet que es tracti d'una Constitució que no compartim, fa del 6-D un dia diferent de resta festius que treballem". Lloveras ha dit no tenir constància de cap requeriment per part de la delegació del govern a Catalunya al respecte, ja que "ningú pot impedir que els càrrecs electes treballin tots els dies de l'any".

Al marge d'atendre els ciutadans que acudeixin als respectius consistoris, a les 12 hores del migdia es durà a terme davant dels ajuntaments la lectura d'un manifest unitari amb què els electes municipals posaran de relleu que treballen i estan a disposició dels ciutadans tots els dies de l'any. Així mateix, el text vol servir per reclamar que "des de Catalunya alguna cosa hauríem de poder dir a l'hora de triar els festius" i per denunciar la "judicialització que estem veient de la política catalana" per part de les institucions espanyoles, segons ha explicat la presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Presentació a Lleida de l'Assemblea d'Electes de Catalunya

Neus Lloveras ha fet aquestes afirmacions a Lleida, on aquest dilluns s'ha dut a terme l'acte de presentació a la demarcació de l'Assemblea d'Electes de Catalunya (AECAT). En els darreres dies, l'Assemblea ha assolit la xifra de 3.000 inscrits, dels 9.283 electes catalans que estan cridats a participar-hi, entre alcaldes, regidors, diputats, senadors i eurodiputats. L'AECAT es va presentar el 26 d'octubre a Barcelona després de la celebració de l'executiva de l'AMI i ara ha iniciat un recorregut per diferents ciutats del país per tal de donar a conèixer-ne els seus objectius i sumar més adhesions. Abans de l'inici de l'acte a Lleida, diferents electes lleidatans han recollit el carnet que els acredita com a membres de l'AECAT.

Des de l'AMI insisteixen que no és una assemblea exclusivament per a independentistes, tot i que sí reconeixen que l'objectiu és aconseguir portar el referèndum a bon port si des de l'Estat hi posen impediments. La decisió de crear l'assemblea sorgeix un cop el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el Debat de Política General situen al setembre la convocatòria d'un referèndum.

Durant la seva intervenció, Lloveras ha remarcat que l'objectiu de l'AECAT és fer avançar el país "cap a la llibertat, la democràcia i donar així compliment al mandat popular". La recta final del procés que ara comença, segons la presidenta de l'AMI, "es vol encarar de la manera més tranquil·la i seguint la legalitat espanyola" però en cas que això no pugui ser, el referèndum "es farà seguint la legalitat catalana", ha sentenciat. Per això, ha defensat la importància que els electes "estiguin preparats i disposats a fer-ho des de la unitat". Per la presidenta de l'Ami, "millor que no fos necessari convocar l'assemblea d'electes però cal estar preparats per donar la cara, si cal", en l'hipotètic cas que l'Estat acabés suspenent l'autonomia de Catalunya o bé impedís la celebració del referèndum.

El la presentació de l'AECAT a Lleida, que ha aplegat un centenar d'electes, també han intervingut els alcaldes de Mollerussa, Marc Solsona (PDECAT); l'alcaldessa de Vilanova de l'Aguda i vicepresidenta de l'AMI, Montserrat Fornells (ERC); l'alcalde de Soriguera, Xavier Pedemonte (CUP), el de Puigverd de Lleida, Benjamí Bosch (MES) i el regidor d'Almenar, Ferran Sánchez (Demòcrates de Catalunya). Tots ells han coincidit en reclamar "unitat" dels electes catalans, siguin del color polític que siguin, per fer avançar el país cap a la independència. Fornells ha fet una crida als electes a "estar units davant una possible actuació antidemocràtica de l'Estat" i Marc Solsona ha dit que cal "demostrar que hi ha unitat d'acció i que no hi ha fissures". Benjamí Bosch ha estat el més contundent en advocar per aquesta unitat d'acció, mentre Pedemonte ha advertit els presents que "haurem de ser valents per desobeir i obeir el mandat popular". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local