Consell de Cent

La plataforma pro vegueria Penedès critica la "lentitud" del Govern en assignar un delegat i descentralitzar serveis

L'entitat proposa crear un Consell de Cent amb alcaldes, presidents de consells comarcals i savis que marqui com s'han de repartir els recursos

Pla general del president de la PVP, Fèlix Simon, mostrant el llibre 'El Penedès és vegueria', al costat de l'historiador Joan Solé Bordes. ACN

Pla general del president de la PVP, Fèlix Simon, mostrant el llibre 'El Penedès és vegueria', al costat de l'historiador Joan Solé Bordes. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Plataforma per una Vegueria Pròpia (PVP) ha retret a la Generalitat la "lentitud" a l'hora d'assignar un delegat i descentralitzar serveis al territori format per l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf i part de l'Anoia. El president de l'entitat, Fèlix Simon, ha recordat que fa dos mesos que el Parlament va donar llum verda a la creació de la vegueria Penedès, fet que, a priori, havia de desencallar el desplegament de l'Àmbit Funcional. "El ciutadà espera coses concretes, i del Govern no hem vist res", ha etzibat Simon aquest dimarts en roda de premsa. La PVP defensa la "urgència" de tenir serveis propis i seus institucionals, alhora que proposa la creació d'un Consell de Cent que defineixi com s'han de repartir aquests serveis. La Plataforma demana que aquest organisme es creï abans que acabi l'any i el formin els 72 alcaldes, els 4 presidents dels consells comarcals i 24 savis.

Dos mesos després que el Parlament modifiqués la Llei de Vegueries i reconegués el Penedès com a vuitè territori dins la futura divisió territorial de Catalunya, la Plataforma per una Vegueria Pròpia ha lamentat la falta d'"interès" per dotar el territori de recursos propis. L'entitat ha recordat que el Penedès està reconegut com a Àmbit Funcional des del 2010, fet que ha de comportar la descentralització de serveis, com passa a les Terres de l'Ebre o les Comarques Centrals. Amb l'aprovació de la vegueria pròpia, a priori, s'havia d'accelerar aquesta qüestió, però a hores d'ara no hi ha hagut cap novetat.

El president de la PVP, Fèlix Simon, ha lamentat la "lentitud" del Govern però també ha retret als alcaldes de Vilanova, Vilafranca, el Vendrell i Igualada la seva actitud. Si bé ha aplaudit el posicionament públic a favor de la capitalitat compartida i la recent visita que els representants polítics han fet a la consellera Meritxell Borràs, Simon creu que continua mancant una manera de fer més proactiva. "La seva declaració està molt bé, però no ens aporta res de nou", ha afirmat, instant-los a "donar un pas més endavant". Així, ha assegurat que "el ciutadà espera coses concretes" i ha dit que "tem" que "passaran mesos i tampoc es veurà res".

L'entitat ha instat el teixit social i associatiu del Penedès a revertir aquesta situació, assegurant que "hi ha moltes maneres de pressionar els polítics per exigir quelcom al qual tenim dret com a territori". Segons Fèlix Simon, són necessaris "missatges constants" des de la societat civil per a què la vegueria Penedès sigui "un nou sistema de vida" que acabi traduint-se amb una nova organització social, política, educativa i fins i tot religiosa. Sobre aquesta última qüestió, la Plataforma no descarta que el Penedès també es plasmi en una nova divisió eclesiàstica per deixar de dependre del Bisbat de Sant Feliu.

Crear un Consell de Cent, proposta imminent

Preguntat per quin seria el calendari desitjable de desplegament de l'Àmbit Funcional per part de la Plataforma, Fèlix Simon s'ha mostrat escèptic: "En aquests dos mesos no hi ha hagut cap responsable de l'administració que s'hagi interessat ni pel passat, ni pel present ni pel futur [de la vegueria]. Per tant, no estem en condicions de fer cap calendari", ha afirmat. Amb tot, Simon sí que ha defensat la creació d'un Consell de Cent abans que acabi aquest 2017. És la principal proposta de la Plataforma per la Vegueria Pròpia a l'hora de començar a donar forma al Penedès com a territori autònom.

A l'espera que la Generalitat designi recursos propis a la zona, la PVP demana formar un organisme amb la participació dels 72 alcaldes dels municipis penedesencs, els 4 presidents dels consells comarcals i 24 savis. "Mentre no hi hagi un Consell de Vegueria, cal un interlocutor entre el territori i l'administració i els poders polítics de màxim nivell, com són el Parlament i el Govern" ha argumentat Simon. Així, el Consell de Cent serviria per definir com s'han de descentralitzar els serveis, amb unes decisions que s'elevarien a la delegació territorial quan aquesta estigués creada.

L'objectiu és que el repartiment dels serveis sigui una qüestió que "no estigui en mans d'un director general que ve de fora, ni coordinada per un delegat del Govern que no té relació amb el territori i que només ve a tallar cintes a l'hora de fer inauguracions". El Consell de Cent, segons la PVP, seria un òrgan que funcionaria fins que es formessin els Consells de Vegueria en la nova divisió territorial.

Incertesa sobre el futur de la PVP

Aquest dimarts, el secretariat de la Plataforma per una Vegueria Pròpia ha anunciat que l'entitat celebrarà una assemblea extraordinària al maig per decidir si es dissol o si modifica els estatuts, ja que l'objectiu fundacional de l'entitat era aconseguir la vegueria Penedès, fet que es va assolir al febrer. Fèlix Simon no ha volgut aventurar quina serà la decisió de l'assemblea, però ha reconegut que "si s'ha de continuar s'ha de fer d'una manera molt diferent". "S'ha acabat una etapa i en comença una altra, amb objectius i feina a concretar", ha afegit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local