Imatge exterior de la façana del Tribunal Constitucional, el 7 de setembre de 2017. ACN
ACN |
Barcelona
07-09-2017
| Actualitzat 08-09-2017 09:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els quatre recursos d'inconstitucionalitat contra la Llei i la convocatòria del referèndum i ha suspès cautelarment els acords a l'espera de dictar sentència. La decisió tomba, doncs, tots els passos fets des de dimecres al Parlament per posar urnes l'1-O: la Llei del referèndum, els decret de convocatòria de l'1-O i de normes complementàries per a la realització del referèndum i també la resolució del Parlament que designa els cinc membres de la Sindicatura Electoral. A més, l'alt tribunal també ha cursat dos incidents d'execució de sentència contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la mesa per incloure a l'ordre del dia les Lleis del referèndum i la de transitorietat. En total, el govern de Mariano Rajoy ha presentat sis impugnacions davant l'alt tribunal en dos dies. També es preveu l'aprovació de la Llei de transitorietat al Parlament desemboqui en un nou recurs d'inconstitucionalitat. El Consell de Ministres el podria aprovar divendres.
El ple del Tribunal Constitucional s'ha reunit d'urgència aquest vespre després de rebre els quatre recursos aprovats pel Consell de Ministres per intentar aturar l'1-O. Després d'estudiar els documents, el ple ha iniciat la tramitació de tots els recursos i impugnacions. Això suposa, segons l'article 161.2 de la Constitució, la suspensió cautelar de les mesures recorregudes durant cinc mesos, a l'espera que el TC dicti sentència. La decisió s'ha pres per unanimitat.
A la pràctica, doncs, l'alt tribunal tomba tots els passos fets des de dimecres al Parlament per convocar els catalans a les urnes. La suspensió és efectiva des de la data de presentació del recurs i en cap dels casos es demana la suspensió de càrrecs.
No demanen intervenció a la Fiscalia
El govern espanyol havia demanat al TC que fes deducció de testimoni, és a dir, que instés la Fiscalia a obrir una investigació i activar la via penal contra el president de la Generalitat, tots els membres del seu Govern i els membres de la Mesa del Parlament que van donar llum verda als acords.
L'alt tribunal, però, no ha inclòs aquesta petició en el seu escrit. Això no vol dir que la via penal quedi aturada ja que la Fiscalia General de l'Estat ha anunciat, de mutu propi, que es querellarà contra els membres del Govern pels decrets de convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre. El fiscal general, José Manuel Maza, ja va anunciar una altra querella dimecres contra membres de la Mesa per permetre la tramitació de la Llei del referèndum.
Advertència de conseqüències penals
Ara bé, el que sí farà el TC és, seguint la petició de l'Estat, notificar la suspensió a tots els membres del Govern, a la Mesa del Parlament, a una seixantena d'alts càrrecs del Generalitat (inclòs el major del Mossos, Josep Lluís Trapero) i als 947 alcaldes. A la llista també hi consten la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, el director de TV3, Vicent Sanchís, i el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, així com els màxims responsables de Funció Pública.
En el cas del Govern, els membres de Mesa i d'altres alts càrrecs del Parlament també se'ls adverteix explícitament que "tenen el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada". Si no ho fan, incorren en "eventuals conseqüències penals".
.Sis impugnacions en 48 hores
En menys de 48 hores, l'executiu de Mariano Rajoy ha enviat al TC fins a sis impugnacions per frenar l'1-O. Concretament, es tracta dels recursos contra la Llei del referèndum, els decret de convocatòria de l'1-O i de normes complementàries per a la realització del referèndum i també la resolució del Parlament que designa els cinc membres de la Sindicatura Electoral.
A més, l'alt tribunal també ha cursat aquest dijous dos incidents d'execució de sentència contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la mesa. L'executiu de Rajoy demanava al tribunal que actués contra ells per haver permès la tramitació i votació d'aquestes lleis al Parlament. En tots dos casos, la decisió no suspèn els acords impugnats. Ara bé, si que es dona trasllat a la Fiscalia per tal que investigui si els membres han comès algun delicte penal.
A aquestes decisions, s'hi podrà sumar en les properes hores un nou recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de transitorietat que ha d'aprovar aquesta nit el Parlament. El Consell de Ministres de divendres podria donar llum verda a la decisió. En la mateixa reunió, també es preveu un altre recurs contra la Llei del Codi Tributari de Catalunya.
Si es segueix el guió dels dos darrers dies, el TC es tornarà a reunir divendres per valorar, com a mínim, el recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de transitorietat.
La recusació dels magistrats, tombada
Els magistrats del TC han celebrat aquest matí ple ordinari, que ha arrencat poc després de les 10h, i han modificat l'ordre del dia per debatre assumptes d'actualitat relacionats amb Catalunya.
El primer que han resolt és la petició de recusació dels 12 magistrats presentada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. El TC ha desestimat "del tot i per unanimitat" la petició de recusació i l'ha considerat "impertinent i abusiva", a banda de considerar que s'ha formulat "de manera genèrica". Per això, no l'ha entrat ni a valorar. Forcadell ja ha anunciat que recorrerà la decisió.
El lletrat de Forcadell, Agustí Carles, l'havia presentat de "manera preventiva" abans que el govern espanyol interposés un incident d'execució de sentència contra la presidenta i els membres de la Mesa que van permetre la tramitació de la Llei del referèndum.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!