Pla general de tots els membres de la comissió durant la roda de premsa a l'ICAB. ACN
ACN/ Pol Solà |
Barcelona
04-10-2017 18:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una comissió de mediació liderada pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha proposat aquest dimecres que els governs català i espanyol s'asseguin a negociar una solució pactada pel conflicte polític. La comissió, que ha estat vista amb bons ulls per tots els partits, els proposarà que la "mediació o conciliació condueixin" a la retirada dels efectius policials extres desplegats a Catalunya en motiu de l'1-O i "restablir el funcionament ordinari de les institucions d'autogovern de Catalunya, descartant per totes les parts cap decisió immediata sobre el model polític organitzatiu".
L'anomenada Comissió independent de mediació, diàleg i conciliació considera que Catalunya s'ha estructurat des de sempre amb una "societat civil plural, reivindicativa i pacífica", en la qual les diverses entitats, col·lectius i institucions "tenen una presència vertebradora de la seva personalitat". També es mostra convençuda que qualsevol decisió del futur de Catalunya ha de passar per una "solució pacífica i consensuada", per això les entitats que formen part de la comissió volen "oferir ponts de diàleg i entesa". L'acord per solucionar el conflicte hauria de permetre "el cessament de l'actual clima de tensió" i "garantir el manteniment d'un sistema de convivència i organització política, econòmica i social basats en la pau, el respecte, la tolerància, els drets i llibertats de tota la ciutadania".
Per això, la seva proposta als dos governs i a tots els partits parlamentaris passa pel "restabliment ordinari de les institucions d'autogovern de Catalunya, descartant per totes les parts, cap decisió immediata sobre el model polític organitzatiu". També insta a "crear una atmosfera per aconseguir la normal convivència amb el restabliment de les forces i cossos de seguretat de l'estat a Catalunya a la situació anterior a les actuacions desplegades com a conseqüència de la convocatòria de l'1-O".
La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, lidera la comissió, que compta entre els seus membres amb el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh; el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros; el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco; el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias; la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix; el president de PIMEC, Josep González; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, Eduard Sagarra; i el degà del Col·legi d’economistes de Catalunya, Joan B. Casas, entre d’altres que ja han mostrat el seu interès per afegir-s'hi.
Gay no ha volgut fer valoracions de tipus polític, però ha explicat que la idea de crear una comissió de mediació ha estat ben rebuda per tots els partits polítics, tot i que ara caldrà veure s'hi s'asseuen a dialogar i si accepten les condicions. La proposta inicial d'acord s'enviarà a tots els partits i als dos governs de forma urgent, a causa de la velocitat dels esdeveniments.
El Col·legi de l'Advocacia s'ha mostrat "profundament consternat" encara pels fets esdevinguts el passat 1 d’octubre, per la qual cosa es veu amb la responsabilitat d’impulsar la constitució de la comissió.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!