Parlem

Banderes blanques per reclamar diàleg als governs català i espanyol (VÍDEO)

Desenes de persones es concentren a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú per demanar una sortida dialogada al conflicte

Més de 5.000 persones omplen la plaça de Sant Jaume de Barcelona seguint la crida del moviment ciutadà #Parlem

Banderes blanques a Vilanova per reclamar diàleg als governs català i espanyol . EIX

Banderes blanques a Vilanova per reclamar diàleg als governs català i espanyol . EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Banderes blanques per reclamar diàleg als governs català i espanyol. La cita ciutadana s'ha donat aquest migdia a les portes dels ajuntaments de tot l'estat i Vilanova i la Geltrú ha reunit desenes de persones que donen suport a la iniciativa de la sortida dialogada al conflicte.

La plaça de Sant Jaume de Barcelona ha quedat aquest dissabte al migdia entapissada de blanc, color que portaven la major part de les persones convocades pel moviment #Parlem?, sorgit a les xarxes socials per iniciativa ciutadana. Unes 5.500 persones, segons dades facilitades per la Guàrdia Urbana, han participat a la capital catalana en aquesta concentració, que reclama "diàleg" real entre els responsables polítics per resoldre el conflicte obert entre Catalunya i Espanya, especialment després de l'1-O. 'Barcelona vol parlar', 'Parleu o marxeu' o 'Acord o dimissió' han estat algunes de les consignes que s'han cridat en una acció on també hi han participat, més a títol personal que institucional, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta o el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez. La convocatòria s'ha fet a les dotze del migdia davant els ajuntaments de moltes altres ciutats per reclamar als polítics "no se'ls "utilitzi, enfronti o menteixi" i reivindicar que el conflicte es resoldrà amb "la gent, el diàleg i la convivència".

Portar samarretes, llaços, pancartes, guants i, fins i tot, les mans pintades de blanc per simbolitzar que l'acció reivindicativa no hi ha al darrere "cap color polític" i també com a símbol de concòrdia i pau. És la única consigna donada als qui volien participar en la concentració. César López, madrileny des de fa anys a Catalunya, va tenir dimarts el neguit de fer "alguna cosa més" que manifestar-se. Va fer ús d'una aplicació de missatgeria instantània i li va demanar ajuda a la seva filla perquè la difongués. "Volia encoratjar a la gent a sortir al carrer, aplegar-se davant el seu ajuntament i demanar als dirigents que dialoguin", ha explicat.

López, qui aquest dissabte lluïa una samarreta on a la part de pit s'hi podia llegir 'Si us plau, dialogueu' i a l'esquena 'Por favor, dialoguen' ha remarcat la "feliç coincidència" que algú de Madrid tingués la mateixa idea i que, a més, difongués l'etiqueta #Parlem #Hablemos. "Jo no vull ser portaveu de ningú, sóc portaveu de mi mateix", ha matisat López, qui també ha dit que, com a ciutadans, "a més de drets, també tenim obligacions". "Això ens afecta a tots", ha ressaltat, "i si no surt bé tots perdem, i no volem que perdem per no haver utilitzat el millor instrument que té l'ésser humà, que és el diàleg", ha comentat.

També reclama "defugir suspicàcies" perquè, si bé era una acció en la que s'havia d'evitar caure en el "partidisme" (s'ha demanat expressament que no s'exhibissin pancartes o missatges que expressessin una postura concreta, sigui a favor de la independència o de la unitat d'Espanya), considera que s'ha de respectar i mantenir la "ideologia" de cadascú. Precisament, la Lídia Montejano, de Lleida, ha assenyalat que "el que ens fa persones és saber conviure".

"Això és també la democràcia", ha dit Montejano, afegint que possiblement un dels orígens del conflicte és que la democràcia actual "no està consolidada" i que potser caldria "una segona transició i estabilitzar el sistema democràtic". Com a espanyola i catalana que se sent, la dona afirma que "aquí hi ha pobles molt diferents i s'ha d'arribar a una formula política que agafi totes les sensibilitats". "És la feina dels polítics!", ha afegit.

Una enlairada de desenes de globus blancs, crides per al diàleg amb els braços i les mans en alt o fer amb imitant amb les mans el moviment d'una boca parlant han estat alguns dels gestos que s'han anat repetint durant les dues hores que s'ha dut a terme la concentració. Amb el títol 'Espanya és un país millor que els seus governants', #Parlem #Hablemos demana que tant des del Govern com de l'executiu de Rajoy s'asseguin a dialogar i lamenten que, en aquests darrers dies, s'ha vist que "ni escolten ni parlen".

Política i ciutadania

La concentració de Barcelona ha comptat també amb la presència de representants polítics i institucionals, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no ha fet declaracions als mitjans. Tot i així, sí que ha piulat
posteriorment al seu compte Twitter: "Milers de persones va enviar un missatge de pau, als seus governants: valents, avui, és escoltar i seure per parlar #hablemosparlem #SíSePuede".

Del govern municipal de la capital catalana també hi ha assistit el segon tinent alcalde i líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni i els tinents d'alcalde Gerardo Pisarello, Janet Sanz o Laia Ortiz. Raimundo Viejo, diputat a Madrid per En Comú Podem, així com l'excoordinador nacional d'Iniciativa, Joan Herrera, o el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez., també han pres part a la concentració.

"Sóc català, sóc barceloní i crec que avui havia d'estar aquí", ha assenyalat a l'ACN el líder sindical, qui ha subratllat que ha vingut a títol particular. "Els ciutadans el que estem demanant és diàleg, negociació i entesa, i això es fa sense condicions prèvies". "Crec sincerament que aquesta és la via i em sembla molt bé que els ciutadans de Catalunya i de l'Estat demanin això als seus governs", ha afegit.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha ressaltat que "avui el protagonisme és de la gent que està dient als polítics no estem fent bé la nostra feina". "I és el moment d'escoltar, que arreglem el problema de manera acordada sense decisions precipitades i uniliterals, dialogant, negociant i pactant", ha afegit dient que el conflicte s'ha de fer "des d'aquí" sense que "ningú des de fora ens hagi de salvar la papereta", ha dit en to irònic.

Preguntat sobre la invitació que ha fet a les seves bases el PSC a través d'un comunicat intern per anar a la manifestació convocada aquest diumenge per Societat Civil Catalana (SCC), Iceta ha recordat que el partit no hi dona suport formalment, però sí que es fa "una crida a tothom a fer sentir la seva veu" sempre i quan des del respecte a totes les idees i des de la tolerància, convivència i llibertat".

A banda de Catalunya, Madrid, i més concretament la Cibeles, també s'ha tenyit de blanc, així com altres ciutats espanyols i estrangeres, com és el cas de Brussel•les, on també s'ha fet una concentració a la zona on es troben les seus de les institucions europees per reclamar diàleg entre Catalunya i Espanya. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local