Senat

Sáenz de Santamaría defensa al Senat el 155 per “obrir una nova etapa” i tornar Catalunya "a la senda de legalitat”

La vicepresidenta del govern espanyol assegura que l’objectiu no és “el principi d’un nou centralisme” sinó la fi de la “desobediència a la llei”

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a la comissió del Senat que aprova el 155. ACN

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a la comissió del Senat que aprova el 155. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat aquest dijous al Senat les mesures del seu executiu per a l’aplicació del 155 per la necessitat d’”orbrir una nova etapa” per situar l’independentisme al “punt de retorn”, “tornar a la senda de legalitat” i fer respectar la “convivència i la concòrdia” a Catalunya. En el seu discurs davant la Comissió conjunta del Senat, ha afirmat que a Catalunya cal “recuperar la senda de la legalitat i de la convivència, preservar la recuperació econòmica i la tranquil·litat de les famílies” a més de “celebrar eleccions en situació de normalitat política i neutralitat institucional”. Segons Sáenz de Santamaría, el 155 no es planteja “com el principi d’un nou centralisme” sinó com la fi “d’una reiterada desobediència a la llei” i per “protegir l’autogovern de Catalunya davant el desgovern dels independentistes”. “Estem donant un pas a favor de l’Estat de dret” i “a favor de la diversitat i pluralitat”, perquè “no estem parlant d’idees i ideologies”, sinó “de principis bàsics per a la convivència, respecte i llibertat”, ha dit.

Sáenz de Santamaria ha comparegut a la comissió conjunta del Senat per a l’aprovació del 155, on han estat presents diversos ministres de l’executiu espanyol, com el titular de Justícia, Rafael Catalá, i el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, el de Foment, Íñigo de la Serna, la d’Ocupació, Fátima Báñez.

Segons la vicepresidenta, l’autorització que el govern espanyol demana al Senat és per “treballar per la convivència, la concòrdia i la democràcia” i perquè tots els catalans “es puguin tornar a sentir units entre ells”. “Treballarem amb la seva autorització perquè tots ens sentim partícips de la nostra democràcia que ningú pot debilitar”, ha dit.

Al llarg del seu discurs, ha defensat la bondat d’unes mesures que busquen “garantir l’autogovern de Catalunya dins del marc estatutari i garantir l’interès general d’Espanya”. “Complim una obligació legal, democràtica i política”, perquè “la primera obligació d’un govern democràtic és la de respectar i fer respectar les lleis”.

La vicepresidenta també ha justificat l’aplicació del 155 per una “obligació política” del seu executiu, perquè “el viatge a enlloc de l’independentisme ha d’arribar al punt de retorn del respecte als drets de tots els catalans”. Segons ha dit, Artur Mas i Carles Puigdemont han fet créixer sota els seus governs “la intolerància institucional”.

Acusa el Govern de no voler dialogar

Un altre dels eixos del discurs de Sáenz de Santamaría ha estat l’acusació al Govern i als partits independentistes de negar-se al diàleg amb l’Estat i a assistir a les Corts, on “resideix la sobirania nacional”. “El diàleg es conjuga parlant, i no li han faltat oportunitats, però ha faltat a totes les cites”, ha dit, i han demostrat “que no estan disposats a dialogar”.

També ha acusat el Govern de Puigdemont d’haver instrumentalitzat la pròpia Generalitat a favor del secessionisme i d’haver-la situat “fora de la llei” en no compli9r les normes i “negar la democràcia”. A Catalunya, ha dit, “els governants han perdut el respecte als ciutadans”, i “han portat els problemes de les institucions als carrers de Catalunya i a l’interior de les cases de la gent”.

En aquest marc, ha fet un repàs de les suposades conseqüències econòmiques del procés independentista. “En contra de les seves promeses i ofertes, no han portat la terra promesa i no han trobat cap reconeixement internacional ni encaix en el dret internacional”, ha dit, i només els ha comprat el relat de la independència “els que el volen utilitzar contra la UE”.

El 155, un mecanisme “legítim i democràtic”

Segons la vicepresidenta, el 155 és un “mecanisme extraordinari” però “tan legítim i democràtic com el que regula l’autogovern de Catalunya”. Es tracta, ha dit, d’un instrument “per assegurar que l’autogovern no empara la il·legalitat i la imposició”, que és “comú” com a “Alemanya, Itàlia, Àustria i Portugal”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local