Referèndum

La fiscalia demana una ordre europea de detenció contra Puigdemont i els quatre consellers destituïts que són a Bèlgica

L'advocat belga de Puigdemont centrarà la seva defensa en què s'han vulnerat drets humans i drets fonamentals

Carles Puigdemont durant la roda de premsa a Brussel·les el 31 d'octubre de 2017. REUTERS/Eric Vidal

Carles Puigdemont durant la roda de premsa a Brussel·les el 31 d'octubre de 2017. REUTERS/Eric Vidal

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La fiscalia ha demanat a l'Audiència Nacional espanyola que dicti una ordre europea de detenció contra el president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, i quatre dels seus consellers, Antoni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, que són a Bèlgica des del cap de setmana. Després que no s'hagin presentat a la citació, el ministeri públic ha demanat que els detinguin perquè compareguin davant seu el més aviat possible.

En la seva petició, el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, diu que "consten reiterats intents d'entregar la citació al seu domicili, així com reiterades trucades telefòniques a les quals s'ha fet cas omís". A més, assegura que Puigdemont "ha manifestat públicament la seva intenció de no comparèixer i ha sol·licitat, juntament amb Comín i Serret, efectuar la declaració per videoconferència, sense oferir cap dada sobre la seva localització actual".

Per tot això, demana a la magistrada Carmen Lamela que ordeni la seva recerca, captura i detenció tant a nivell espanyol com internacional, i que faci les gestions oportunes amb les autoritats belgues per emetre Ordres Europees de Detenció contra els cinc membres destituïts del Govern que aquest dijous no s'han personat a Madrid.

Bekaert afirma que "no serà fàcil" mantenir-lo a Bèlgica si hi ha una ordre de detenció

L'advocat belga del president Carles Puigdemont, Paul Bekaert, ha explicat aquest dijous en declaracions a TV3 que el principal argument de la seva defensa serà que en aquest cas s'han "violat drets humans i drets fonamentals". I en una entrevista al mitjà flamenc HLN Bekaert ha afirmat que si hi ha una ordre de detenció europea "no serà fàcil" retenir Puigdemont a Bèlgica. Segons explica, fins al 2004 l'acusació d'un crim polític era un bon motiu per no extradir algú. "Des de llavors ja no s'aplica i la llei deixa poc marge de maniobra", afirma. En aquest sentit afegeix que "l'única possibilitat" que té en aquest cas és demostrar que hi ha un "perill" que els drets humans del seu client "siguin violats". "Això ja em va passar quan Espanya va demanar l'extradició de dos clients bascos", comenta. "I quins drets poden ser aquests", li pregunta el periodista. "Seré molt creatiu. Un dels arguments que podria fer servir és que 30 anys de presó és una sanció desproporcionada per organitzar un referèndum pacífic".

En l'entrevista a HLN Bekaert, el lletrat ha explicat que el jutge espanyol pot emetre una ordre de detenció europea i internacional i demanar l'extradició de Puigdemont. Si això succeeix, ha detallat, portarà el seu temps perquè l'ordre s'ha de traduir i és la policia federal belga qui hauria d'intervenir per dur el President davant el tribunal. De fet, en declaracions a la cadena catalana, ha explicat que es podria allargar uns dos mesos.

Amb tot, l'advocat belga de Puigdemont ha assegurat, en declaracions a TV3, que "la detenció no és legalment obligatòria". "Es pot fer en el marc d'una investigació i no és obligatòria ni a Bèlgica ni a Espanya", ha subratllat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local