Referèndum d'independència

La fiscalia alemanya demana que es tramiti l'extradició de Puigdemont per "alta traïció" i "malversació"

El ministeri públic aposta perquè el mantingui a presó mentre es resolgui la petició de la justícia espanyola

L'advocat català de Puigdemont diu que el president destituït està resignat a passar-se 20 anys en una presó espanyola

Imatge de la presó de Neumünster el 2 dabril de 2018 amb mostres de suport a Puigdemont enganxades a l'entrada del recinte penitenciari. ACN

Imatge de la presó de Neumünster el 2 dabril de 2018 amb mostres de suport a Puigdemont enganxades a l'entrada del recinte penitenciari. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La fiscalia del ‘land’ alemany de Schleswig-Holstein ha demanat presó preventiva per a Carles Puigdemont mentre dura tot el procés d’extradició, que es podria allargar de 60 a 90 dies. En un comunicat, el ministeri públic ha afirmat que hi ha “risc de fuga”. A més, la fiscalia també ha requerit al tribunal superior del ‘land’ que admeti a tràmit la demanda d'extradició del president destituït per “alta traïció”, l’equivalent alemany al delicte de rebel·lió espanyol, i també per “malversació de fons públics”. El tribunal superior de Schleswig-Holstein ha de decidir ara si accepta les peticions de la fiscalia.

La fiscalia explica que, després de fer una “anàlisi exhaustiva” de l’euroordre del Tribunal Suprem espanyol, ha conclòs que “és pertinent una petició d’extradició”. També valida els dos delictes que li imputa la justícia espanyola: rebel·lió i corrupció. Sobre el primer, diu que “té un equivalent en els articles 81 i 82 del codi penal alemany”, que fan referència a “l’alta traïció” contra Alemanya o els seus ‘lands’. “Una concordança idèntica entre les regulacions alemanya i espanyola no és necessària legalment”, continua. El comunicat de la fiscalia de Schleswig-Holstein diu que els càrrecs de la justícia espanyola de rebel·lió “essencialment inclouen l’acusació de celebrar un referèndum anticonstitucional tot i els disturbis violents que es preveien”.

D’altra banda, el ministeri públic també creu que l’acusació de corrupció a l’euroordre de Llarena té equivalent a l'article 266 del codi penal alemany, que especifica les penes per delictes de “malversació de fons públics o abús de confiança”. “Els costos de preparació i execució del referèndum anticonstitucional a ulls del Tribunal Constitucional espanyol són, segons les autoritats espanyoles, de 1.602.001,57 euros”, afegeix.

El comunicat també explica que la justícia de l’Estat, en l’euroordre, acusa Puigdemont de “tirar endavant el referèndum d’independència en una reunió amb membres del govern i els caps policials de Catalunya el 28 de setembre de 2017” tot i les advertències del TC. La petició europea de Llarena apunta que “era d’esperar una escalada de violència el dia del referèndum havent vist els xocs entre ciutadans i la Guàrdia Civil el 20 de setembre de 2017”, segons ha explicat la fiscalia. “Però no obstant, el govern de Catalunya –inclòs l’acusat com a president– va decidir celebrar el referèndum i les forces policials autonòmiques es van comprometre a garantir que els partidaris d’aquest procés de separació poguessin anar a votar”.

Cuevillas diu que la decisió de la fiscalia era la més previsible

L'advocat català del president Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha opinat aquest dimarts al matí que la decisió de la fiscalia alemanya d'instar a tramitar l'extradició del president destituït era la més previsible i "lògica". Cuevillas diu que Puigdemont ja tenia "assumida" la decisió de la fiscalia perquè ha estat la prevista, i que el que hagués estat "excepcional" és que el ministeri públic alemany no hagués demanat la tramitació o ho hagués fet només per alguns delictes. De fet, ha explicat que quan hi ha una euroordre, la fiscalia alemanya assumeix la defensa de l'estat espanyol.

En declaracions a RAC-1, Cuevillas també ha explicat que el tribunal alemany determinarà si els fets descrits en l'euroordre "són delicte conforme el codi penal alemany", però no dirà si els fets són certs o no, ja que això correspondrà al judici.

L'advocat no descarta proposar "alternatives" per evitar la presó incondicional basada en el risc de fuga. Sobre els terminis de resolució, ha dit que habitualment són de dos o tres mesos, però en aquest cas concret poden variar perquè és "excepcional per la seva rellevància, el component polític i la vulneració de drets fonamentals que s'han produït en el país d'origen". En tot cas, el president destituït està "estupendament", segons el seu advocat català, perquè "té molt clar que no ha comès cap delicte de rebel·lió, ni cap acte de violència o malversació; té clar que és un pres polític, que l'estat espanyol intentarà fer-li pagar i està preparat" pel que li pugui passar, ja siguin dues setmanes o diversos mesos en una presó alemanya esperant l'extradició o fins i tot 20 anys en una presó espanyola si l'acaben extradint i condemnant.

D'altra banda, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha considerat "sospitosa" la compra de 50 avions militars de fabricació alemanya per part del govern espanyol coincidint amb la petició d'extradició de Puigdemont. No obstant, no creu que els tribunals alemanys es deixin influir per això.

Preguntat sobre si els incidents provocats pels CDRs poden influir en la tramitació judicial, l'advocat ha assegurat que no tindran cap efecte en la justícia alemanya i tampoc n'haurien de tenir a l'estat espanyol, perquè la violència només és atribuïble a qui la comet i "no hi ha hagut cap acte violent ni incitació a la violència per part del Govern català". Per a Cuevillas, hi ha una campanya electoral "permanent" i els mitjans de comunicació "s'abonen a la tesi" del "relat polític" fet pels partits unionistes. Segons ell, els jutges no s'haurien de deixar influir, però són humans i "queden influïts per l'opinió pública". En aquest sentit, ha recordat que històricament hi ha hagut molts incidents violents al carrer que s'han tractat com a desordres públics o resistència a l'autoritat, però no com a rebel·lió.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local