Intenció de vot

Cs guanyaria les eleccions al Parlament però l'independentisme mantindria la majoria absoluta, segons el CEO

La CUP pujaria 7 diputats arribant als 11 mentre que JxCat (30-32) i ERC (29-32) podrien empatar en segona posició

Imatge general de l'hemicicle del Parlament durant una pregunta de la presidenta del grup de Cs, Inés Arrimadas, al president Carles Puigdemont. ACN

Imatge general de l'hemicicle del Parlament durant una pregunta de la presidenta del grup de Cs, Inés Arrimadas, al president Carles Puigdemont. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cs guanyaria les eleccions al Parlament amb 33-34 escons, segons la primera onada del Baròmetre de 2018 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) però l'independentisme tornaria a sumar majoria absoluta i, fins i tot, arribar als 75 diputats (5 més que ara). JxCat amb 30-32 i ERC amb 29-32 podrien empatar en segona posició mentre que el PSC mantindria la quarta posició malgrat perdre entre 2 i 4 diputats. El grup parlamentari que creix més és la CUP, que passaria dels 4 actuals finals als 11 escons, empatant amb Catalunya en Comú. Els comuns millorarien també els resultats del passat 21-D incrementant 3 escons. Pel que fa al PPC mantindria els resultats de les últimes eleccions i, fins i tot, podria perdre un diputat quedant-se amb 3.

La gran pujada de la CUP compensaria els escons que, segons el CEO, podrien perdre JxCat i ERC. JxCat passaria dels 34 actuals a una forquilla d'entre 30-32, mentre que els republicans mantindrien els 32 actuals o en perdrien fins a 3. Una situació que donaria una majoria independentista entre 70 i 75 escons. És a dir que es podria reforçar la majoria actual de JxCat, ERC i la CUP de 70 diputats. En canvi, els grups parlamentaris contraris a la independència sumarien entre 60 i 64 escons.

El PSC de Miquel Iceta mantindria la quarta posició actual amb 17 diputats, tot i perdre'n entre dos i quatre. En cinquena posició es produiria un empat entre Catalunya en Comú i la CUP a 11. Així doncs, els cupaires superarien el seu resultat històric de 10 diputats de les eleccions del 2015.

Pel que fa al PPC, el partit de Xavier García Albiol repetiria els seus pitjors resultats de la història del passat 21 de desembre i, fins i tot, podria perdre un diputat més i quedar-se amb 3.

El baròmetre del CEO d’aquesta edició reflecteix també la fidelització del vot de les formacions el les eleccions al Parlament. En aquest sentit, hi ha tres formacions que tenen un nombre destacat d’enquestats que asseguren que no saben si tornarien a votar-los en aquestes eleccions i que no es decanten per altres forces. Es tracta del PSC (amb un 18,3%), Cs (14,3%) i el PPC (12,5).

El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha explicat que el resultat del sondeig “no deixaria grans diferències” amb el panorama actual, tot i que ha volgut matisar que les enquestes per a aquest baròmetre es van fer al mes d’abril, amb Carles Puigdemont ja retingut a Alemanya i amb la Comunitat de Madrid i el PP en plena crisi per Cristina Cifuentes. És per això que, donades les circumstàncies polítiques dels darrers mesos i vist que, segons ell, hi ha fets polítics que poden donar molts tombs electorals, caldria ser molt prudents a l’hora de treure conclusions amb els resultats de l’enquesta a la mà. “És bastant similar al que tenim ara, per bé que també poden canviar les coses d’una setmana per a una altra. Perquè factors com els motius pels que anem a eleccions anticipades, els candidats, els partits que s’hi presenten, o a qui es culpa de la situació, serien importants”, ha explicat en presentar els resultats del darrer CEO.

Igualment, Argelaguet també ha posat de manifest que el repartiment d’escons al baròmetre es també resultat d’un “sistema electoral que pateix per la implantació territorial de cada formació”. “Això, a uns els beneficia i a altres els perjudica”, ha comentat.

Valoració de líders i institucions

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, qui millor puntuació rep és el president d’ERC, Oriol Junqueras, que aconsegueix un 6,18 de mitjana. El president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sánchez, estaria en segona posició del rànquing amb un 5,73, seguit pel diputat de la CUP Carles Riera, que obté un 5,32 per bé que més de la meitat dels enquestats asseguren no saber qui és. El líder de JxCat, Carles Puigdemont, també aprova però es queda amb un 5,30 de mitjana. Ja per sota del 5 hi ha el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech (4,95) o el nou adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès (4,98, tot i que el 77,2% afirma no conèixer’l). Per la part baixa de la classificació, el pitjor valorat és el president del PPC, Xavier Garcia Albiol, que obté un 1,45, seguit de la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, amb un 2,60. El rànquing el completa el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que aconsegueix una de les notes altes d’entre els que suspenen, amb un 3,49.

En aquest baròmetre del CEO, a diferència dels anteriors, no s’ha preguntat per la valoració dels enquestats sobre el Govern de la Generalitat, donat que per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, l’executiu va quedar destituït. De qui sí s’ha demanat puntuació, com sempre, és del govern espanyol. I el context polític no ha fet millorar la seva valoració a Catalunya. Si en el darrer sondeig, a l’octubre de 2017, aconseguia una puntuació mitjana d’un 1,73, ara cau una mica més i es queda en un 1,59. A més, un 84,2% atorga a l’executiu estatal una puntuació de suspens, i un 56,1% dels enquestats dona directament un 0 a la seva actuació.

Una xifra semblant aconsegueix la valoració global dels polítics espanyols en general, que en aquest baròmetre obtenen un 1.99 de mitjana, lleugerament superior al darrer 1,89 que van obtenir a l’octubre de 2017. Pel que fa a la puntuació sobre els polítics catalans en general, els enquestats posen una nota de 4,55 de mitjana, amb un 41,9% de persones que els suspenen i un 56,7% que els aproven. Una altra dada que sorprèn d’aquest baròmetre és la que puntua el grau de satisfacció amb la democràcia actual. Un 82,2% dels enquestats assegura estar poc o gens satisfet amb ella, i només un 16,6% diu que ho està molt o bastant.

Per últim, el sondeig fet públic aquest divendres torna a situar les universitats com la institució millor valorada, amb un 6,44 de nota, seguida dels Mossos d’Esquadra, amb un 5,86, per bé que la policia catalana cau una mica des del 6,24 que havia aconseguit al passat baròmetre. A la part contrària del rànquing hi ha la monarquia espanyola (1,74) i el govern espanyol (1,89).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local