Ple municipal de Vilafranca. EIX
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
20-06-2018 12:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Vilafranca va celebrar ahir al vespre la sessió plenària corresponent al mes de juny, en què va tenir lloc la presentació de l’informe anual de la sindicatura de greuges. La d’enguany va ser especial ja que era la darrera aparició pública de la ja exsíndica Glòria Valeri, que va ser l’encarregada de detallar l’informe perquè les dades pertanyien a l’exercici del 2017, el darrer dels quasi 17 anys en què ha ocupat un càrrec on ha estat recentment rellevada per Jaume Rafecas.
En aquesta ocasió, Valeri no va precisar les dades concretes del 2017 en xifres, si bé va matisar que “han disminuït una mica els expedients i les consultes respecte el 2016, any en què vam assolir els números més elevats” amb una seixantena d’expedients i unes noranta consultes després d’haver-hi hagut un augment de més del 40% en dos anys.
No obstant, la ja exsíndica si que va fer números generals des del 2001 quan va començar en el càrrec, tot aclarint que “durant aquest temps hi ha hagut 706 expedients i 1228 consultes, de les quals un 44% s’han resol gràcies a la mediació entre l’Ajuntament i el ciutadà”.
Valeri, que va copar la primera hora de la sessió plenària amb el seu discurs i que va estar acompanyada per síndics de diferents ciutats catalanes, va recordar els seus inicis i va assegurar que el més important del càrrec “escoltar els ciutadans”.
Tot i que en el seu dia Valeri ja va rebre un homenatge de tots els partits del plenari vilafranquí, en aquesta ocasió es van repetir discursos similars per part dels diferents portaveus polítics. Amb tot, en els seus parlaments, els partits de l’oposició van reclamar a l’equip de govern una millor comunicació amb les persones ateses a la sindicatura de greuges, ja que tal i com va explicar Valeri, en alguns casos no hi havia comunicació definitiva sobre la resolució de certs casos o els ciutadans no tenien clars quins eren els seus drets i deures.
A més, durant el ple municipal, que va tenir una durada de quasi quatre hores i en què hi havia l’absència del regidor del PP Josep Ramon per malaltia, es van aprovar per unanimitat mocions de suport als encausats penedesencs pels incidents en una manifestació contra la presència de PxC a Vilafranca el 2010; al professorat de l’IES Palau de Sant Andreu de la Barca; i per a la protecció dels defensors dels drets humans a Colòmbia.
En canvi, l’equip de govern va rebutjar recuperar l’Oficina Municipal d’Habitatge tal i com proposava una moció de la CUP; i també la formació d’un Consell municipal de defensa i benestar animal a la vila tal i com reclamava VeC.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!